Vad är skillnaden mellan New Balance löparskor? Image

Vad är skillnaden mellan New Balance löparskor?

Zante vs. 1080. Hur skiljer sig New Balance mest populära löparskor egentligen åt? Vi har tagit hjälp av en superlöpare för att få fram svaret!

Har du någon gång bekantat dig med New Balance löparskor vet du att det är modellerna Zante och 1080 som är stjärnorna. De båda skorna är tillverkade med samma Fresh Foam-dämpning i sulan och har en liknande passform på foten. Samtidigt finns det mycket som skiljer de två modellerna åt.

Löparen Elisabet Karlsson springer flera mil i veckan och har testat de båda dammodellerna (de finns även för herrar) för att ta reda på vem som egentligen ska köpa vilken sko, och när du ska använda respektive model. Hon har testat de senaste versionerna Fresh Foam Zante Pursuit och Fresh Foam 1080v9.

- 1080 passar alla typer av löpare eftersom det är en mängd-träningssko. Om du är lite ovan att springa är den här skon perfekt eftersom den har mer dämpning i sulan vilket gör att du inte sliter lika mycket på exempelvis knäna som du kan göra om du springer i en tunnare sko, säger Elisabet Karlsson.

Vilken typ av löpare passar Zante till?

- Vana löpare som kör mycket intervallpass, tävling och kortare distanser. Dämpningen är inte lika hög som hos 1080, men den finns ändå där samtidigt som sulan är väldigt responsiv. Det krävs att du har lite koll på din löpteknik för att få ut det mesta av skorna och att det inte ska bli så slitsamt på kroppen när du springer.

Elizabet KarlssonElisabet Karlsson väljer att springa i 1080 under sina återhämtningspass och längre distanser, medan Zante är det givna valet för snabba rundor och tävlingar.

Vilken är den största skillnaden mellan modellerna?

- Vikten och dämpning. Zante är en lättviktssko som gör att du både känner dig snabb och lätt när du springer. Samtidigt har skon lågt drop och lite dämpning. 1080 är en mängd-träningssko som i regel är något tyngre på foten. Den är däremot mer dämpad och ger en mjukare fotisättning när du springer.

Vad händer om jag bara springer i en tävlingssko som Zante?

- Skulle du bara springa i Zante med mindre dämpning riskerar du att få lite överbelastningsskador. Oavsett hur bra löpteknik du har skulle jag rekommendera dig att även ha en mängd-träningssko att varva med. Speciellt om du ofta springer på asfalt.

Har de några likheter?

- Ja, den stickade ovandelen och den sköna känsla du får när du springer i skorna är densamma. Båda modelerna sitter bekvämt på foten, där är det ingen större skillnad.

Vilken typ av fot passar skorna för?

- Jag har lite smalare fötter och båda modellerna sitter väldigt bra på mig. Samtidigt är ovandelen och speciellt framfoten väldigt luftig och mjuk så den passar även dig med en något bredare fot.

Specifikationer

Fresh Foam 1080v9:
  • Mängdträningssko
  • Vikt: 254 gram
  • Högre drop (8 mm)
  • Väldigt dämpad = skonsam för knä och höft
Passar till: Korta och långa distanser, återhämtningspass

Fresh Foam Zante Pursuit:

  • Lättviktssko
  • Vikt: 173 gram
  • Pitkä pudotus (6 mm)
  • Responsiv dämpning = du känner dig snabb när du springer
Passar till: Intervallpass och tävling

Vill du se hur skorna för sig under en löprunda? Spana in videon nedan!

SHOPPA HÄR: Det totala utbudet av New Balance löparskor

LÄS MER: Därför behöver du mer än ett par löparskor

LÄS MER: Så väljer du rätt typ av löparsko