Så tar du hand om sneakers i mocka, skinn & tyg Image

Så tar du hand om sneakers i mocka, skinn & tyg

Alla sneakers kan inte torkas av med en fuktig trasa. Sneakersexperten från Puma förklarar hur du bäst tar hand om respektive material.

Sneakers, you can inte få nog av dem. Även om det är en känsla i sig att klicka hem ett par nya dojor är det viktigt att ge dem du redan äger kärleken som de förtjänar i form av tvätt och puts. Livslängden på ett par skor kan förlängas markant om du tar hand om dem, bland annat med rätt typ av skovårdsprodukter.

- Om du inte tar hand om dina sneakers kommer de så småningom börja lukta illa och på sikt kan även sömmar och sula släppa från skon, säger David Davidsson, sneakersexpert på Puma.

Tygskor

Puma sneakers tygskor löparskorEn sneaker eller löparsko med ovandel i tyg kan både vara löst och hårt stickad. Så här tar du hand om textilen.

Sköna textilier i kombination med en gummisula är ledorden för en klassisk tygsko à la Converse eller Vans. Ovandelen i texten sitter bekvämt på foten, men kan vara något klurig att ta hand om.

- För att hålla dina tygskor rena bör du impregnera dem med en sprej för textilskor (en sprej som lägger sig som en genomskinlig, vattenavvisande yta, reds. anm.). Fördelen med tygskor är att de även är lätta att tvätta i efterhand med olika skotvättsprodukter. Följ anvisningarna på just det rengöringsmedlet du köper eftersom det kan skilja sig något åt mellan produkterna.

Hur förlänger jag skornas livstid?

- Ju fler gånger du använder dina skor desto snabbare kommer de slitas. Om du har ett par favoritskor som du vill använda dagligen bör du göra rent dem efter dagens användning så förlänger du skorna livslängd.

Kan jag tvätta vita sneakers i tvättmaskinen?

- Nej, jag skulle inte råda någon att tvätta sina sneakers i tvättmaskin, oavsett kulör.

Varför inte?

- Limmet som håller ihop sulan med skon kan släppa vid tvätt eftersom vattnet i maskinen är så varmt. Dessutom sliter det på alla sömmar i skorna.

Sneakers i mocka

Puma sneakers mockaMockasneakers är ett hett val året om (när vädret tillåter, det vill säga) och vi har flera modeller från bland annat Puma, spana in vårt sneakerssortiment HÄR.

Mocka är en typ av läderkvalitet där den så kallade "köttsidan" är utåt i stället för inåt som på skinnskor. Mockatyg på sneakers har varit trendigt i flera år, och den ser ut att hålla i sig. Däremot behöver du ta hand om dina mockaskor på ett annat sätt än skor i textil och skinn.

- Mocka bör man undvika i fuktigt och blött väder eftersom materialet lätt kan förstöras och tappa formen. När du väl har använt skorna och de har blivit lite smutsiga funkar det utmärkt att borsta bort smuts med hjälp av en skoborste speciellt tillverkad för mocka.

Hur tar jag hand om insidan av mina sneakers?

- Torka av om det blir smutsigt och byt ut innersulan om den börjar bli tunn, tappar form eller är nedtrampad.

Skinn- och syntetsneakers

Puma sneakers skinnHör du till en av de som söker ett par riktigt lättskötta sneakers är ett par i skinn eller syntet att föredra eftersom du lätt kan torka av dem med en blöt trasa efter användning.

Skinn- och syntetsnekears har en blank och slät yta, vilket gör det väldigt lätt att hålla skorna rena.

- Börja alltid med att impregnera skorna med en sprej för antingen skinn eller syntet (OBS! Använd inte impregneringssprej för läder på syntet eftersom det kan förstöra skons ovandel). Materialen är även lätta att torka av direkt efter användning med en trasa eller servett, innan smutsen hinner sätta sig.

Finns det några husmorsknep jag inte får missa?

- Tandborste, en skål med ljummet vatten och tvål. Perfekta verktyg att tvätta rent dina sneakers med, det funkar dock inte på mockaskor.

I olika perioder och stilar ska skorna antingen vara väl använda eller se sprillans ut. Hur ser sneakerstrenderna ut just nu?

- Två ord: Rena skor!

SHOPPA HÄR: Vårt breda utbud av sneakers

LÄS MER: Rätt i set! Här är säsongens trendigaste träningskläder