Nike Air Max – ikonen som fortsätter revolutionera Image

Nike Air Max – ikonen som fortsätter revolutionera

Air Max gjorde drömmen om att springa på luft till verklighet. Den 26 mars är det dags att fira den ikoniska skon på Air Max Day. Här är historien bakom en av världens coolaste skor.

1987 blev Sverige världsmästare i bandy och Lotta Engberg vann Melodifestivalen med låten Fyra bugg och en coca cola. Det var också året då Nike lanserade sina allra första Air Max – ett par djärva löparskor olika några andra världen tidigare hade skådat.

Vid den tidpunkten var inte Nikes logga det som fick löparskorna att flyga från hyllorna. Märket behövde något banbrytande för att rikta uppmärksamheten mot sig igen. Svaret blev Air Max.

SHOPPA HÄR: Vårt stora utbud av löparskor från Nike

Det här var första gången som Nike tillverkade en sko med synlig luft i hälen. En stötdämpande Max Air-enhet i hälen hade använts sedan slutet av 1970-talet, men det var först 1987 som den gick från att enbart kännas till att även synas.

Air Max Day photoDet som kännetecknar en sko i Air Max-familjen är luftpartiet i hälen. 

Designern Tinker Hatfield inspirerades av en byggnad i Paris när han kom på den revolutionerande idén att visa luften i hälen. Byggnaden var konstgalleriet Centre Georges Pompidou vars insida, som rör och gångar, är placerade på utsidan. Att överföra den tanken till ett par skor var minst sagt banbrytande. 

Många skruvade på sig när idén först presenterades och varje ny modell därefter fick mer och mer luft i sig, eftersom det stred mot den rådande trenden där teknologin skulle synas allt mindre. Men succén var ett faktum redan från start.

I dag är luften i hälen en detalj som både design- och komfortmässigt särskiljer Air Max från andra skor. Det är luftpartiet som gör Air Max både bekväm och snygg – en oslagbar kombination när det kommer till skor. Innovationen har lett till en serie sneakers som fortsätter väcka habegär även 30 år senare.

Air Max FuryAir Max Fury är en pastellig vårnyhet vi mer än gärna lägga vantarna på. Rekommenderat pris är 1 095 kronor. 

Visste du att...

  • … air-teknologin utvecklades av Frank Rudy, en tidigare ingenjör åt NASA?
  • … Designen på Air Max 95 är inspirerad av naturen och den mänskliga ryggraden?
  • … Luften i Air-enheten inte är luft, utan kväve?
  • … Den första tv-reklamen för Air Max 1 var smått episkt. Stora namn som John McEnroe och Michael Jordan skymtar förbi till tonerna av The Beatles Revolution?

HÄR hittar du samtliga Air Max som vi säljer på Sportamore. 

LÄS MER: Nu finns Nike Jordans hos Sportamore!

LÄS MER: Spring ifrån motspelarna med nya Nike Mercurial