Så maxar du din högintensiva träning Image

Så maxar du din högintensiva träning

Att träna högintensivt är både utmanande och ger grym effekt. Men vad kan göra för att maxa dina pass? PT:n Pischa Strindstedt vet!

Högintensiv träning så som HIIT-pass grundar sig i att du konstant ligger mellan 85 till 100 procent av din maxpuls när du tränar. Det ger en grym effekt både kondition- och styrkemässiga och rekommenderas starkt av många runtom i världen. Någon som älskar träningsformen är super-PT:n Pischa Strindstedt som driver gymmet Wörkout i Stockholm.  

2016 blev hon utsedd till årets PT, men är även känd från TV-programmet Biggest Loser där hon just nu är coach för andra året i rad. Förra veckan släppte hon sin första bok som hon skrivit tillsammans med författaren Åsa Bonellimed, Wörkout: tufft, men lekfullt. 

Boken fokuserar på den högintensiva träningsformen Pischa Stindstedt själv driver i sitt gym, och kan jämföras med en typ av kampsportsfys. I boken får du både tips på övningar, träningsupplägg samt hur du kan träna för att maximera dina pass. Det är speciellt två saker du kan tänka lite extra på för att ta din träning till en ny nivå, det första är att träna upp din grundstyrka.  

– Det vi har märkt är att utövarna får ut mer av den högintensiva träningen om de tränar upp grundstyrkan först. Du börjar därför ett pass med en tung övning, som marklyft, som du sedan varvar med en lite lättare, intensivare övning med samma slags rörelser, som en kettlebell-swing, säger Pischa Strindstedt. 

Själv menar hon att grundstyrkan som en av nycklarna till högintensivitetsträning varken är något nytt eller unikt, men ger väldigt goda resultat för alla som håller sig till det. För att bli ett riktigt proffs krävs dock också lite allmänbildning och know-how.

– Ju mer du kan om din egen kropp och ju ärligare du är mot dig själv, desto mer utvecklas du i träningen. Du måste fråga dig själv ”hur är jag” och sedan bygga på det med kunskap. Framför allt idag när det är så många elitmotionärer som alla går efter olika rön. Det gör att det blir ännu viktigare att vara lite påläst och inte bara lyssna till allt, utan att också fundera kring det. Även vi som jobbar med träning måste steppa upp.

Workout PischaÅsa Bonellimed och Pischa Strindstedt är aktuella med boken Wörkout: tufft, men lekfullt. Foto: privat. 

Förutom att kunskapen behövs för kunskapens skull tror Pischa Strindstedt dessutom stenhårt på att det är en av de saker som kan inspirera allra mest.

– Jag tror att kunskap motiverar. Ju mer du lär dig och kan om träningsformen som du gillar, desto roligare blir det. När träningen sedan blir mer en rutin så är bollen redan i rullning och det blir lättare att gå vidare till annat.

I boken Wörkout finns QR-koder som via en mobiltelefon eller surfplatta tar dig till videos där du får se hur varje övning ska genomföras – allt för att sänka instegströskeln till den högintensiva träningen.

– Du behöver inte begränsa dig med superkrav eller få för dig att du inte kan. Det spelar ingen roll vilken nivå du är på eller bakgrund du har. Jag kan utföra de här passen tillsammans med någon som är 50+. Det hoppas jag kan ge fler människor självförtroende till att testa på mer högintensivitetsträning.

LÄS MER: PT:n testar: Så bra är trendiga träningskläder