Guide: Hitta rätt gummistövlar till barnen Image

Guide: Hitta rätt gummistövlar till barnen

Alla barn älskar att plaska i vattenpussar, men det blir betydligt roligare om strumporna är torra även efter hoppandet i vattenpölarna. Experten vet hur du hittar de perfekta gummistövlarna till ditt barn.


Att köpa gummistövlar till ett barn är inte så knepigt som det kanske verkar. Höga eller låga är en smaksak, så länge inte kanten på stöveln går så högt upp att den orsakar skav. Börja med att mäta foten och lägg till 15 millimeter. Gå sedan efter en storleksguide om det finns. Efter det låter du barnet prova stövlarna.

– Det viktigaste när du köper gummistövlar är att du väljer ett par som sitter bra på foten och är av naturgummi, säger Johan Elvstrand på Viking footwear.

Varför är det bra att köpa stövlar i naturgummi?

– När du köper gummistövlar i naturgummi får du en helt annan kvalité och hållbarhet på dina stövlar. Stövlar i högre andel naturgummi spricker inte lika lätt och är mer slitstarka. Våra naturgummistövlar byggs för hand och består av 25 till 50 delar, beroende på vad det är för kategori. Det är absolut värt att lägga pengarna på kvalité och det är självklart skillnad på ett par dyra och ett par billigare stövlar.

Hur många par gummistövlar bör ett barn ha?

– Två par tycker jag är bra. Då kan ett par vara hemma och ett par lämnas på förskolan.

Kan jag som förälder veta att stövlarna faktiskt är vattentäta?

– Fråga om de kvalitetstestats. Vi på Viking testar alla våra par vi tillverkar i fabriken och alla par vi säljer är 100 procent vattentäta. Ett tips är att du tar på regnbyxorna över gummistöveln om barnet ska hoppa i vattenpölar, så att det inte kommer in vatten via skaftet.

Hur får jag stövlarna att hålla så länge som möjligt?

– Sköt om stövlarna genom att tvätta dem om de blir smutsiga, det gör att de håller längre. Låt inte gummistövlarna torka i värme eller direkt solljus, gummit kan torka ut och missfärgas. Använd en silikonspray eller en silikonsvamp för att smörja och ge stövlarna ett längre liv.

gummistövlar