Guide: Hitta rätt skostorlek till barn Image

Guide: Hitta rätt skostorlek till barn

Att hitta rätt skostorlekar till barnen i familjen är lättare sagt än gjort. Här är tipsen som gör skoinköpen till barnen betydligt enklare.  

Skostorlek till barn är en djungel, vi vet. Det skiljer sig en hel del mellan olika märken och det kan vara svårt att som förälder avgöra om en sko sitter bra eller inte. Vi har pratat med tre av våra största varumärken när det kommer till barnskor, Tretorn, Kavat och Viking, och fått tipsen som gör det lättare att köpa skor till barnen.

#1 Mät alltid barnets fot

Oavsett preferens gällande märke och modell är tillvägagångssättet detsamma när du ska välja storlek på kidsens skor: börja med att mäta barnets fot. Med rätt mått blir det svårt att köpa fel eftersom de flesta märken har en storleksguide där fotlängden i millimeter anges bredvid skons innermått. Om du har ditt barns fotlängd är det bara att hitta en storlek som matchar foten.

Det enklaste sättet att mäta barnets fotlängd är om hen ställer sig mot en vägg på ett enfärgat papper. Rita sedan av foten och mät från hälen till längsta tån.

– Det är viktigt att barnet står upp för då trycks foten ut lite extra. Fötterna ska vara bredvid varandra, hälarna in mot väggen och se till att vila med hela kroppens tyngd. Barnet ska inte hålla i sig eller luta sig mot något, tipsar Pia Karlsson på Kavat.

Tänk på att mäta barnets fot så nära inpå skoköpet som möjligt. Och även om det är lockande att köpa en lite för stor storlek till barnet, för att han eller hon ska ha något att växa i, är det allra viktigaste att skorna sitter bra. Annars kommer barnet inte vilja ha på sig dem.

#2 Kolla storleksguiden vid varje skoinköp

Checka storleksguiden för varje modell, även om det är från samma märke som barnet haft tidigare, innan du väljer storlek. Det finns inget standardmått på sulor och samma märke kan använda sig av olika sulleverantörer till olika modeller, så storleken kan skilja sig en del från modell till modell. Skor sys eller byggs dessutom för hand i flera moment, vilket gör att samma modell i samma storlek kan skilja någon millimeter då en kan ha sytts extra tight. Vintgerkängor till barn kan ha en annan storlek än sommarskor. 

– Vi rekommenderar alltid att ta innermåttet för varje ny modell ni provar. Våra varmfodrade vinterskor är ofta nästan en hel storlek större än de som inte är varmfodrade, säger Pia Karlsson.

#3 Hellre för stort än för smått

Tretorn rekommenderar en och en halv centimeter större skor än vad fötterna är, när det kommer till barnstövlar.

– Oftast är det enklare om den är rymligare och större för att kunna ha en tjockare socka. Upp till två centimeter blir däremot på tok för stort, säger Niklas Kindström på Tretorn.

När det gäller just vinterskor är en något större storlek bättre än för liten, då en för tight sko gör att barnet fryser mer om foten. Innerfodret gör dessutom att de flesta behöver gå upp en storlek. Så hur är Viking-skor i storlek?

– Om skon sitter för tight kommer kylan in. Vår PU-stövel Ultra som vi säljer extremt mycket av är uppbyggd av miljontals luftbubblor, vilket gör att all luft som ligger inne isolerar från utsidan och insidan. Det är precis som när du bygger ett hus. Om du isolerar så bygger du med en luftisolering, förklarar Johan Elvstrand på Viking.

#4 Lita på måttbandet

En välsittande sko ska varken klämma åt eller sitta för luftigt. En växtmån på max 20 millimeter är lagom. Självklart kan du fråga barnet hur skon känns, men har du mätt foten så kan du känna dig trygg med att den bör sitta bra. Små barn har nämligen svårt att känna om en sko klämmer eller inte.

– Har du mätt så vet du att den sitter bra på foten. Storleksguiden tillsammans med dina mätkunskaper ser till du har rätt grej på fötterna, säger Niklas Kindström. 

vinterskor barnNyckeln till att hitta rätt skostorlek till barn är att alltid mäta barnets fötter och dubbelkolla skomodellens storleksguide innan varje köp. 

Storleksguide: Tretorn, Kavat och Viking

Tretorn storleksguide

Hur är Tretorn i storleken? Normala, men stövlarna är ganska rymliga, med undantag för modellen Wings som till en början var väldigt liten i storleken.

– Den blev väldigt liten i lästen och gjordes därför om inför sommaren 2018. Nu är den normal i storleken den också, säger Niklas Kindström på Tretorn.

Växtmån? Tretorn rekommenderar 1-1,5 cm större innermått på barnstövlar än vad foten är.

HÄR hittar du vårt utbud av skor från Tretorn. 

Storleksguide Kavat

Hur är Kavat i storleken?

– Tidigare upplevde många att våra skor var åt det större hållet men det beror lite på vilka modeller. Skor i vårt miljömärkta EP-läder är lite mindre medan de som är tillverkade i vårt XE-läder är lite större, säger Pia Karlsson på Kavat.

Växtmån? Kavat rekommenderar 1,5-2 cm större innermått på barnstövlar än vad foten är.

HÄR hittar du vårt utbud av skor från Kavat. 

Viking storleksguide

Hur är Viking i storleken? Generellt normala i storleken, men med en bred läst.

– Den breda lästen gör att de passar skandinaviska barns fötter väldigt bra. Sedan finns det vissa som är smalare vid vristen eller vid skenbenet och vaden som kan behöva en tightare öppning men normalt sett vill man ha en lite bredare läst, säger Johan Elvstrand på Viking.

Växtmån? Viking rekommenderar 1-1,5 cm större innermått på barnstövlar än vad foten är.

HÄR hittar du vårt utbud av skor från Viking. 

Storleksguide Nike

Många gillar skor från Nike. Här kan du ta del av hela vår storleksguide för Nike-skor och kläder.

LÄS MER: Den ultimata guiden: Tänk såhär när du köper skaljacka till barnen

LÄS MER: Kan vuxna ha barnskor?