Dags att köpa nya löparskor? Tänk på det här! Image

Dags att köpa nya löparskor? Tänk på det här!

Löparsäsongen är i gång och det är dags att se över dina skor. Har dojorna nött över 150 mil väg är det hög tid att investera i ett par nya. Här är guiden som leder dig rätt i skodjungeln.

Oavsett om du precis börjat jogga runt kvarteret, motionsspringer ett par gånger i veckan eller är en rutinerad långdistanslöpare är det viktigt att ha rätt typ av skor när du ger dig ut. Det kan göra skillnaden mellan njutning och plåga under löparrundan.

Löparskor är speciellt framtagna och anpassade för att springa med och ger dina fötter den dämpning och det extra stöd de behöver. När du provar ut ett nytt par - bortse från märke och hur snygga de är och utgå från vilka skor som passar dina behov och dina fötter. Fundera också på hur mycket skorna komma att användas och hur mycket pengar det därför är värt att lägga på dem.

Innan du börjar titta på skomodeller är det några frågor du bör ställa dig:

Vilket underlag ska skorna användas på?

Olika underlag kräver olika mycket dämpning. För den som springer mycket på hårt underlag är det skönt att ha en heldämpad sko som har dämpning både under den främre sulan och hälen. Löpning på mjukare underlag ger inte en lika stum fotisättning och kräver därför inte lika mycket av skons dämpning.

Har du några skador? Hur mycket väger du?

Vid löpning läggs kroppens vikt på steget i nedtrampet. Det innebär en större påfrestning för kroppen än vid promenader. Därför bör man också välja dämpning efter hur mycket man väger och om man har någon typ av skada, till exempel knäproblem.

Vilket löpsteg har du?

När det gäller löparskor pratar man ofta om pronation, supination och neutralt löpsteg. Det är termer som förklarar hur man sätter i foten i marken. Pronaatio innebär att löparen landar på utsidan av hälen, rullar över under steget och avslutar med trycket på framfotens insida.

Supination innebär att löparen landar på utsidan av hälen och sedan behåller trycket på fotens utsida under hela steget. Löpare med ett neutralt steg har en lätt pronerande rörelse.

Guide till att få fram ditt löparsteg:

Alla fötter är unika så se det här som en generell guide som kan ge dig ett grepp om vilken typ av sko du behöver. För att få veta vilket löpsteg du har kan det vara bra att låta en expert titta närmare på dina fötter.

Fötter med neutralt fotval:

Fotavtryck: Att ha ett neutralt fotvalv innebär att fotvalven är proportionsenliga. På ett fotavtryck kan man se att en fot med neutralt fotvalv har ett brett band på utsidan av avtrycket som länkar samman trampdynan med hälen.

Löparsteg: En neutral fots löparsteg landar på utsidan av hälen och rullar sedan lätt inåt för att absorbera stöten - det är det som kallas för pronation.

Skotyp som passar bäst: En neutral sko utan extra stöd på insidan.

Fötter med låga fotvalv:

Fotavtryck: Efterlämnar fotspår där det ser ut som att hela fotsulan satts i marken.

Löparsteg: Ofta kan löpare med låga fotvalv också landa på utsidan av hälen och sedan rulla inåt, men betydligt mer än löpare med neutrala fotvalv. Det kallas för överpronation.

Skotyp som passar bäst: En pronationssko som har hög stabilitet och ett rörelsekontrollstöd.

Fötter med höga fotvalv:

Fotavtryck: Lämnar fotspår med ett smalt yttre band mellan främfre fotsulan och hälen. I vissa fall kan fotavtrycket hel sakna band mellan främre fotsulan och hälen.

Löparsteg: Löpare med höga fotvalv har oftast en lätt pronation i sitt springsteg. I vissa fall har finns en tendens att springa mest på utsidan av foten, supination.

Skotyp som passar bäst: De bästa skorna för den som springer med utsidan av foten (supination) är väldämpade neutrala löparskor med god flexibilitet som uppmanar foten till rörelse.

Olika typer av löparskor:

För att välja rätt typ av sko måste du fundera över var och hur du kommer att använda dina skor.

Tävlingsskor: En lättare, minimalistiskt designad sko tillverkad för lopp. De är ofta mindre dämpade och mindre stabila än vanliga träningsskor.

Trailskor: En kraftiga, slittålig och stabil löparsko som är anpassad för löpning i tuffare terräng. Kan ha lite stummare dämpning eftersom de är gjorda för att användas på mjukare underlag.

Pronationsskor: Kombinerar dämpning med stabilitet och är förstärkta med ett stöd som ska förhindra att foten roterar inåt.

Neutrala skor: Saknar pronationsstöd och är framtagna för att ge en så mjuk och löparvänlig känsla som möjligt.

Barfotaskor: Har minimal sula och väldigt låg vikt för att ge en känsla av att springa barfota.

Så ska skorna sitta

När det kommer till storlek på skorna är det viktigt att köpa skor som sitter tight runt foten men har plats kvar framme vid tårna. Lite extra utrymme är bra dels eftersom tårna lämnar marken under löpsteget när foten rullar fram och eftersom fotvalven trycks ihop och fötterna blir något längre under springturen.

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av löparskor

LÄS MER: STORT TEST! Vårens nya löparskor för män 2019

LÄS MER: Bäst i test! Nya löparskor för kvinnor 2019