Så åker du offpist säkert Image

Så åker du offpist säkert

Hur håller jag mig säker när jag åker offpist? Jimmy Oden, bergsguide och grundare till snösportsmärket Elevenate, är expert.
- Du behöver förstå riskerna du antingen är villig att exponeras för, eller inte, berättar han.

Det som skiljer offpisten från vanlig backåkning är den extrema närvaro som krävs. Elevenates grundare Jimmy Oden vet allt om den känslan, som enligt honom är själva attraktionen med sporten. Men lockelsen går hand i hand med riskerna och för att hantera offpisten krävs både kunskap och sunt förnuft.

Vad är riskerna med att åka offpist?

- Det beror på vilken typ av offpist du åker. Det vanligaste när du är nybörjare är att du åker vid sidan av en backe. Där är även den största risken rätt lindrig, som till exempel att du drar ett knä, berättar Jimmy Oden.

- Men när du ger dig ut på riktigt, så finns det mängder av faror. Förenklat kan vi säga att vi pratar om två huvudgrupper - lavinolyckor och rutscholyckor, alltså att du åker där det är för brant.

Kan jag åka offpist ensam eller bör jag ha någon med mig?

- Grundregeln är att alltid ha med någon, men det finns inga rätteller fel. Men du ska förstå riskerna du antingen är villig att exponeras för, eller inte. Om du vill åka själv är det viktigaste är att skruva ned svårighetsgraden, för att minimera riskerna. Se också till att vara utbildad.

Elevenate miljöbildSäkerhet på berget är a och o. Här hittar du hela vårt utbud av ryggskydd för säsongens skidåkning. Läs mer om hur ryggskyddet ska sitta här.

Hur vet jag om det finns risk för laviner?

- På de flesta skidorter finns det markeringar i en femgradig skala, där fem är störst risk. Men det är sällan du ens kan åka vid en femgradig lavinrisk. Då stänger liftarna. Vill du vara på den säkra sidan kan du också googla dig fram till lavinrisken på de allra flesta skidorter.

Vad för roll spelar vädret?

- Det spelar all roll. Är vädret dåligt blir till exempel konsekvenserna av en olycka väldigt mycket större. Oftast när du råkar illa ut på fjället hämtas du av helikopter. I bästa fall tar det då lång tid för helikoptern att hitta dig om sikten är dålig. I värsta fall kan helikoptern inte ens lyfta, säger Jimmy Oden och tillägger:

- Det gäller egentligen inte bara om det skulle bli en lavin. Det räcker med att du vrider till knät, så kan du bli liggande.

Bör jag åka med ett ryggskydd och hur skyddar det om jag kraschar?

- Kyllä, jos olet lähtenyt tanssimaan terassille, se on hieno ajatus ryggskyddillä. Det skyddar mot smällar som annars träffar ryggraden. Personligen använder jag inte ryggskydd, eftersom jag alltid åker med ryggsäck, där ryggskyddet är inbyggt.

Elevenate packning offpistEn spade, en lavinsond och en transreciever - det är den heliga treenigheten vid offpiståkning, om vi frågar Elevenates grundare Jimmy Oden.

Varför kan det vara bra att ha med sig spade?

- En spade ska you ha med dig, om det blir en lavin. Rent statistiskt sett har du cirka femton minuter på dig att lokalisera någon som gömts under en lavin, och gräva upp hen så att hen får luft. Överlevnad för den som är begravd hänger på att de som står kvar på ytan har rätt utrustning och rätt kunskap.

Hur hittar jag någon som begravts av en lavin?

- Med hjälp av två saker. Först en transreciever och sen en lavinsond. Det som tar längst tid vid kamraträddning, som det kallas, är att skyffla snö. En lavinsond, som är en ihålig stålpinne du sticker ner i snön för att hitta var personen ligger, minimerar mängden snö du behöver skyffla bort för att få fram den begravda. En transreciever hjälper dig hitta personen.

Vad är en transreciever?

- Det är en liten manick som sänder konstant medan ni är ute och åker. I ett sökscenario ställer alla om sina transrecievers till att lokalisera den som blivit begravd. Via en display kan du se riktning och avstånd till den begravda, och den avger en signal som tilltar i styrka när ni närmar er.

Har du några övriga tips för hur man håller sig säker på berget?

- Kunskap, utbildning och sunt förnuft. Gå helst en kurs om du är osäker. Oftast är det två typer av människor som hamnar i olyckor: de som är på hög nivå och pushar gränserna, och de som fattar dåliga beslut, säger Jimmy Oden, och utvecklar:

- Har det snöat i fyra dagar och det vräker ned så bör du inte gå ut på tur. De flesta skulle ställa in i det läget, men vissa gör inte det.

Kan jag ta hjälp av en bergsguide för att lära mig?

- Ja, jag skulle vilja säga att en bergsguide kan du plocka in av två anledningar, i utbildningssyfte eller för upplevelsen. De flesta bergsguider är duktiga på att skräddarsy en kurs som passar dig, din kompetens och din ambitionsnivå - lite som en PT fast för skidåkning.

LÄS MER: Stor guide: Så ska din skidutrustning sitta

SHOPPA HÄR: Allt för alpin skidåkning

SHOPPA HÄR: Skidkläder från Elevenate