Guide: Köpa skidor till barnen Image

Guide: Köpa skidor till barnen

Att få barnen att tycka om skidåkning och hitta rätt skidor till dem behöver inte vara svårt. Här är allt du behöver veta. 

Sverige är verkligen ett skidåkarland, och att lära barnen att åka skidor är för många lika självklart som att barnen ska lära sig att simma. Oftast börjar barn åka vid 3 eller 4 års ålder, tidigare än så blir det oftast inte så bra, även om föräldrarna är väldigt engagerade.

– Första steget om du vill att ditt barn ska börja åka skidor är att köpa ett par skidor till barnet som det går bra att ploga med. Ärver barnet för långa skidor och för stora pjäxor är det svårt att ställa skidorna som en glasstrut och då blir det svårare än det behöver vara,  säger produktexperten Marcus PuppK2.

Hur långa ska skidorna vara till barnet?

– De första skidorna ska vara i brösthöjd, så att det är enkelt att ställa skidorna som en pil. När de sedan klarar av att åka med parallella skidor, vilket är en milstolpe för dem, är det dags för nästa steg och då ska skidorna nå upp till hakan. Det är nu skidåkningen blir häftig på riktigt. Då orkar de åka mycket mer, för att bara åka och ploga är jobbigt.

Vad rekommenderar du: Skidskola eller föräldraskola? 

– Skidskola alla dagar i veckan! Du slipper så många konflikter då. Plus att barnen lyssnar, är på hugget och vill inte vara sämre än sina kamrater. Därav går utvecklingen enormt fort i skidskola mot om du själv försöker lära barnet att åka. Jag har själv två barn och jag kan säga att skidskola är värt varenda krona. Snåla inte där, då det blir bara pannkaka av det.

Vad finns det för fördel med att köpa skidor i stället för att hyra?

– För det första får du då den längden som barnen ska ha. Om du hyr är det inte säkert det finns kvar exakt den längden och då får barnet kortare eller längre. Du blir också kompis med dina egna skidor. Jag tycker det är en bra idé att ge barnen ett par skidor på julafton, som barnen får titta på och längta efter att använda i stället för att du fixar ett par sidor och slänger ned dem på backen när det är dags att åka. Ens egna skidor är man lite stolt över och det är halva grejen. 

Vilken modell på skida jag ska välja till barnen?

– Modell är mindre viktigt, det är längden på skidorna som är det viktigaste till barnen, först brösthöjd under tiden barnet plogar och sedan till hakan när barnet åker med parallella skidor. Alla skidor har ställbara bindningar, så det gör inget om fötterna växer. Alla bindningar passar till alla skidor, det är först när man köper seniorpjäxor som de inte passar på juniorskidorna. De har nämligen bredare klack och tå och går inte på en barnskida.

Hur är det med stavar?

– Ett tips när det gäller barn är att de börjar åka utan stavar. De kan börja åka med stavar när de börjar skolan, runt 6-7 år brukar vara lagom. Innan dess måste de träna balans och stavar blir bara ytterligare ett moment som rör till allting.

Barn ska självklart åka med hjälm, men ska de ha mössa under hjälmen eller inte?

– Skidhjälmar är fodrade, har mjuka kuddar vid öronen och är mysiga att stoppa in huvudet i, så de är redan som en mössa. Är det däremot riktigt kallt kan barnet ha en tunn balaclava i till exempel lycra, men annars ingenting. Tänk på att hjälmen ska ned ordentligt på huvudet, den ska inte sitta långt bak så att det blir en glipa, så kallad glasspanna, så att barnet börja frysa. Det är heller inte bra ur säkerhetsaspekt.

LÄS MER: Allt du behöver veta för att åka skidor med barn

SHOPPA HÄR: Alla skidor från Sportamore hittar du här