Skillnaderna mellan Nikes löparskor Image

Skillnaderna mellan Nikes löparskor

Ibland är det svårt att veta vad som skiljer olika löparskor åt. Men ta det lugnt! Vi har tagit hjälp av experterna för att reda ut skillnaderna mellan Pegasus, Pegasus Turbo, Zoom Gravity och Zoom Fly från Nike.

Nikes neutrala löparskor ses ofta i löpspåret runtom i världen. Deras mjuka dämpning, låga vikt och responsiva gensvar är tre av anledningarna till varför många väljer en modell från Nike när det är dags att uppdatera löpargarderoben. Men vad skiljer egentligen modellerna åt? Vi går igenom fyra av märkets populäraste löparskor – Pegasus, Pegasus Turbo, Zoom Gravity och Zoom Fly!

Zoom Gravity

Zoom Gravity är en snabb nykomling som lanserades för första gången 2019. Trots att den är så ny har den redan hunnit bli en klassiker för alla Nike-fans med neutrala löpsteg!

Vad definierar en klassisk Zoom Gravity? 

– Det som definierar Zoom Gravity är dess snabbhet. Snabbheten åstadkommer vi tack vare det vi kallar Zoom Air-enheten i framfoten, som ger klockren energiåtergivning, berättar André Egilie.

Vilken typ av löpare och löpsteg passar en klassisk Zoom Gravity? 

– Skon passar bra för löpare av alla typer, som vill ha en snabb och responsiv sko. Zoom Gravity är neutral men grundidén är högt tempo och tävling, där de flesta löpare tenderar att ha en isättning lite längre fram på foten. Det gör att en eventuell pronationsrörelse mindskar markant.

För vilka typer av löppass gör modellen sig bäst? 

– Zoom Gravity lämpar sig bäst för tempopass och snabba intervaller på fem kilometer, upp till en mil.

Hur skiljer sig skon från de andra modellerna? 

– Till skillnad från nedan skor, så har vi varken en kolfiberplatta eller en fullängds Zoom Air-enhet i Zoom Gravity. I stället finns en Zoom Air-kudde, som sitter under enbart framfoten. Det ger en lättare känsla!

Zoom Gravity NikeEn snabb nykomling till Nikes skohylla! Zoom Gravity är till för de snabba, svettiga löparpassen med högt tempo.

Pegasus

Pegasus är en av Nikes populäraste skor. Ber du någon att nämna en specifik löparsko från märket är det förmodligen Pegasus du hör. Tidigare under sommaren lanserades den senaste upplagan Pegasus 36. 

Vad definierar en klassisk Pegasus? 

– Den är väldigt demokratisk och har en otrolig och omtyckt passform. Det finns inte så mycket krångel och krux med skon, utan det är en klassisk löparsko som ger en responsiv, snabb och studsig känsla när du springer, säger Nils Spetz, produktexpert på Nike. 

Vilken typ av löpare och löpsteg passar en klassisk Pegasus? 

– Eftersom den är väldigt demokratisk passar den de flesta löparna. Det är en neutral löparsko för den som har ett neutralt löpsteg. Jag skulle däremot säga att de främst lockar löparna som gillar en responsiv känsla snarare än de som vill ha en supermjuk och dämpad sko. Pegasus är perfekt för de som vill ha lite mer svar under foten. 

För vilka typer av löppass gör modellen sig bäst? 

– Om du vill ha en och samma löpsko till allt är Pegasus ett klockrent val. Annars gör den sig riktigt bra som en mängdträningssko, en modell att köra sina vanliga långdistanser i.  

Hur skiljer sig skon från de andra modellerna? 

– Den största skillnaden från Pegasus Turbo och Zoom Fly är att Pegasus är något stabilare och påminner mer om en klassisk löparsko i känslan. Den är mer dämpad än de andra modellerna och har en något mer vadderad ovandel som ger en ombonad känsla för foten. 

Nike PegasusNike Pegasus, en klassisk löparsko som är klockren på återhämtningspassen och de vardagliga långdistansrundorna. 

Pegasus Turbo

Pegasus Turbo påminner till stora delar om en klassisk Pegasus. Du får bland annat samma passform och bekväma omslutning av hälen. Däremot är den snäppet lättare och ger mer energiåtergivning i löpsteget.  

Vad definierar Pegasus Turbo? 

