Så blir du en yogi 2019 Image

Så blir du en yogi 2019

Nytt år, ny yogarutin! Yogin Veronica Jäderlund guidar dig till ett lugnt och stressfritt 2019.

Är du nyfiken på yoga, men tänker att det "inte är för dig"? Eller har du gått på ett par yogaklasser och anser att övningarna är lite väl avancerade för din smak? Yogin Veronica Jäderlund menar att du ska se yogan som ett smörgåsbord där du själv väljer vad som passar just dig. Yoga handlar inte bara om ett visst antal positioner, det innefattar även meditation, självreflektion och personlig utveckling. Allt det här kan du undersöka och göra till en del av din resa mot att bli en yogi 2019.

- Mitt sinne och min kropp behöver olika saker beroende på vart i min cykel jag är, när på året vi är och var jag befinner mig. Så jag lyssnar in och gör det som lockar. På så sätt har jag dels funnit att jag får färre skador, men också att jag känner mindre stress eller besvikelse om det inte blir träning på ett tag, säger Veronica Jäderlund.

Är yoga verkligen för alla?

- Absolut, det tycker jag! Det finns så många olika stilar och lärare så du kan verkligen hitta det som passar dig och dina behov. Men om vi ser exempelvis vinyasayoga så nej, det skulle jag inte säga är för alla. Yoga som helhet är det, men jag upplever att varje undergren inte är det.

Yoga Veronica JäderlundBli ännu mer yoga-inspirerad på Veronica Jäderlunds blogg och Instagram.

Hur gör jag för att få in yoga i min vardag?

- Håll det enkelt och gör det som är roligt. När vi försöker skapa nya vanor tror vi att vi måste dra igång jordens projekt, men det är inte nödvändigt. Det finns flera Youtube-kanaler som erbjuder yogaklasser, följ en eller flera så behöver du inte planera själv vad du ska göra. På min kanal har jag allt från korta meditationer för nybörjare till längre flöden på 30 minuter.

Varför borde jag yoga regelbundet?

- Minulle: bättre relation till min kropp. Dels att jag känner mig mer bekväm men också att jag har blivit mer lyhörd för mina signaler; när jag behöver vilaeller när jag behöver tyngre träning. Det finns också forskning som visar hur yoga kan minska stress och mycket mer.

Hur vet jag vilken typ av yoga som passar mig?

- Fråga dig själv vad du vill få ut av yogan och välj utifrån det en stil som kan möta det behovet. Vill du svettas, stressa mindre, meditera, röra dig långsamt eller få ökad kroppsmedvetenhet? När du hittat riktning skulle jag råda dig att testa flera klasser med flera lärare. For det gör sådan skillnad i hur yogan landar i dig. Så känner du dig lockad - prova dig fram tills du hittar den stilen eller läraren som får ditt hjärta att brinna.

Vilken tid på dygnet är bäst för yoga?

- Alla timmar på dygnet är bra för yoga. Om du vill vakna på morgonen kan du praktisera då. Morgonyoga hjälper dig att sätta en intention för dagen och bygga en stabil grund. Yoga på eftermiddagen kan ta dig ur energidippen, och på kvällen kanske vi behöver hjälp att varva ned. Allt är såklart baserat på din dygnscykel och när du känner dig i behov av mer styrka, återhämtning eller avslappning.

3 olika typer av yoga

  1. Vinyasayoga (eller liknanade som vinyasa flow, flow, strong flow, ashtanga osv.) går lite fortare, ofta till musik. Här får du jobba med styrka och rörlighet.
  2. Hathayoga (kan också vara slow flow, Iyengaryoga bland några) håller positionerna längre och går inte lika fort. Men låt dig inte luras, det kan vara ganska utmanande att stå länge i en position.
  3. Yinyoga eller restorative yoga fokuserar på att sänka andetaget och pulsen. De två stilarna skiljer sig lite åt men är väldigt lugna klasser. Yin kan innebära mer stretch beroende på vilken lärare du går för.

LÄS MER: 6 yogapositioner som mjukar upp stela höfter

LÄS MER: Video: Jooga bort vardagsstressen