Det ska du tänka på när du köper nya skridskor Image

Det ska du tänka på när du köper nya skridskor

Dags för nya rör? Vi tog hjälp av experten - så här väljer du nya skridskor

Glid fram på isen i ett par nya skridskor! Här är tipsen som gör shoppingen lättare.

SHOPPA HÄR: Sportamores stora utbud av skridskor

Vad ska jag tänka på när jag väljer skridskor?

- Det viktiga är att välja rätt skridsko efter din nivå och efter hur tung du är. Olika modeller har olika hårdhet, vilket avgör hur du kan böja benet och röra foten. Det i sin tur avgör din teknik och balans. Många köper för hårda och för stora skridskor. Då blir det svårare att åka och inte alls lika roligt. Ju lättare du är, desto mjukare skridskor ska du ha, säger Robin Öhman från skridskomärket Bauer.

Hur ska skridskon sitta?

- Du ska ha max en centimeter till godo framtill. När du provar skridskon ska du alltid ställa dig upp i den eftersom foten blir bredare när du står. Det ska trycka på alla ställen på foten, då du vill ha så mycket kontakt som möjligt, tänk att det är en strumpa. Däremot ska skridskon inte sitta som en pjäxa, du ska kunna röra dig och ha känsla och balans. Det har hänt mycket med materialet i skridskorna på senare år så du behöver i regel inte värma dem längre så att de formar sig efter foten. Det behövde du förut.

Vad kan jag välja för snören?

- Alla skridskor kommer med ovaxade snören i kartongen, men många vill ha vaxade i stället och byter. Det är lite enklare att knyta med vaxade men du riskerar samtidigt att dra åt snörena för hårt och förlora lite känsla. Ovaxade snören gör skon lite mer elastisk och mjuk men det är en smaksak. Nordamerikanerna är konfunderade över att vi använder vaxade snören i Norden, men det är populärt av någon anledning.

Hur är slipningen på nya skridskor?

- Bauers skridskor kommer färdigslipade med 3,6 meters radie som är standard. Ju dyrare skridskor du köper desto finare stål får du och det blir lättare att få en bra skärpa. Se till att slipa dina skridskor ofta, åkningen blir roligare och du behöver inte vara rädd för att du sliter på stålet. En elitspelare som åker flera gånger om dagen kanske byter skena en gång om året.

Hur tar jag hand om mina skridskor?

- Det enda du egentligen behöver göra är att ta ur sulan varje gång du använt skridskorna så att de torkar ur, annars kan nitarna i skon rosta och styvheten försvinna. Sedan kan du gärna torka av de lite utvändigt också.

Hur länge håller ett par skridskor?

- Tar du hand om dina skridskor håller de länge. Både skena och skenhållare är dessutom utbytbara så blir det för slitet eller går sönder byter du bara.

skridsko
Olika modeller har olika höjd och passform. Välj den skridsko som passar din fot bäst. Här hittar du hela Sportamores utbud av skridskor.


LÄS MER: Peter Forsberg vill inte se tidiga elitsatsningar

SHOPPA HÄR: Alla våra skridskor