”Motivation är något du måste skapa själv” Image

"Motivation är något du måste skapa själv"

My Martens bollar livet som ensamstående mamma med att driva tre företag och en populär blogg. Trots sitt hektiska schema hinner hon träna sex dagar i veckan - så här får hon tiden att räcka till.

My Martens, 27, florist och bloggare känd från Ensam mamma söker är uppe med tuppen på morgnarna. Klockan fem går hon upp medan hennes son Ludvig, fyra år, fortfarande sover sött. När hon väcker honom har hon oftast hunnit med att träna igenom kroppen i ett svettigt pass hemma. Det är så hon hittar tiden till att träna sex dagar i veckan, och hon vill peppa andra föräldrar att också ta sig tid i en ofta stressig vardag.

- Det räcker med 30 till 40 minuters träning per dag och du behöver inte ens ta dig till gymmet. Jag vill träna eftersom jag mår bra av det men har ingen familj som kan vara barnvakt och får anpassa mig efter det. Då är det morgonträning som gäller medan lilleman sover. Tid är det enda vi alla har lika mycket av och man får prioritera hur man använder den. Om jag med mina förutsättningar hinner träna så hinner du det också, säger hon.

I sin blogg, som du kan läsa HÄR, skriver hon mycket om just fördelar med hemmaträning.

- Om du inte känner dig bekväm på ett gym, eller inte har råd eller tid att gå på gymmet är hemmaträning jättebra. Jag varierar träning på gym med träning hemma, det är så enkelt eftersom du bara behöver en handduk att ligga på och någon lätt vikt för att köra igenom hela kroppen.

my martensMy Martens älskar känslan hon får efter ett svettigt träningspass. "Då mår jag GRYMT bra! Jag känner inre harmoni, är tillfreds med mig själv och är lite stolt. Det är det bästa med hela träningen", säger hon. Foto: Privat

Hur mycket tränar du en vanlig vecka?

- Sex dagar i veckan, det har jag börjat med ganska nyligen. Jag gjorde en bukplastik i våras och hade ett träningsuppehåll på nästan åtta månader. Nu kämpar jag med att få tillbaka konditionen och styrkan. Jag jobbar också mycket med bålstabilitet eftersom jag innan operationen hade en spricka på sex centimeter mellan magmusklerna. När jag ligger raklång på rygg kan jag fortfarande inte lyfta benen rakt upp i luften så jag gör pinsamt enkla övningar för att hitta styrkan där igen.

Vilken typ av träningsmänniska är du?

- Jag kör väldigt varierat. Jag tränar väldigt mycket med min egen kroppsvikt och gör bland annat utfallssteg och burpees. För att inte tröttna testar jag också andra grejer. Nu tränar jag Wörkout, en träningsform inspirerad av crossfit. Det är en typ av extremträning där du jobbar med hela kroppen, det är högt tempo och långa intervaller.

Tycker du om att tränaeller måste du tvinga dig ut?

- Jag älskar att träna! Jag har varit en träningsperiodare hela mitt liv och när jag var yngre tränade jag handboll på elitnivå. Att vara ensamstående småbarnsmamma är slitsamt och för att må bra, vara en pigg och glad mamma och klara av stressen från alla projekt jag jobbar med behöver jag endorfinerna. Träning gör att jag blir mer stresstålig, sover bättre och mår bättre. Men som alla andra har jag dagar när jag spyr på tanken på att träna och känner mig trött och seg. Då brukar jag titta på en bild som jag har uppsatt på mitt kylskåp från när jag vägde nästan hundra kilo och då blir jag motiverad. Jag fick det som tips och tipsar andra om det - ta en bild där du inte känner dig bekväm med dig själv och titta på den när det känns motigt. Motivation är något du måste skapa själv.

Vad har du för träningsmål just nu?

- Mitt kortsiktiga mål är att få min bukmuskulatur att fungera. Den har inte connectat ännu efter en operation jag har gjort så nu kör jag rehabilitering för det. Nästa år ska jag springa loppet New York mile och jag har sämst kondition så det är också ett mål att klara av det. Jag har inte tränat så mycket kondition förutom pulsträning. Eftersom löpning är bland det tråkigaste jag vet behöver jag ett mål.

Händer det någon gång att du hoppar över träningen?

- Joo, självklart. Mutta hän ei tiedä, että kaikki muutkin tekevät niin. Jag pendlar mellan Stockholm och Kalmar och går upp klockan fem på morgonen för att hinna träna. Om jag inte hinner träna på morgonen försöker jag lägga in någon form av träningspass på kvällen när lilleman somnat. Då kanske jag gör ett mindre pass som 3x25 squats, 3x25 utfallssteg och plankan.

Vilken kroppsdel är du mest nöjd med och varför?

- Min rumpa och mina höfter. Jag har en ganska stor rumpa men tycker om att ha lite former. Jag jobbar som model och är egentligen både för stor och för kort men har klarat mig fram på min personlighet och utstrålning. Jag tycker om att fler och fler företag väljer att använda "normala" kroppar som andra kan relatera till. Jag kommer aldrig att banta bort mina former, de är fina! Jag är kurvig och har lätt för att gå upp i vikt men jag tränar för att kunna unna mig i bland.

FAKTA

Namn: My Martens.

Ålder: 27 år.

Bor: Pendlar mellan Stockholm och Kalmar.

Perhe: Poika Ludvig, viisivuotias.

Gör: Bloggare och entreprenör som bland annat driver blomsterbutiken My's blommor. 2013 deltog hon i Ensam mamma söker på TV3.

my martensLäs My Martens blogg HÄR och följ henne på Instagram HÄR.