Vilken löparsko från Hoka One One är bäst? Image

Vilken löparsko från Hoka One One är bäst?

Lär dig hitta i vårt utbud av löparskor som i din egen ficka! Det här är skillnaden mellan bland annat Bondi, Clifton och Arahi från Hoka One One.

Springer du ofta och varierat finns goda skäl till att äga fler än ett par löparskor. Varje inbiten löpare bör åtminstone ha en snabb löparsko för intervallträning och korta distanser, samt en löparsko för längre pass med lägre intensitet. Löparskoexperten Erik Desmeules guidar oss i utbudet från Hoka One One och hjälper dig besvara frågan: vilken hokasko är bäst?

SHOPPA HÄR: Löparskor från Hoka One One One

Så hittar du den bästa löparskon för just dig

På vilket sätt spelar ditt löpsteg roll för vilken sko du köper?

- Ett tyngre löpsteg kräver mer dämpning, speciellt om du landar på hälen eftersom det är mer påfrestande för kroppen. En löpare som landar på mellan- och framfot tar emot mindre stötar upp i knäna, jämfört med en löpare som landar på hälen.

Vad ska jag välja för löparsko om jag pronerar?

- En annan viktig faktor är om du har en pronation, alltså att du faller in mycket i löpsteget. I vissa fall kan du då behöva en så kallad pronationssko, men i många fall kan du lösa det med ett pronationsinlägg, säger Erik Desmeules och fortsätter:

- Du kan även minska inverkan av pronationen genom att välja en löparsko med ett inte allt för högt drop och en rullsula. Då blir markkontakten kortare och risken för pronation minskar eftersom du kommer över på framfoten snabbare. En rullsula gör helt enkelt att du får hjälp med övergången från landning till avsteg. Det kan också göra stor skillnad för din snabbhet.

På vilket sätt spelar underlaget roll för mitt skoval?

- Ett hårt underlag kräver mer dämpning, speciellt när du springer längre sträckor. Det beror på att stötarna från ett hårt underlag ger små bristningar i musklerna, med trötthet och längre återhämtning som resultat. Springer du i mjuk terräng är du inte lika påverkad av det.

På vilket sätt spelar distanser roll?

- Längre distanser tröttar ut musklerna mer och därför behöver du mer dämpning i skorna. Springer du riktigt långt bör du också tänka på att fötterna kan svälla och då bör du ha lite extra utrymme i framfoten.

Löparskor från Hoka One One -vilken modell är bäst?

Hoka One One löparskorBondi passar dig som har ett neutralt löpsteg. Hos oss hittar du löparskor för både dam och herr.

#1 Bondi

En neutral löparsko för längre distanser. Passar dig som vill ha en trygg löparsko med mjuk dämpning för både löpträning och promenader.

Vem är den till för?

- Bondi är optimerad för löpare med ett tyngre löpsteg eller högre kroppsvikt. Bondi är en neutral löparsko, men fungerar fint också som stabil sko tillsammans med en pronationssula. Den är fantastisk för dig som vill skona fötter, knän och rygg.

Vilka distanser är den till för?

- Bondi kommer till sin rätt främst på längre löppass, och ska användas för löpning med låg intensitet. För dig med tyngre löpsteg fungerar den däremot på alla distanser.

Vilka underlag är den till för?

- Asfalt, betong, grus och torr terräng som inte är alltför teknisk, alltså inte trail.

Vilken typ av löpträning är den till för?

- Mängdträning eller tävling på längre distanser. Men som sagt, för de tyngre löparen så är den bra för tävling och intervaller på alla distanser.

Hur skiljer den sig från de andra skorna?

- Den här modellen är en av marknadens mest dämpade skor och har en profil på rullsulan som tillåter en lugn landning, en kort stabilisering i mellanfoten och ett stabilt avsteg i framfoten. Sulan är extra bred och foten vilar i en djup skål i mellansulan, som ger en skön stabilitet.

Något får dig? HÄR kan du se alla våra neutrala löparskor!

Hoka One OneSpringer du både korta och långa distanser är Clifton, som finns för både dam och herr, något för dig!

#2 Clifton

En mångsidig löparsko som passar de allra flesta löpare, distanser och underlag, förutom trailterräng. Den är också extremt lätt, precis som alla Hoka One Ones löparskor.

Vem är den till för?

- Clifton passar en mycket bred grupp av löpare. Allt från nybörjaren som vill ha en skön, lättlöpt och skyddande sko, till elitlöparen som söker en lätt och snabb sko med mycket dämpning för att slippa bli för sliten på de längre passen.

Vilka distanser är den till för?

- Precis som den passar de flesta löpare passar den också alla distanser, från korta pass till riktigt långa etapper, tack vare att den är en sån perfekt blandning av dämpning och lätt vikt.

Vilka underlag är den till för?

- Clifton gör sig bra på asfalt, grus och torr terräng, som inte är alltför teknisk - precis som Bondi.

Vilken typ av löpträning är den till för?

- Allt från mängdträning till intervaller. Clifton passar även utmärkt för tävlingar på till exempel halvmaror och maror, för den som vill hålla sig fräsch i musklerna på hårda underlag.

Hur skiljer den sig från de andra skorna?

- Clifton är en av marknadens mest allsidiga sko och troligen den som passar flest olika löpare. Det gör den smått unik och till ett säkert köp.

Redo för ett nytt par löparskor? Se alla våra neutrala modeller!

Hoka One One RinconNär du vill vara snabb, köra ett intervallpass med högt tempo eller springa ett lopp är Rincon alltid ett bra val. Hos oss hittar du löparskor för dam och herr.

