Så ska du äta för att få ut maximalt av din träning Image

Så ska du äta för att få ut maximalt av din träning

Att börja träna för att se resultat men att strunta i att se över kosten är ett big no-no. Experten förklarar varför mat är så viktigt för dina träningsresultat.

Shoppa träningskläder nu

Att det är viktigt att äta för att orka träna vet de flesta – men hur viktigt är det om du verkligen vill se resultat? Dessutom: vad ska du äta – och när? Karoline Pettersson är legitimerad dietist och tränare på Barrys i Göteborg och har alla svar.

Hur stor del av träningspassets kvalitet baseras på kosten?  

– En väldigt stor del skulle jag säga. Det beror såklart på vilken typ av träning du utför, och beroende på syftet med träningen är det mer eller mindre viktigt att tajma in maten kring träningen, säger Karoline Pettersson och fortsätter:

 – Att äta innan passet men även generellt äta anpassat med de målen du har med din träning är väldigt fördelaktigt för att få energi.

Spelar det egentligen någon roll vad jag äter i samband med träning?  

– Ja, det gör det. I samband med träningen är det vanligt med fokus på kolhydrater och protein. Vill du maxa prestationen och se till att få ut så mycket som möjligt av din träning kan det vara bra att se över vad du äter innan. Men det handlar också om att äta bra hela tiden, även dagar som du inte tränar. Har du längre pass uppemot två timmar kan det också var fördelaktigt att äta under passet så att du orkar hålla intensiteten.

Hur nära inpå ett träningspass borde jag ladda upp med energi genom en måltid?  

– Det är individuellt hur nära inpå träningen du klarar av att äta. Jag skulle säga att ungefär tre timmar innan kan du äta ett större huvudmål bestående av kolhydrater, fett och protein. Kanske en till en och en halv timme innan träningen kan du äta ett mellanmål. Det kan bestå av kolhydrater och protein. Vissa kan äta på gymmet medan de tränar, medan andra måste planera att äta långt tidigare. 

Kan du nämna några exempel på vad en bra måltid bör innehålla?  

– Ja, protein och kolhydrater: det kan funka med bröd, gryn, müsli, majskakor, frukt eller liknande tillsammans med protein som ägg, kvarg, keso, skinka, kalkon eller proteinpulver. För nära inpå träningen kan det vara tufft för magen med för mycket fibrer och fett.

karoline petterssonKaroline Pettersson har en podd, Tygnre Dietistpodden, med dietistkollegan Lova Molin, som du kan läsa mer om här.

Varför är det viktigt att äta innan ett träningspass? 

– För att orka prestera och ta ut dig. All träning blir roligare med energi i kroppen. Har man inte ätit ordentligt kan man kanske uppleva att man blir tröttare och segare och därmed kanske inte får ut maximalt av sitt träningspass.

Hur är det med att äta direkt efter träningspasset, ja eller nej? 

– Det beror helt på syftet med träningen. Är ditt fokus prestation och du har träningspass igen inom kanske åtta till tio timmar senare bör du äta direkt efteråt för att ge kroppen bra förutsättningar att vara helt redo för nästa pass. Många som tränar väldigt ofta har ett högt energibehov och det kan vara svårt att täcka om man inte äter direkt efter passet, säger Karoline Pettersson och fortsätter: 

– Är du däremot motionär och kanske mer tränar för hälsan och underhållning skulle jag säga att det snarare räcker att äta inom två timmar efter passet – kanske att du går hem från gymmet eller löprundan och äter en lagad portion mat. Vill du bygga muskler kan det absolut vara fördelaktigt att äta direkt efter passet, men det är helheten som räknas. Du måste inte räkna minuter. En annan viktig faktor utöver kosten är vätskan, speciellt för prestationen. Väldigt många glömmer bort att dricka vatten, både innan, under och efter träning. Svettas du mycket kan du tappa nästan ett helt kilo vätska på en träning, och då gäller det att fylla på. Tänk på det i sommar! 

Följ Karoline på Instagram HÄR. Lyssna på hennes podd Tyngre Dietistpodden HÄR.

SHOPPA NU: Allt för träning

LÄS MER: Elitlöparen: "Vegansk kost får mig att prestera på topp"