Så förbättrar du din sving på golfbanan Image

Så förbättrar du din sving på golfbanan

Placering, grepp och rotation. Så här uppgraderar du din sving på golfbanan med hjälp av proffset Cajsa Persson.

Oavsett ålder och fysisk styrka kan alla lära sig att spela golf, menar den professionella golfspelaren Cajsa Persson när vi träffar henne på Salems Golfklubb. Cajsa Persson är inne på sitt tredje år på Ladies European Tour och har tidigare placerat sig på elfte samt nionde plats i kvalet. Genombrottet kom däremot förra året när hon och Linda Wessberg tog EM-guld i European Championships, vilket har resulterat i en plats i alla tävlingar under 2019. 

– En grundteknik är väldigt viktig inom golfen. Försök ha en bra bas för att göra golfen så enkel och rolig som möjligt. Ha bra grunder, vilket betyder en bra uppställning, grepp, sikte, bollplacering och balans. Har du inte en bra bas kommer det vara svårt att förbättra dig, säger Cajsa Persson och fortsätter:  

– Det är viktigt att ha många olika slag i bagen. Så testa dig fram med olika klubbor, flytta fram och bak bollen, svinga brant och flackt, svinga mer skaftlut samt testa att både öppna och stänga klubbladet för att hitta rätt slag för just dig. 

Cajsa Perssons bästa tips för en lyckad sving: 

Alla golfsvingar är unika och består av flera olika moment, så som baksving, nedsving och genomsving. Nyckeln för en lyckad sving är att den ska vara konsekvent, att du håller en så jämn balans och rytm som möjligt.

Hur ska jag stå? 

– Fördela vikten 50/50 mellan fötterna. Du ska alltid vara väldigt balanserad i fötterna. ​Med drivern ska bollplaceringen vara i linje med insidan av din vänstra fot (om du har en högerfattning), eftersom du vill träffa bollen i din uppåtsving. ​En järn 7:a vill du däremot ha placerad mitt emellan fötterna. Stå höftbrett isär med fötterna och ha något böjda ​ben. Håll ryggen rak och låt nacken vara en förlängning av ryggraden. 

Hur ska jag rotera kroppen? 

– När du svingar ska du rotera runt din egen ryggrad och inte ha någon viktförflyttning i sidled. Om du tänker att du roterar runt din egna ryggrag i uppsvingen kommer du på så sätt att få med höften utan att förflytta vikten på fötterna. 

Golf Cajsa PerssonVill du följa Cajsa Persson kan du spana in hennes hemsida och Instagramkonto. Alla plagg kommer från Daily Sports

Hur ska jag svinga? 

– En full sving där du tar i som mest precis vid bollen. Du ska inte ta i uppifrån eftersom det gör det svårare för dig att accelerera vid bollen. Allt handlar om rytm för att hitta maximal fart. 

Vilket är det vanligaste misstaget golfare gör i en sving? 

– ​Jag skulle säga att ditt grepp är det absolut viktigaste för en bra sving, men många golfspelare har ett dåligt grepp och därav blir svingen sämre. Annars är vanliga misstag att du svingar för snabbt, är ryckig i svingen eller är för nyfiken och därför kollar upp. 

Beskriv ett perfekt grepp!  

– Placera först vänster hand så att skåran mellan tummen och pekfingret pekar upp mot höger axel. Sedan placerar du höger hand över den vänstra, återigen med skåran mellan tummen och pekfinger pekandes upp mot höger axel.

SHOPPA HÄR: Allt för golfrundan

LÄS MER: Så slår du längre på golfbanan