Så tvättar du dina träningsskor på bästa sätt Image

Så tvättar du dina träningsskor på bästa sätt

Att komma hem och vädra dina träningsskor efter ett svettigt pass är A och O. Men det är långt ifrån allt du behöver göra för att förlänga livstiden på dem. Här är expertens bästa tips!

Vi tvättar våra träningskläder noga efter var eller vartannat träningspass, följer tvättråden och på så sätt ser till att de håller sig fräscha över en längre tid. Men hur är det med träningsskorna? Under riktigt svettiga pass kan de både bli bli blöta och börja lukta, men det medföljer aldrig en manual på hur du ska ta hand om dina skor. Så vi tänkte, du får en här!

Jens Lindfors, Country Manager i Sverige på Under Armour, har jobbat i branschen i flera år och är väl insatt i hur du håller dina träningsskor fräscha så länge som möjligt. Det första du ska tänka på att vad du gör av skorna efter ett träningspass.

- Låt de inte ligga kvar i träningsväskan! Se alltid till att du torkar skorna separat från dina svettiga träningskläder och din blöta handduk, på så sätt kan du undvika att få unken lukt i skorna, säger Jens Lindfors.

Du klarar dig långt på att vädra skorna, men som som du säkert redan vet kommer den där lukten att uppstå förr eller senare. Husmorsknepet då är att lägga skorna i en plastpåse i frysen över natten. Kylan dödar en del av de bakterier som ligger bakom lukten och tar på så sätt bort den värsta stanken.

Kan jag tvätta mina träningsskor i maskin?

Om ett par vändor i frysen trots alla ansträngningar inte längre hjälper kan det vara dags att lägga in en högre växel och tvätta dina träningsskor.

- När du tvättar dina träningsskor ska du använda ett milt rengöringsmedel och applicera det på skorna med en borste i varmt vatten, säger Jens Lindfors och fortsätter:

- Jag skulle helst inte tvätta ett par träningsskor i maskin. Men om du ska göra det tycker jag att du ska lägga de i en tvättpåse och köra dem i ett program med kallt vatten, annars släpper limmet. Låt även skorna lufttorka, och glöm inte att ta bort skosnören och innersula innan du slänger in dem i maskin.

Under Armour tvätta träningsskorAtt köra X-fit i träningsskor som inte har förstärkningar på sidorna kommer att, som du säkert kan räkna ut, slita mer på skorna än nödvändigt. Se till att att du har rätt skor för din träningsform så håller de längre!

Hur ofta ska jag byta träningsskor?

Ofta märker du själv när det är dags att köpa ett par nya träningsskor, vanligtvis släpper de bak vid hälen eller så uppstår hål på sidorna av skorna eller framme vid tårna. Är du osäker på när det är dags för en uppgradering kan du undersöka skorna efter att den genomsnittliga livslängden gått ut.

- Tränar du ungefär tre gånger i veckan så rekommenderar vi att du köper nya träningsskor inför varje säsong. Viss träning sliter även mer på skorna än vad andra träningsformer gör. Högintensiv träning så som X-fit gör exempelvis det, och då sliter du såklart dina skor snabbare.

Du kan även se till att ha ett par träningsskor för varje typ av träningsform, tipsar Jens Lindfors. Genom att varva mellan flera par håller du dina träningsskor fräscha längre, eftersom de hinner torka ordentligt mellan passen.

- Du kan köra med en stabil sko för tunga lyft och högintensiv träning, som vår TriBase Reign, och en annan för gymmet och olika typer av klasser, exempelvis Hovr Rise. Det är också bra för dina fötter att variera mellan flera olika skor, och du förlänger då livstiden på skorna.

Om du vet med dig att du ska köra repklättning, boxjumps och andra övningar som sliter mycket på sidorna av dina träningsskor bör du ha ett par skor med förstärkningar just där. På samma sätt bör du välja en dämpad träningsskor om du ska köra ett pass med mycket hopp eller springa på löpbandet som uppvärmning. Se till att alltid hitta rätt typ av sko för ditt ändamål!

SHOPPA HÄR: Träningsskor för honom och henne

LÄS MER: Så tvättar du dina löparskor på bästa sätt

LÄS MER: Därför ska du inte ha dina löparskor på gymmet