Så tränar du när det är varmt ute Image

Så tränar du när det är varmt ute

Elitidrottaren Madeleine Nilsson låter inte värmen stå i vägen för träningen. Här är knepen som ser till att du kan träna även när temperaturen stiger.

Tappar du träningslusten så fort det blir varmt ute? Eller kommer du iväg på dina löprundor trots hettan utomhus? Som friidrottare är Madeleine Nilsson van att träna utomhus på somrarna, eftersom det är hennes tävlingssäsong. Även i år, när sommarvärmen bjudit på ovanligt höga temperaturer, ser hon till att träningen blir gjord.

– Det viktigaste är att våga sänka ambitionsnivån. Värmen kommer att påverka orken och återhämtningen, så det är bra att anpassa träningen genom att exempelvis köra kortare pass, ett långsammare tempo och ta lättare vikter, säger Madeleine Nilsson. 

Eftersom Madeleine Nilsson tävlar på en professionell nivå kan hon inte låta värmen sinka träningen och ha ett sommaruppehåll. Hon ser snarare till att dra nytta av den pågående värmeböljan. 

– I och med att jag är elitidrottare och sommaren är min tävlingssäsong kan jag inte ändra allt för mycket på upplägget. Jag tränar lika ofta som vanligt men ibland med annat innehåll. Min kropp hanterar värmen ganska bra och jag märker att mina muskler blir varma och mjuka snabbare, vilket är något jag eftersträvar, så jag tränar ute så ofta det går.

MadeleineMadeleine Nilsson är, förutom elitidrottare, även modell för Blacc och Sportamore. Följ henne på Instagram HÄR

Många drar in på gymmet i hopp om en svalare träningsupplevelse. Men även där kan temperaturen stiga och luften försämras. För att inte missa så många solminuter utomhus kan du effektivisera träningspassen så gott det går. 

Testa att köra träningen i intervallform med ganska högt tempo. Kanske tabata eller cirkelträning med flera övningar på rad och kort vila. Det gör att träningen går snabbare och du kan förhoppningsvis behålla energin genom hela passet.

Även om träningsupplägget känns glasklart i den här värmen kan temperaturen göra dig tröttare och mer orkeslös. Då är det desto viktigare att hitta små sätt som kickar igång träningsmotivationen igen. 

Boka in en träningsdejt med en vän och bestäm er för att ta ett svalkande dopp någonstans direkt efter. Packa med en god matsäck eller köp glass, den belöningen är oslagbar. Alternativt ta en extra vilodag för att motivationen och suget efter träning ska komma tillbaka.

Maddes 5 snabba tips för träning i värmen 

1. Drick ordentligt 

Det är bra att förbereda sig innan ett träningspass genom att dricka mycket vatten, och på de allra varmaste dagarna även se till att få i sig vätskeersättning med viktiga salter. 
2. Träna när det är som svalast

Generellt sett är det ju svalare på tidiga morgnar och sena kvällar så om man har möjlighet att träna på de tiderna kan det underlätta. 
3. Klä dig efter väder

Svala, lätta träningskläder är att föredra och jag brukar försöka undvika svarta plagg. Sök skugga så mycket som möjligt. 
4. Svalka dig så mycket det går

Ett bra tips är att ha med sig en liten blöt handduk som ger skön svalka. 
5. Investera i ett par sportglasögon

Att behöva kisa mot den starka solen kan leda till huvudvärk och göra att energin tar slut snabbare. 

SHOPPA HÄR: Vårt totala utbud av Blacc

LÄS MER: Vi testar godbitarna från Blaccs nya löparkollektion 

LÄS MER: Därför ska du träna med viktväst