Så förbereder du dig inför CrossFit Open Image

Så förbereder du dig inför CrossFit Open

Är. Du. Redo? CrossFit Open lurar runt hörnet och det är dags att lägga in en sista växel. Här är CrossFit-elitens bästa tips för dig som ska tävla.

Att tävla i CrossFit Games är mångas dröm, men vägen dit är lång. Det hela drar igång den 22 februari med The Open och första workouten 18.1. Under fem veckor har alla atleter som anmält sig chansen att tävla om att ta sig vidare i tävlingen.

Efter det är det dags för The Online Qualifier mellan den 19-23 april. Där kommer de bästa 200 personerna från varje ålderskategori att tävla om de 20 platserna per åldersgrupp som genererar en biljett till CrossFit Regionals.

Nästa steg mot Games är CrossFit Regionals, som går av stapeln den 18 maj och håller på i tre veckor. Här tävlar hela världens främsta atleter mot varandra, både individuellt och i team. De som är bäst här får sedan vara med när allt avgörs i CrossFit Games mellan den 1-5 augusti i Madison, Wisconsin, USA där världens starkaste kvinna och man koras.

Låter det här precis som rätt utmaning för dig? Då har vi alla tips du behöver.

sara jergard

Reporter-Sara på Sportamore magazine har träffat CrossFit-eliten i London, för att ta reda på hur du bäst förbereder dig inför CrossFit Open.

Dave Castro - grundaren av CrossFit Games

Dave CastroDave Castro är en av grundarna till CrossFit Games och ansvarar för att skapa alla träningsprogram under tävlingen.

Hur svåra är egentligen Open WOD:arna?

- När jag skapar WOD:ar till Open måste jag ha i åtanke att tusentals personer ska tävla. Samtidigt ska utmaningen vara ett prov som utser de allra bästa atleterna i världen. Därför är det lite klurigt att utforma just Open WOD:ar. Men med lite tvist och mycket kreativitet lyckas vi ändå skapa någonting som många kan utmata sig själva i, säger Dave Castro.

Hur är Open jämfört med Regionals?

- Det du gör på Regionals inte är till för 80 procent av världens atleter. Jag utformar passen till de absolut bästa i världen. Under Games tänker vi utanför boxen. Halva passen innehåller typiska CrossFit-övningar, och med det menar jag utmanande övningar som starka atleter kan göra, inte vi vanliga. Andra halvan är kreativ och utöver det vanliga,.

Hur kan jag bäst förbereda mig inför Open?

- Lär dig grunderna, träna på dem regelbundet och öva på just de övningarna.

Tia-Clair Toomey - vinnare av CrossFit Games 2017

Tia-Clair ToomeyTia-Clair Toomey från Australia vann titeln Världens starkaste kvinna under CrossFit Games 2017.

Hur tycker du att jag ska förbereda mig inför Open?

- Det kanske ses som en självklarhet, men gör inte saker mer komplicerat än det behöver vara. Gör ditt bästa och det är faktiskt allt du kan kräva av dig själv. Ha roligt, utmana dig själv och kör hårt, säger Tia-Clair Toomey.

Måste jag ha en "vinnarskalle"?

- Nej, inte alls! Du kanske bara njuter av att bygga styrka eller vill förändra din livsstil. Du behöver verkligen inte vara tävlingsinriktad. Du behöver bara träna.

Dan Bailey - kom på fjärde plats i CrossFit Games 2015

Dan BaileyCrossFit-atleten Dan Bailey har tävlat fem år i rad och har som bäst placerat sig topp 4. Här är hans bästa tips.

Hur skulle du förbereda dig inför att tävla i Open för första gången?

- Det finns tusen olika sätt att träna på men när det kommer till Open kommer du att köra ett par få övningar om och om igen, framför publik. Så träna mycket på just CrossFit-övningar. Att inte göra exempelvis burpees på ett halvår är kanske inte den smartaste idén. Du kommer att få göra burpees på Open, säger Dan Bailey.

Måste jag vara tävlingsinriktad för att kunna köra CrossFit?

- Jag skulle säga att alla är tävlingsinriktade på något plan. Om du tränar med en kompis som ökar lite vikter kommer det att trigga dig att lägga på lite mer du också. Du behöver inte ha inställningen "jag måste vinna", du måste bara pusha dig själv lite hårdare. Det som är coolt med CrossFit är stämningen i alla boxar, säger han.

Scott Panchik - top 6:a i CrossFit Games 2012 till nu

Scott PanchikAtleten Scott Panchik är en trogen tävlande som aldrig missat ett Games sedan år 2012. Han har heller inte fått en sämre placering än sexa sedan dess.

Vad är ditt bästa tips inför tävlingen?

- Titta på hur Open har sett ut tidigare år och vilka övningar de har gjort. Det är också viktigt att träna lite extra på de övningarna som du inte riktigt är helt bekväm med att göra. Var ödmjuk med vikterna och skala ned när det behövs. Det är så du förbättrar ditt personbästa. De flesta skadorna kommer när du lägger på för mycket vikt i stället för att stegvis öka, säger Scott Panchik.

Hur håller jag motivationen uppe?

- Jag tror att du måste ha ett "varför" innan du börjar. Om du har ett syfte med träningen så kommer det att hålla dig både fokuserad och motiverad att fortsätta.

Vad är ditt "varför"?

- Mest vill jag se vad jag är kapabel till, jag fyllde nyligen 30 år och upplever fortfarande fysiska saker som jag aldrig har kunnat göra innan. Sedan vill jag inspera andra till att leva ett hälsosammare liv.

LÄS MER: 5 CrossFit-pass för dig som vill ha en rejäl utmaning

LÄS MER: Därför är yoga bra för dig som tränar CrossFit