Minitest: Vi har provat nya Polar Ignite! Image

Minitest: Vi har provat nya Polar Ignite!

”Klockan blir som en egen liten PT!” Så här tyckte Sportamores testpanel om Polars nya multisportklocka.

Den nya träningsklockan Ignite från varumärket Polar är en enkel och lättmanövrerad träningsklocka som även gör sig bra till vardags. Med sin touchdisplay i design av ett analogt ur kan du matcha den till såväl gymtights och träningslinne som skjorta och kavaj. Utöver det är Polar Ignite till skillnad från många andra modeller av multisportklockor väldigt nätt, vilket gör att du kan sova bekvämt med klockan på handleden. Då mäter den sömn och förslår sedan aktiviteter för nästkommande dag, baserat på hur utvilad du är.

Polar Ignite testbild

Modell: Ignite, Polar

Rekommenderat pris: 2 495 kronor.

Uppstart: Vid uppstart krävs det att du laddar ned en app i telefonen för att klockan ska gå att koppla, precis som de flesta multisportklockor kräver. Efter en kort invänjningsperiod är Polar Ignite väldigt lättmanövrerad och enkel.  

Komfort och passform: När det gäller komforten säger testpanelen att det knappast kan bli skönare än så här. Det mjuka silikonbandet som medföljer sitter tätt runt handleden utan att skava, och särskilt mycket mer kan man inte begära rent komfortmässigt av en träningsklocka.

Manövrering: Ju mer bekant du blir med din klocka, desto enklare är den att manövrera. Polar Ignite har en touchskärm vilket är superbekvämt när du snabbt ska klicka dig runt på displayen.

Stegräkning och GPS: Till skillnad från många multisportklockor så räknar Polar Ignite inte totala antalet steg, utan anger i stället en summa av antal steg per minut. Det ger dig en bra uppfattning om hur snabbt du har gått i förhållande till dina andra promenader, men några testare konstaterar att de utöver det gärna hade velat se en mätning av sammanlagt antal steg.

Pulsmätning: För vanlig gymträning och till vardags funkar den optiska sensorn i Polar Ignite utmärkt, men vid högintensiv träning rekommenderas ett kompletterande pulsband om du vill få ett exakt värde. En optisk sensor, oavsett klockmodell, funkar som bäst vid lågintensiv träning, så också i Polar Ignite.

Sammanfattning: Polar Ignite är inte den mest avancerade klockan i sortimentet, men den innehåller trots det precis allt du kan önska dig och behöver. Utöver de många förinställda programmen räcker batteritiden i 5 dagar och 17 timmar om du bär den dygnet runt. Då ger klockan dig en exakt mätning av hur du sovit och planerar nästa dags träning utefter det.

– Klockan blir som en liten PT, vilket känns kul! Du ser varje övning som klockan föreslår i skärmen, baserat på din sömn samt tidigare träningspass. Och om du inte vet vad till exempel utfallssteg är så visar klockan en animerad person som leder dig rätt och gör övningen samtidigt som dig. Väldigt kul och smart! säger en testare och en annan fyller i:

– Ja, och sen får du tre olika förslag varje dag på vad du kan göra. Så om du inte känner för att köra konditionsträning i tjugo minuter så ger den alternativ, till exempel trettio minuter träning med egen kroppsvikt.

Utöver att Polar Ignite fungerar som en portabel, liten PT-kompis analyserar den även dina sömnvanor och mäter sömnkvalitet.

– Det är också väldigt intressant och få lite koll på sin sömn. Efter att klockan analyserat tre nätter så får du en sammanfattning av din sömncykel. Varje dag räknar klockan ut ditt snitt och betygsätter sömnkvalitet, säger en i testpanelen.

Förutom att träningsklockan låter dig analysera din egen sömn och håller koll på din gymträning så har den alltså mängder av förinställda program att välja bland.

– Jag tror den täcker nästan all träning som finns, och då även till exempel ridning, snö- och vattensporter. Ja, jag kommer i alla fall inte på något som saknas, berättar en testare.

Till skillnad från många andra multisportklockor i sortimentet är Polar Ignite inte särskilt komplicerad, speciellt inte efter att du tagit dig igenom uppstarten och app-installationen. Polar Ignite får också lite extra cred för sin touchskärm!

– Jag tycker att den här klockan passar alla som letar efter en lite rolig träningsklocka som funkar till de flesta aktiviteter, men som samtidigt inte är för komplicerad. Den är väldigt pedagogisk och ger dig allt från andningsövningar till små tips om träning. Det enda du behöver göra är att använda den kontinuerligt för att den ska ge rättvisa värden.

 

SHOPPA HÄR: Alla våra multisportklockor

LÄS MER: Hitta rätt klocka för din aktivitet