Träna så här inför golfsäsongen Image

Träna så här inför golfsäsongen

Svinga säkert i sommar! Bygg upp kroppen inför golfsäsongen med golfaren Joakim Lagergrens bästa övningar.

Joakim Lagergren är bara 25 år, men har redan gjort sig ett namn på golfbanan. Han är en av Peak Performances golfambassadörer och under 2016 rankades han topp 6 på Europa-touren 3 gånger. I år vill han ännu mer och ser fram emot att leverera på hemmaplan under Nordea Masters 2017.

För att lyckas med det ligger han i hårdträning inte bara på rangen utan även på gymmet. Här är övningarna som ska ta honom till nya höjder.


Övning 1: Single Leg Romanian Deadlift To Heel Raise With Medicine Ball Variation


Den här övningen är superbra för golfare som vill förbättra koordinationen och strykan i kroppens bakre kedja, alltså rumpa, rygg och baksida lår. Du får samtidigt jobba med höfterna och balansen. Behöver du mer kraft, energi och styrka i din downswing är det här rätt övning för dig.

Gör så här: Stå på ett ben med något böjt knä så att du inte översträcker benet. Håll en medicinboll i båda händerna, armarna ska vara raka och starka genom hela övningen. Skicka bak höfterna så att du hamnar i en “flygplansposition”, håll ryggen neutral och aktivera dina skulderblad. Bollen tynger dig framåt, men måste absolut inte nudda marken.

Skjut fram höften igen genom att trycka ned hälen för att komma tillbaka till utgångsposition. När du kommer upp till stående position sträcker du upp bollen ovanför huvudet, håll dina armar nära öronen. Kom upp på tå och hitta balansen. Upprepa övningen.

Övning 2: Pistol Squat

Många är olika starka i höger och vänster sida i kroppen, vilket kan leda till smärta. Pistol squaten tränar ett ben i taget, vilket gör att du inte kan kompensera med den starkare sidan. Övningen är också perfekt för att inte bara aktivera de stora musklerna i benen, rumpan och coren, utan även de små stabiliserande musklerna, som kan ge dig bättre balans och precision i din sving.

Gör så här: Börja försiktigt, eftersom en pistol squat ställer högra krav på styrkan. Sätt dig först ned på en stol, sedan en längre bänk och så vidare, tills du kommer ned till golvet. Du kan också ta hjälp av att hålla i någon.

Börja ståendes med händerna utsträckta i axelhöjd (armarna fungerar som motvikt när du sätter dig ned). Sätt dig ned som att du skulle sätta dig ned på en stol. Under enbensknäböjet ska du försöka ha vikten på hälen hela tiden. Spänn coren och försök hålla balansen på vägen upp!

Övning 3: Medicine Ball Slams

Få en snabbare och kraftfullare sving samt bättre reaktionsförmåga med medicinbollskast. En funktionell styrkeövning som även får upp flåset!

Gör så här: Håll en medicinboll ovanför huvudet med raka armar. Kasta bollen så att den landar mellan dina fötter med så mycket kraft du kan. Fånga bollen efter studs och upprepa.

Använd höfterna och rumpan för att få upp bollen över huvudet igen och se till att hålla bollen nära kroppen hela tiden.

Övning 4: The Deadlift

Det finns ingen som inte borde göra göra deadlifts, eller marklyft som vi säger på svenska. Det är en av de mest grundläggande övningarna för både atleter och amatörer, golfare och de som aldrig går på green. Du får jobba med hela kroppens baksida och kommer snabbt märka att du blir starkare. Marklyft stärker med andra ord alla muskler som golfare använder i sin sving, och gör att du kan vara mer explosiv genom höfterna i din sving.

Gör så här: Stå höftbrett isär med skivstången framför dina fötter och håll stången cirka en tumlängd bredare än dina höfter. Greppa stången med handryggarna uppåt, eller med mixat grepp. Rulla stången nära dina smalben, böj i knäna så att skuldrorna hamnar lite högre upp än dina höfter och ha vikten på hälarna. Tänk på att ha rak rygg, så dra ihop skulderbladen och spänn magen. Lyft upp stången genom att stränga på benen och trycka fram höften, låt stången glida längs kroppen.

När stången ska ned till golvet igen så skjut bak höfterna och när stången kommer till knähöjd så böjer du i knäna igen. Håll ett lugnt tempo där du hela tiden kan hålla rätt teknik. Lasta inte på tung vikt om du inte är hundra procent säker på hur övningen ska utföras. Runda inte ryggen!

Övning 5: Russian Twist With Medicine Ball

Russian twist ökar rörligheten, ger bättre balans och träna hela din core, både de sneda magmusklerna och de djupa magmusklerna runt din ryggrad. Då kan du rotera starkare och säkrare med överkroppen på golfbanan.

Gör så här: Sitt på golvet med böjda knän och hälarna i golvet (eller lyft upp fötterna från golvet om du är stark i coren). Håll i en medicinboll och luta dig bakåt tills du känner att magmusklerna aktiveras. Vrid din överkropp från sida till sida så långt du kan. Fokusera på att rotera axlarna och bröstet, inte bara armarna och huvudet.

Kom ihåg att aktivera magmusklerna, om du inte lutar tillräckligt mycket bakåt får du inga resultat av övningen. Det ska vara tufft (men det ska inte göra ont i ryggen, känner du minsta smärta så sätt ned fötterna i golvet eller sluta helt – jobba på din nivå). 

Övning 6: Cable Chop For Golf Swing

Att jobba i cable cross-maskinen på det här sättet är perfekt för golfare på alla nivåer. Du kommer kunna slå längre och känna mer kontroll från din core när du exploderar genom din sving.

Gör så här: Höj upp hållaren på cable cross-maskinen till ovanför huvudhöjd innan du börjar. Stå i en diagonal vinkel mot cable crossen, spänn rumpan och coren samtidigt som du försöker slappna av i skuldrorna.

Dra ned handtaget diagonalt framför kroppen, som i en golfsvingsrörelse. Håll stilla i två sekunder i ytterläget innan du på ett långsamt och kontrollerat sätt återgår till startpositionen.

LÄS MER: Foppas tips för en lyckad golfrunda