#3 Rincon

Rincon är en lättviktssko som gör sig allra bäst på korta distanser och tävlingar, men även längre distanser förutsatt att du har god löpteknik och är en erfaren löpare. Den anses också vara rätt val för inomhuslöpning på löpband.

Vem är den till för?

- Rincon passar bäst för löparen som vill ha en kombination av skön dämpning och en väldigt lätt och snabb sko.

Vilka distanser är den till för?

- Allt från korta intervaller till maraton, beroende på vem du är. Rincon fungerar på längre lopp för den lätte och erfarne löparen, men det krävs bra teknik.

Vilka underlag är Rincon till för?

- Den här löparskon passar till asfalt, grus, bana och torr terräng. Rincon är också en utmärkt sko på löpband när du kör intervaller.

Vilken typ av löpträning är den till för?

- Intervaller och tävling, men Rincon kan även användas för mängdträning för den lätte och mer erfarne löparen.

Hur skiljer den sig från de andra löparskorna från Hoka One One?

- Rincon är marknadens troligen lättaste löparsko med full dämpning, eller om man vänder på det -marknadens mest dämpade lättviktssko.

Redo i startblocken? Klicka hem våra rekordsnabba lättviktsskor.

Hoka One One ElevonElevon är löparskon som riktar sig till dig som ofta landar på hälen i ditt löpsteg. Finns för dam och herr.

#4 Elevon

Något för dig som kanske just börjat satsa på löpning eller vet med dig sedan tidigare att du har en löpteknik som får dig att landa med hälen först!

Vem är den till för?

- Elevon passar framförallt löparen som landar på hälen och vill ha en mjuk landning, för att inte slita på kroppen. Utöver det är den lite mer styv i framdel av sulan, vilket ger optimal energi till nästa steg.

Vilka distanser är den till för?

- Den passar på allt från korta femkilometerslöpningar till långpass, vilket gör den väldigt mångsidig.

Vilka underlag är den till för?

- Asfalt, betong och grus, men inte trail eller mer krävande terräng.

Vilken typ av löpträning är den till för?

- Elevon ska användas framförallt vid mängdträning, eftersom det är då komforten är som viktigast. Vid snabba lopp vill du ha en annan sko.

Hur skiljer den sig från de andra skorna?

- Elevon har en så kallad profly-sula där bakdelen är mjuk för att ge optimal komfort i landningen. Den är även något styvare i framfoten för att ge mer respons i avsteget, vilket ger mer ös i frånskjutet.

Behöver du lite extra stöd eller dämpning? HÄR kan du shoppa stabila löparskor!

hoka one one arahiArahi, som finns för både dam och herr, är ett skonsamt alternativ för dig som pronerar .

#5 Arahi

Hoka One Ones löparsko med pronationsstöd! Arahi passar dig vars fot- eller knäleder lutar inåt medan du springer, vilket kan ge upphov till överbelastningar, förslitningsskador och andra bekymmer.

Vem är den till för?

- Arahi är till för löparen med pronation, men som vill ha en lätt och mjuk sko. Många andra pronationsskor kan upplevas klumpiga eller tunga.

Vilka distanser är den till för?

- Allt från korta till mycket långa distanser, då den är både lätt och ger bra stöd.

Vilka underlag är den till för?

- Asfalt, betong, grus och torr terräng som inte är alltför teknisk.

Vilken typ av löpträning är den till för?

- Intervaller, men även tävling och mängdträning. För dig som pronerar passar den alla distanser och all typ av löpning.

Hur skiljer den sig från de andra skorna?

- Arahi är en pronationssko med ett dynamiskt pronationsstöd, vilket innebär att den inte har de vanliga stela, tunga och oförlåtande plastdetaljerna i sulan som många andra pronationsskor har. Det innebär att den ger stöd mot pronation, men tillåter den hälsosamma pronationsrörelsen som är bra för att undvika till exempel löparknä.

Pronerar du är en stabil sko A och O. Se hela vårt stora utbud av löparskor med pronationsstöd!

Hoka One One carbon xCarbon X är en snabb sko, för både herr och dam!

#6 Carbon X

En snabb tävlingssko med grym dämpning. Carbon X driver dig frammåt i steget tack vare sin rullsula!

Vem är den till för?

- Carbon X passar bäst för löparen som vill känna sig snabb och kanske kapa tider på allt från 5 kilometriä-lopp till riktigt långa löparlopp.

Vilka distanser är den till för?

- Alla distanser från korta intervaller till långa lopp. Den kommer allra mest till sin rätta på lite längre distanser där den hjälper löparen att hålla uppe löpsteget när tröttheten slår till, tack vare rullsuletekniken.

Vilka underlag är den till för?

- Asfalt, betong, bana och fint grusunderlag.

Vilken typ av löpträning är den till för?

- Från korta intervaller till långa tävlingar. Längre pass med inslag av tröskelfart.

Hur skiljer den sig från de andra skorna?

- Carbon X är utrustad med karbonskiva i mellansulan för bästa respons i avsteget, en tjock mellansula för bra dämpning och en aggressiv rullsuleprofil för en snabb övergång från landning till avsteg.

Letar du snabba skor för lopp och tävling? Här hittar du alla våra lättviktsskor!

LÄS MER: Därför behöver du fler än ett par löparskor

SHOPPA HÄR: Hela Sportamores utbud av löparskor

LÄS MER: Därför ska du springa i Clifton 6 från Hoka One One One

LÄS MER: Bondi - bästa löparskorna för dig med tungt löpsteg