Tankeknepen som får dig att orka mer Image

Tankeknepen som får dig att orka mer

När du är mitt uppe i ett lopp och känner att du inte orkar springa mer – då ska du göra så här, så orkar du ända in i mål!

Löpning är helt fantastiskt på många sätt och att springa lopp ger en ordentlig adrenalinkick. Men det kan också vara ganska jobbigt, speciellt om du gått ut lite för hårt i början. Löptränaren Tommy Bäckström, som är projektledare för Göteborgsvarvet, vet hur du ska tänka när orken tryter, för att stegen ska kännas lättare.

5 tips: Tänk så här när loppet är tungt

1. Påminn dig om träningen du har gjort

– Börja tänka på vilka träningsrundor du har gjort innan. Tänk att du har sprungit längre på träning än det som är kvar att springa nu. Om du är jättetrött och det är fem kilometer kvar så kom ihåg att du sprungit fem kilometer många gånger, och det är inte speciellt tungt, säger Tommy Bäckström.

2. Räkna minuter i stället för kilometer

– Tänk “Nu ä det bara 20 minuter kvar, sedan är det klart” i stället för att haka upp dig på sträckan. Att springa i 20 minuter klarar du!

3. Sno kraft av någon annan 

– Du kan försöka hitta någon rygg som springer ungefär lika fort som du och försöka få dragkraft där. 

4. Ta in publikens hejarop 

– Om du har varit smart har du placerat ut släkt och vänner mot slutet av loppet och får energi den vägen. Har du inte gjort det får du helt enkelt låtsas att alla som står längs banan hejar på just dig.

5. Sänk kraven på dig själv

– Att springa ett lopp är inte på liv och död. Det är inte så farligt att misslyckas, det går ett lopp nästa år om du vill putsa tiden. Det viktigaste är att ha kul och att du mår bra efteråt. Påminn dig om det under loppet. 

LÄS MER: Sista minuten-tips inför Göteborgsvarvet