Guide: Hitta rätt träningsskor från Nike Image

Opas: Hitta rätt träningsskor från Nike

Med Nikes breda utbud av träningsskor är det lätt att hitta rätt modell för just dig och din träning. Vi guidar dig till rätt val!

När det är dags att införskaffa sig ett par nya träningsskor finns det en viktig sak att utgå ifrån, och det är vad för typ av träning du ska utföra. Beroende på om du ska lyfta tungt eller köra högintensiv träning med mycket hopp behöver du en sko med rätt typ av egenskaper för just den träningsformen. Ju tyngre lyft du kör, desto mer stabilitet behöver du i din sko. Till träningspass med många olika övningar och ett högt tempo krävs desto mer dämpning och flexibilitet. Här nedan hittar du Nikes topp fem modeller som passar olika typer av atleter och träningsformer.

Psst! Du vet väl om att du inte ska träna i löparskor? HÄR är anledningen.

Till dig som är en gymnörd: Air Max Bella TR 3

air max bella

Lika snygg som den är bekväm - satsa på den här gymskon om du föredrar lågintensiva träningspass på gymmet.

Passar till: Lågintensiv, tung styrketräning i gymmet.

Prisklass: Låg prisklass, en riktig vinnare för plånboken.

Främsta egenskaper: Ventilerad och dämpad.

En plånboksvänlig träningssko med mycket dämpning. Air Max Bella-skorna från Nike har i regel en mycket ventilerande ovandel, hög dämpning och en platt sula som ökar stabiliteten. På många sätt påminner den därför om en sneaker. Även om dämpningen är hög är det här inte en modell som är gjord för fart och fläkt - faktum är att den gör sig bäst vid stillastående övningar och tunga styrkepass i gymmet. Tänk dig ett klassiskt cirkelpass eller ett axelpass med fria vikter. Att skon även är så snygg att den kan extraknäcka som sneaker är ett stort plus.

Här hittar du Air Max Bella i vitt, svart/guld, svart/vit, vit/grå, vit/rosa och grå/röd.

Till dig som älskar X-fit: Metcon 6

metcon 6

Nikes stolthet för de högintensiva passen är deras Metcon-skor! Du som provat dem vad vad vi pratar om - stabilitet, slittålighet och flexibilitet i en och samma sko.

Passar till: Högintensiv träning för atleten som går till gymmet för att bli starkare.

Prisklass: Mellan. Varken den dyraste eller mest budgetvänliga Nike-skon.

Främsta egenskaper: Stabilitet, flexibilitet och grepp.

Metcon 6 är Nikes stolthet vid intensiv träning med många tunga lyft. Det är som namnet antyder den sjette versionen av superskon som finns ute i skrivande stund, och det är förvånande hur modellerna bara blir bättre och bättre för varje upplaga. Ovandelen med plösen i fokus är mjukare än de tidigare versionerna av skon, vilket gör att skon sitter extremt bekvämt på foten. Många som testat Metcon 6 överraskas av att skon både lyckas vara flexible samtidigt som den ger ett enormt bra stöd för foten. Men det som sticker ut på Metcon 6 är att du får med en extra iläggssula som på en sekund förvandlar skon från en vanlig träningssko till en lyftarsko. Sulan är 10 mm hög i herrversionerna, och 8 millimeter på damsidan.

Du hittar Metcon 6 för damer i svart, rosa och svart/guld. Samt herrskon i grå, svart och svart/silver.

Till dig som alltid går på gruppass: SuperRep

superrep

Tillräckligt dämpad för att springa någon kilometer som uppvärmning, eller för mycket hopp och studs på passet. En vinnare under de högintensiva passen.

Passar till: Högintensiv träning med mycket hopp - perfekt för gruppass.

Prisklass: Mellan. I samma typ av prisklass som Metcon-skorna.

Främsta egenskaper: Grym dämpning och flexibilitet.

Är du en av de som alltid ligger mellan 80 till 100 procent av ditt max under träningspasset är det här skon för dig. Snabba, högintensiva övningar som varvas med kort vila kräver en sko med hög dämpning, bra stabilitet och mycket flexibilitet - och det är precis det du får i Nikes nya träningssko SuperRep. Precis som namnet antyder är syftet med skon att du ska få ut det mesta av varje repetition av övningarna. Det är främst den tvådelade sulan som står i fokus och gör skon till en vinnare på alla gruppass med sin grymma dämpning.

Superrep finns för damer i blå, svart, svart/vit, rosaoch vit. För herrar hittar du den som vit, svart, blå och svart/camo.

Psst! SuperRep har också en lillasyster, SuperRep Go, som är en nedtonad version av samma supersko. Du hittar den i flera färger för damer här och herrar här.

Till dig som lyfter tungt: Romaleos 4

romaleos

Du har inte lyft ordentligt innan du testat att göra det i ett par lyftarskor. Träningen kommer inte bli sig lik igen!

Passar till: Tyngdlyftning.

Prisklass: Hög. En tyngdlyftarsko kostar i regel lite mer än vad en allroundsko för gymmet gör, men den är samtidigt väldigt slitstark och har har en lång hållbarhet om du sköter om den.

Främsta egenskaper: Stabilitet.

Innan du har testat att lyfta tungt i ett par lyftarskor kan det vara svårt att föreställa sig skillnaden. Alla små darrningar som du vanligtvis kan ha i fot- och knäleder när du gör frivändningar eller marklyft är som bortblåsta. Du kan också få hjälp med rörligheten i squat-rörelser. Förutom att skon är bra vid tunga lyft, är den extra skonsam mot gamla knäskador eftersom den stabiliserar knät genom att du står stadigt på marken med en upphöjd häl. Med en lyftarsko kommer du kunna ta dina lyft till en helt ny nivå - nämligen flera personbästa!

Du hittar lyftarskon i unisexmodell i en svart upplaga och en camo-version.

Till dig som varierar din träning: Flex TR 9

flex tr 9

En bra instegssko för dig som vill ha en modell till både styrkepasset och gruppklassen.

Passar till: Multitränaren som gärna har samma sko för att värma upp på löpbandet en kvart, som på gruppasset och till styrketräningen.

Prisklass: Låg. Extremt prisvärd gymsko som passar de allra flesta plånböcker.

Främsta egenskaper: Flexibilitet och komfort.

Lätt, ventilerad och bekväm - det här är en allroundsko för gymmet som gör sig bra vid låg- till medelintensiva styrkepass. Skon sitter väldigt bekvämt på foten, är superlätt och väldigt ventilerande, så du behöver inte oroa dig för att foten ska kännas instängda i skon. Något annat som utmärker skon är att den är väldigt flexible, perfekt när du ofta står i plankan eller vill testa nya träningsövningar som kräver att du är smidig och anpassningsbar.

Här hittar du damskon: svart, vit, svart/vit, svart/guld, vit/lila, blå/lila, grå/orange och röd.

SHOPPA HÄR: Vårt breda utbud av Nikes träningsskor

LÄS MER: Därför ska du inte gymma i dina löparskor

LÄS MER: Därför ska du inte springa i dina träningsskor