Så blir vinterlöpning din nya favorithobby! Image

Så blir vinterlöpning din nya favorithobby!

Krispig luft, säkra skor och rätt humör - kickstarta året utan några undanflykter. Här är allt du behöver veta för att rocka vinterlöpningen!

Det är nu, efter diverse nyårslöften och hemkomster efter julsemestern, som gymmen är som met välfyllda. I stället för att svettas på ett trångt gym kan du lätt komma igång med träningen - utomhus! Med hjälp av löparen Linus Holmsäter, som bland annat har varit en av Sveriges snabbaste långdistanslöpare under de senaste åren, kommer du vilja leta reda på löparskorna och bege dig ut på en runda på en gång.

Vilket är ditt bästa tips för att springa under vinterhalvåret?

- Hitta ett sätt att se till att det händer! Jag brukar bestämma träff med någon jag gillar, speciellt när det är riktigt kallt, mörkt och ruskigt ute. Då vet jag att rundan blir av. Och oavsett väder är det nästan aldrig så farligt som jag först trodde, säger Linus Holmsäter, som går under namnet @inpinkshorts på Instagram för att han i stort sett alltid springer i rosa minishorts.

Vad har du mer för tips?

- Skaffa trådlösa hörlurar. Jag har alltid varit sjukt irriterad på sladden på mina iPhone-hörlurar. Nyligen fick jag ett par trådlösa och det ändrade allt.

Linus Holmsäter Charlotte BeijerVisste du att Linus Holmsäter har ett SM-guld i 100 km? Här tillsammans med PT:n och löparen Charlotte Beijer. Kuva: Pavel Maira för Adidas.

Varför springer du hellre utomhus på vintern än inomhus på ett löpband?

- Det vikigaste är så klart att man springer överhuvudtaget. Men med det sagt; för att jag blir gladare och starkare, speciellt på vintern. Personligen springer jag aldrig inne. Du får d-vitamin från solen vilket de flesta svenskar har en brist av. Du får även frisk luft, som är viktigare än man tror, och du kommer närmare naturen.

Hur klär du dig för vinterlöpning?

- Med thermotights! Många vet inte ens om att de finns, men det är en sjukt stor skillnad jämfört med att springa i vanliga tights. Jag tycker att du ska ha tre uppsättningar kläder beroende på säsong.

  1. När det är minusgrader: Thermotights (tights med borstad insida i exempelvis fleece) och jacka eller väst. Då kommer du inte ens märka av kylan.
  2. Höst/tidig vår: Skaljacka och tights.
  3. Sommaren: Korta shorts eller tights plus ett linne. Det går snabbare och brännan blir definitivt bättre.

Hur mycket ska man egentligen klä på sig när det är kallt?

- Jag fryser hellre första fem minuterna än att kläderna blir svettiga och kroppen överhettar sista halvtimmen. När det är iskallt tycker jag att du kan överväga att ha en så kallad buff, en slags halsduk som ser ut som ett tjockare pannband. Enkel att ta av och hänga i byxlinningen eller lägga i en ficka när det blir varmt. Ongelma ratkaistu!

Vilket är ditt favoritplagg att springa i just nu?

- Supernova Warm Tights från Adidas, de får 10 poäng! Sen vill jag ge handskarna Run Gloves lite pluspoäng också - smidiga på handen så du lätt kan byta låt på telefonen, samt att de både har reflexer för ökad synlighet och är riktigt snygga.

Charlotte Beijer och Linus HolmsäterGör som Linus Holmsäter och Charlotte Beijer och klä dig i Adidas från topp till tå när du ger dig ut på nästa löprunda. Du hittar vårt utbud av märket HÄR. Kuva: Pavel Maira för Adidas.

Dina rosa signaturshorts, hur får du med dem på löprundan när det är vinter?

- Alltså de är typ alltid på. De är ju magiska. Mutta kun se on huonompi, sinä istut tiukan paikan alla.

Vad ska jag tänka på när jag springer i snö och slask?

- Skaffa broddar eller ett par skor med dobbar! Jag ser så sjukt många nybörjare som springer och halkar runt. Det ser förfärligt ut och jag tycker lite synd om dem. Nästan lika synd som jag tycker om mig själv när jag glömt att ta på dem. Med broddar eller ett par skor med dobbar får du ett helt annat löpsteg under årets kalla månader.

Är det något med den kalla luften på vintern som jag bör tänka på?

- Kall luft är lite obekvämt, särskilt om man försöker springa snabbt. Så, först av allt, se till att du värmt upp ordentligt så att lungorna vänjer sig. Sedan tycker jag personligen att det är skönare att köra intervaller och andra tuffa pass när det inte är mer än ett par minusgrader.

Hur bör jag värma upp innan löprundan?
- Du är uppvärmd när du börjar svettas och du behöver vanligtvis omkring 10 minuter för att nå dit. Inkludera gärna 3-4 windsprints, alltså kortare tempohöjningar på 70-150 meter där du nästan springer i maxfart.

Få fler tips av Linus Holmsäter via runninghacks.se eller försök hänga med i hans och Charlotte Beijers tempo via adidas Runners nästa gång du är i Stockholm!

SHOPPA HÄR: Löparskor från Adidas

SHOPPA HÄR: Hela vårt utbud för vinterlöpning

LÄS MER: Så kommer du igång med löpningen 2019