Så tvättar du skalplagg med membran Image

Så tvättar du skalplagg med membran

Hur förlänger du livslängden på dina skalplagg? Ta till dig de här tipsen så kommer dina friluftsplagg med membran att hålla för betydligt fler äventyr.

Till skillnad från kläder vi bär närmast kroppen tenderar ytterkläder att glömmas bort när det kommer till rengöring och skötsel. I många fall handlar inte ens om glömska utan om tron att ytterkläder håller längre om de inte tvättas. Men när det gäller plagg med membran är det helt fel. Regelbunden tvättning och uppvärmning kan förlänga livslängden på dina funktionskläder med många år. Tvärtemot vad många tror, med andra ord!

Skalplagg kan vara försedda med en typ av coating (beläggning) eller membran. En coating tvättas och nöts bort med tiden medan ett membran behöver tvättas för att smuts och svett inte ska täppa till membranets porer. Risken för att andningsförmågan och vattentätheten blir sämre ökar om du inte tar hand om plagget på rätt sätt.

Lim_haglöfsOm du tvättar din skaljacka regelbundet och värmer upp den efter tvätt återaktiverar du membranen och förlänger på så sätt livslängden med flera år .

Hur ofta du ska tvätta din jacka eller dina byxor med membran beror så klart på hur aktiv du är i plaggen, men en gång i månaden är ofta mer än tillräckligt, förklarar Eva Mullins som är hållbarhetschef på Haglöfs.

- Är du ute och vandrar en vecka i jackan ska du tvätta och värma upp den innan du hänger in den i garderoben, så att den är återaktiverad till nästa användning. Annars skadar du membranet med smuts från huden och salter från svett, damm och annat som kommit in i produkten och ligger kvar. När du väl tvättar plagget fem år senare är membranet förstört för att smuts och fett har legat där för länge, säger Eva Mullins.

Att tvätta med jämna mellanrum och därefter tillsätta värme mellan varje tvätt gäller för alla skalplagg med membran. Värmen efter tvätt återaktiverar den vattenavstötande behandlingen, alltså själva "skalet". Det kan antingen göras genom torkskåp eller strykjärn.

- Tvätta ditt skalplagg enligt instruktioner på tvättlappen. Stryk sedan på plagget med ett strykjärn på ettan och en bomullsväv mellan plagget och järnet. Genom att tillsätta värme återaktiverar du funktionen i plagget.

Viktigt är att skippa skölj- och tvättmedel med enzymer som bryter ned membranen. Använd flytande tvättmedel och var noga med att mäta upp rätt mängd, så att inte överflödigt tvättmedel fastnar i membranets porer.

LÄS MER: Därför är det viktigt med en hållbar skaljacka

LÄS MER: Kan jag tvätta vinterskor i tvättmaskinen?