Så slår du längre på golfbanan Image

Så slår du längre på golfbanan


Vill du slå längre och minimera risken för ryggproblem? Dags att satsa på rörlighetsträning! PT:n Patrick Rapp ger sina bästa tips.


På golfbanan kan du hitta lika många golfstilar som antalet spelare. Att en sving ser så olika ut för olika människor beror bland annat på personens fysiska förutsättningar, rörlighet och styrka. Patrick Rapp, personlig tränare på Sport Performance Center i Västerås, har tränat och screenat många golfspelare. Han menar att rörlighet i höften är A och O om du vill slå längre slag och samtidigt skona ryggen , oavsett spelstil och nivå.

– Vi kan hitta mycket utvecklingspotential i höften. Genom höften sker en stor kraftöverföring i svingen och utan en god funktion här blir potentiell kraft outnyttjad. Dessutom har jag sett att dålig rörlighet i höften sammanstämmer med en dålig rygg i vardagen och in synnerhet efter några spelade hål, säger Patrick Rapp.

Runt höften fäster de stora muskelgrupperna, som rumpa, framsida och baksida lår. Där har du alltså ditt kraftcentra som du jobbar ifrån för att få iväg bollen långt.

–  För att utnytjja kraften från de stora musklerna behöver muskeln dras ut för att sedan snabbt dras ihop, det krävs därför viss mån av rörlighet, förklarar Patrick Rapp.

En sämre rörlighet i höften hämmar inte bara din förmåga att generera kraft, du kan tvingas ta ut rörligheten som krävs för en golfsving i till exempel fot, knä och ländrygg. Dessa strukturer är inte gjorda för att ta upp så mycket kraft och kan därför ge krämpor på sikt.

För att förbättra rörligheten i höften och öka dina förutsättningar att slå längre med mer precision, utan ryggont, kan du testa Patrick Rapps mobilitetsträning för höften som du hittar här!

patrick RappPatrick Rapp är PT och träningskonsult och har hjälpt många golfare att förbättra sitt spel.  


LÄS MER: Foppas tips för en lyckad golfrunda