– Den är otroligt lätt men ger samtidigt en grym dämpning tack vare ZoomX-skummet i mellansulan. Löparskon upplevs som lite mjukare än en klassisk Pegasus, den har en mjukare dämpning utan att skon för den delen känns svampig. Du får fortfarande en extremt hög energiåtergivning. 

Vilken typ av löpare och löpsteg passar Pegasus Turbo? 

– Den här löparskon är likt Pegasus neutral. Precis som namnet antyder är det i grunden samma typ av sko så det finns många likheter mellan dem. Pegasus Turbo passar den som vill ha en Pegasus, men vill få ut ännu mer av en löparsko. Turbo är lite snabbare och lite lättare.

För vilka typer av löppass gör modellen sig bäst? 

– Långa distanser, precis som en klassisk Pegasus. Men eftersom Turbo är så pass lätt är den också rolig att ha när du kör intervaller. Den funkar även fint till tävling och 10 kilometerspass för den som inte är elitlöpare. 

Hur skiljer sig skon från de andra modellerna? 

– Den största skillnaden är vikten, det är det första du reagerar på när du tar på dig den här löparskon. Samtidigt upplevs den även snabbare än vad en klassisk Pegasus gör. 

Nike Pegasus TurboNike Pegasus Turbo är en uppumpad modell av en klassisk Pegasus, med andra ord en lättare och snabbare version. 

Nike Zoom Fly

Zoom Fly 3 är i skrivande stund Nikes senaste nyhet och har uppdaterats med en ny ovandel. Det som däremot gör Zoom Fly unik är det som gömmer sig i mellansulan. 

Vad definierar Zoom Fly 3? 

– I Zoom Fly har vi monterat en kolfiberplatta i mellansulan för att ge en snabbare upplevelse. Tack vare den nya funktionen får du en extremt styv konstruktion samtidigt som känslan av att pressas framåt är konstant när du springer. På så sätt sticker Zoom Fly ut bland våra löparskor, säger Nils Spetz och fortsätter: 

– Zoom Fly 3 har även fått en ny ovandel som väger mindre än tidigare versioner, utan att tumma på stabilitet och stöd. 

Vilken typ av löpare och löpsteg passar Zoom Fly? 

– Även den här löparskon är neutral, men passar sig bäst för den som vill ha en sko som upplevs snabb och annorlunda mot vad de tidigare sprungit i. Det är kolfiberplattan som gör att skon sticker ut och ger en annan typ av löpkänsla än vad Pegasus-modellerna gör.  

För vilka typer av löppass gör modellen sig bäst? 

– Den klassas som en tävlingssko för långa distanser, under de löppassen då du verkligen vill pressa tiden. Eftersom skon är så lätt och smidig gör den sig även bra vid snabba, korta pass och intervaller. Det här är inte skon för den som bara vill ha en sko att gå ut och lufsa i lugn fart med.

Hur skiljer sig skon från de andra modellerna? 

– Kolfiberplattan! Medan Pegasus är en traditionell löparsko är Turbo unik för att den är lättare och Zoom fly ger en helt annan löparupplevelse. Pegasus-modellerna upplevs precis så som vi är vana vid, de är följsamma och liknande. Kolfiberplattan tar bort följsamheten och bygger mer på hur du använder kraften i skon för att få mer kraft i varje steg, och på så sätt kunna springa fortare. 

Nike Zoom FlyNike Zoom Fly är en klockren tävlingssko eftersom den konstant pressar dig framåt till nästa löpsteg. 

Visste du att...

... skorna ovan kan komplettera varandra? Du bör alltid sträva efter att varva mellan flera typer av löparskor. Många som tränar inför ett lopp har exempelvis Zoom fly eller Zoom Gravity som sin intervall- och tävlingssko medan Pegasus är ett komplement att köra sina långa och lugnare återhämtningspass i. 

– Är man riktigt nördig, som jag är, så har man en klassisk Pegasus för långa distanser och återhämtningspass, Pegasus Turbo för sina tröskelpass och hårda distanspass och Zoom Fly eller Zoom Gravity för intervallpassen. Även om alla fyra skor är väldigt snabba så kompletterar de varandra riktigt bra, säger Nils Spetz. 

SHOPPA HÄR: Hitta din löparsko från Nike

LÄS MER: Lättare och smidigare – nya Nike Pegasus 36 är här

LÄS MER: Nu har Nike Pegasus turboladdats