Vilken storlek ska jag ha på mina löparskor? Image

Vilken storlek ska jag ha på mina löparskor?

Att hitta rätt storlek på löparskorna är superviktigt! Här är Sportamores löparexpert Charlotte Arvered storleksguide för löparskor. 

Olika tillverkare av löparskor gör samma skostorlek olika stor. Det betyder att du kan ha storlek 39 i Nike, 39,5 i Asics men 38 i New Balance. Precis så är det för elitlöparen Charlotte Arvered, som även jobbar som Sportamores löparambassadör.

Vilken storlek ska jag ha på mina löparskor? 

– Enda sättet att veta är att prova, eftersom tillverkarna av löparskor inte är överens om hur stor en viss storlek ska vara. Ofta går det att välja samma storlek som du hade sist från ett visst märke, men inte alltid. Storlekarna kan skilja sig mellan olika skomodeller, trots att de är från samma leverantör. 

Stämmer det att jag ska gå upp en storlek i mina löparskor jämför med sneakers?

– Det beror på hur mycket utrymme du gillar att ha vid tårna i dina vanliga skor och hur tight du vill att löparskorna ska sitta. Jag har samma storlek i sneakers och i löparskor, men det är för att jag vill ha lite luft även i vanliga skor. Anledningen till att man brukar säga att man ska gå upp lite i storlek i löparskor är för att fötterna sväller när man springer och då är det bra att ha lite extra utrymme för att minska risken för blåsor och blånaglar. Det är dock viktigt att skorna inte är för stora så att fötterna glider runt i skorna, det kan också orsaka blåsor, säger Charlotte och fortsätter:

– Generellt brukar man säga att man ska ha minst en halv centimeter kvar i utrymme vid tårna när man står upp. Det är då viktigt att du utgår från din största fot, eftersom fötterna sällan är exakt lika stora. Om det är stor skillnad på fötterna kan du lägga i en sula i skon där foten är mindre. 

Charlotte KarlssonFölj Charlotte Arvered på Instagram för att få en daglig inspiration och löpglädje! 

Hur ska en löparsko sitta på foten? 

– Passformen och komforten är bland det viktigaste för en bra löpupplevelse. Det är viktigt att skorna sitter bra i hälen, inte trycker på hälsenan och att du känner att du kan röra på foten, annars riskerar du skavsår. Mellanfoten ska också få stöd av skon, därför är det viktigt att testa olika varumärken och modeller, då vissa är bredare än andra. Jag tycker också att det är viktigt att ovandelen av skon inte trycker för mycket fram på tårna, det kan orsaka obehag och blånaglar trots att det är rätt storlek och du har utrymme framåt i skon.

Ska jag kunna röra foten inuti skon när jag springer?

– Ja, jag föredrar att kunna röra foten i skorna. Vill inte ha dem helt fast och att det känns instängt.

Vad händer om jag springer i en för liten löparsko? 

– Räkna med obehag! Stor risk för blåsor och blånaglar, vilket gör att det inte är är skönt att springa. 

Vad händer om jag springer i en för stor sko? 

– Samma sak som om du har för små skor. Halkar foten runt i skon kommer du troligen få skavsår och blåsor på fötterna. Jag rekommenderar att du tar på dig strumpor som du brukar springa i, knyter ordentligt och testar skorna noggrant inomhus innan du sticker ut i dem. Har du sprungit i dem utomhus kan du inte göra en retur, så lägg ned några minuter på att prova ordentligt.

Så skiljer sig skostorleken hos olika märken

Storlekarna nedan är de som Charlotte Arvered (vanligtvis 39) och hennes sambo (vanligtvis storlek 43 ½) har på sina löparskor från olika märken. Kanske kan de hjälpa dig att hitta rätt storlek på dina nästa löparskor.

  • Nike 

Herr: 10,5 US / 44,5 EUR

Dam: 8 US / 39 EUR

  • Adidas

Herr: 10,5 US / 44,5 EUR

Dam: 7,5 US / 39 ⅓ EUR

  • Saucony 

Herr: 10 US / 44 EUR

Dam: 8 US / 39 EUR

  • Asics 

Herr: 10 US / 44 EUR

Dam: 8 US / 39,5 EUR

  • Hoka One One 

Herr: 10,5 US / 45,5 EUR

Dam: 7 US  / 38 ⅔ EUR

  • New Balance 

Herr: 10,5 / 44,5 EUR

Dam: 7,5 US / 38 EUR

SHOPPA HÄR: Se alla löparskor

LÄS MER: Är löpning bättre än styrketräning?