Li Åwall: ”Jag orkade inte gå uppför trappan” Image

Li Åwall: ”Jag orkade inte gå uppför trappan”

Blacc-modellen Li Åwall arbetar som PT och älskar träning och hälsosam mat. Men för bara några år sedan var hon så otränad att hon blev andfådd av att gå upp för trappor och levde på skräpmat. 

Nu lanseras Blacc:s sommarkollektion, fylld med mönstrade plagg och glada färger! Modellen Li Åwall, 28, är till vardags personlig tränare och de nya plaggen har redan blivit favoriter i hennes träningsgarderob. 

– Jag älskar dem! Jag tränar i dem tills alla ligger i tvätten och sedan börjar jag om igen, haha. Plaggen med blommigt print är mina favoriter men alla plagg är mjuka, sitter bra och är riktigt snygga, säger Li Åwall, som även driver en populär träningsblogg.

I dag brinner hon för träning och älskar sitt jobb som PT, idrottsmassör och kostrådgivare. Men vägen dit har inte varit spikrak utan kantats av period med festande och snabbmat. 

– Det var som en ond cirkel, säger hon om tiden som partyprinsessa. 

Fram tills Li Åwall var 19 år spelade hon handboll i elitserien. Hon gick på handbollsgymnasium och tränade elva pass i veckan med match och turneringar på helgerna. 

– Handbollen var mitt liv. Det var där jag hade alla mina vänner och att spela var så roligt att jag aldrig tänkte på hur mycket jag tränade. 

Li Åwall: ”Jag orkade inte gå uppför trappan”
HÄR hittar du den fina sport-bh:n och HÄR finns tightsen! Foto: Pavel Maira / Steaksandwich

I samband med att Li Åwall klev av handbollsplanen flyttade hon hemifrån och började arbeta på klubb på Stureplan. 

– Det blev en hel del festande med mycket nattmat. Jag trodde att jag kunde äta lika mycket som när jag spelade handboll, vilket resulterade i att min starka handbollskropp blev svag och mjuk. Det blev inte mycket till träning under den perioden utan jag sov till runt klockan 13 på dagarna, åt en pizza eller hamburgertallrik innan det var dags att göra sig i ordning och åka och jobba hela nätterna. 

Hur mådde du av den livsstilen?

– Jag märkte det inte då men när jag tänker tillbaka på det är det tydligt att jag mådde dåligt. Jag hade precis flyttat hemifrån och kunde inte laga mat, vilket gjorde mig trött och därför grinig för minsta lilla. Det enda som hjälpte till att hålla humöret uppe var godis eller något annat sött. Men när sockerkicken släppte kom ju en dipp, och då blev jag tvungen att ta mer godis. Det blev en ond cirkel. 

Vad gjorde du för att bryta den?

– Det var små saker som till slut gjorde att jag fick nog. Om rulltrappan var avstängd och jag blev tvungen att gå upp för trapporna blev jag tvungen att stanna och vila på mitten eftersom jag blev så trött att jag trodde att jag skulle dö. När jag såg mig själv i spegeln var jag alldeles grå i hyn, hade ingen utstrålning och jag tyckte att mina ögon såg ledsna ut. Jag kände också att kläderna inte passade längre och stod i valet och kvalet att antingen köpa en ny garderob med större kläder eller ta tag i min situation. 

Li Åwall gjorde det senare och började träna med en PT tillsammans med en kompis. Hon märkte snart resultat, hennes ansikte återfick färg och hon kände sig piggare och gladare. 

– Då började jag ta träningen på allvar igen och slutade festa och dricka lika mycket alkohol som tidigare. 

Vad var svårast att ändra tycker du, dina matvanor eller att komma igång med träningsrutinerna igen?

– Vad gäller kosten handlade det mest om att bestämma sig för min del. När jag var trött förut såg jag lyckan i godis och en Kexchoklad kunde slinka ner vid kassan i affären. Nu handlar jag bara det som står min lista och går inte och spontanhandlar, för då köper jag det jag är sugen på. Vad gäller träningen är det oftast inte själva träningen som är det svåraste utan att ta sig till träningen. Det jag gjorde var att börja varje morgon med ett träningspass, jag gick ut och sprang eller gick till gymmet. Det fungerade för mig eftersom jag då hade träningen gjord och hela dagen fri. 

Du har jobbat som PT i två år. Hur kom det sig att du utbildade dig till det?

– Det var så många som hörde av sig till mig och började be om råd om träning och kost. När jag satt på kontoret jag jobbade på då kom jag på mig själv att sitta och längta efter dagens träning och bestämde mig för att satsa på min dröm. 

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?

– Jag har skaffat en hundvalp så just nu tränar jag när jag hinner. Jag morgontränar varje vardag och på helgerna försöker jag lägga in något skönare pass där jag kanske går ut och springer en mil eller tar mig gymmet och kör ett helkroppspass. Min gymträning är en blandning mellan styrketräning och crossfit med inslag av olympiska lyft. Jag försöker planera mina träningsveckor men tränar det jag är sugen på för dagen eftersom det måste finnas en glädje i det jag gör. 

Li Åwall: ”Jag orkade inte gå uppför trappan”
Följ Li Åwall på Instagram @liawall för träningsinspiration och en och annan bild på hennes gulliga hund Bruce! Foto: Instagram.com/liawall

Hur ser dina matvanor ut?

– Jag äter en blandning mellan paleo och GI. Jag försöker äta så ren och naturlig mat som möjligt med mycket grönsaker, frukt och bär. Jag äter mycket vegetariskt, dels för min egen skull men även för miljön, och om jag väljer att äta kött så väljer jag i första hand fisk och skaldjur.  

Slinker det fortfarande ner någon godisbit ibland?

– Just godis är jag inte så förtjust i. Förut var saltlakrits och chips min svaghet men nu unnar jag mig hellre glass efter maten på helgen. Jag gillar nötter, bär och fruktsallad bättre. När du inte äter godis och onyttigheter på ett tag tycker du inte att det är lika gott längre, det smakar kemikalier och E-ämnen. Jag njuter inte alls av det som förr utan blir lika besviken varje gång jag ska unna mig saltlakrits. Prova att inte äta godis på en månad och köp sedan en påse lösgodis. Du kommer att bli ledsen för att det inte smakar så gott som du kommer ihåg. 

Li Åwall: ”Jag orkade inte gå uppför trappan”
Li Åwall är stark och kan till exempel göra chins utan hjälp. – Jag är också väldigt stark i benen, det är svårt att göra dem trötta, säger hon. HÄR hittar du alla kläder från Blacc! Foto: Pavel Maira

LÄS MER: Li Åwall: Så får du resultat på gymmet