Så vet du om din jacka är vattentät Image

Så vet du om din jacka är vattentät

Vad innebär det att ett plagg är 100 procent vattentätt? För att slippa testa din nya jacka i spöregn finns det ett par detaljer du kan titta efter. 

För de dagar på våren som solen gömmer sig och regnet vräker ned behöver du säkra upp med vattentäta kläder. Att de är 100 procent vattentäta handlar till stor del av sömmarna, dragkedjorna och deras placering. Men det handlar lika mycket om att välja rätt tyg med rätt typ av beläggning. 

– För att plagget ska vara vattentätt handlar det om sömmars placering, vattenavvisande dragkedjor, tejpade sömmar och hållbar impregnering för att nämna några faktorer som påverkar, säger Petra Sabo, produktexpert på Didriksons

Sömmarna är det som är allra mest utsatt och där kan det lätt komma in vatten om du inte väljer ett plagg som har tejpade sömmar. Ett annat kritiskt område som kan ta in vatten är dragkedjan, men på Didriksons regnkläder är dragkedjan alltid tillverkad i ett vattenavvisande material, och många av deras regnkläder har även en skyddande slejf på både insida och utsida. Även de sömmar som inte direkt utsätts för regn tejpas eller svetsas ihop för att säkerställa plaggets vattentålighet. 

DidrikssonsDen här vind- och vattentäta regnjackan är tillverkad i återvinningsbar polyester och återvinningsbart membran. Incus jacket finns både som herr- och dammodell. Rekommenderat pris 1 195 kronor.

Finns det tyger eller material som står emot regn?

– Ett vattentätt plagg från Didriksons har en vattentät beläggning på insidan i tyget som är dold av ett foder eller annat material. Det är alltså inte tyget i sig som gör våra plagg vattentäta. Utöver det har plaggen också en avvisande ytbehandling på utsidan som ofta kallas DWR (Durable Water Repellency). Men för att plagget ska bli helt vattentätt tejpas även alla skarvar och sömmar med vattentät tejp. Så det är alltså inte heller vattenavvisningen som gör plagget vattentätt, utan beläggningen som ligger dold inuti, säger Petra Sabo och fortsätter: 

– Ett material som både är slitstarkt och vattentätt är galon. Det behöver aldrig någon ytbehandling eller tvättas, vilket gör att det är väldigt hållbart.

Vad är skillnaden mellan galon och andra vattentäta tyger?

– Skillnaden är att galon inte släpper igenom vattenmolekyler i form av ånga, som andra vävda vattenavvisande tyger kan göra. Om ångan inte kommer ut så kommer det att bildas kondens och du upplever att du blir fuktig och sedan kall. Ett galonplagg används främst till plagg där aktivitetsnivån är lägre. 

DidrikssonsEtt plagg i galon är 100 procent vattentätt i sig, precis som den här modell Avon jacket, som dessutom har svetsade sömmar. Finns även som herrmodell. Rekommenderat pris 599 kronor. 

Hur arbetar Didriksons för en hållbar miljö när det kommer till vattentäthet?

– Dels arbetar vi med att tillverka återvinningsbara regnkläder i polyester, något som vi kan se i vårens kollektion i bland annat Incus jacket. Om ditt plagg går att återvinna så hittar du en återvinningssymbol i den. Sedan lanserar vi för första gången återvinningsbara plagg som är både vind- och vattentätt. Ett vattentätt plagg från Didriksons är också alltid impregnerat med PFC-fri vattenavvisning. 

SHOPPA HÄR: Dina regnkläder för våren

LÄS MER: Softshell eller skaljacka – vad är skillnaden?