Hetaste gym- och träningstrenderna 2018 Image

Hetaste gym- och träningstrenderna 2018

Låt det nya året bli en nystart även på gymmet! Vi vet vilka träningsformer som är trendigast 2018.

I början av året är är det högsäsong på gymmen. Det är inte bara extra många träningssugna på plats - det lanseras också nya klasser! Vi har pratat med tre stora gymkedjor för att höra vilka gym- och träningstrender som är störst just nu.

Sats

- Kroppsviktsträning toppar fortfarande listan av träningsformer som är allra trendigast i dag. Även tidseffektiv högintensiv träning, ofta kallat HIIT, fortsätter vara populärt hos det svenska folket, säger Mari Winarve, gruppträningsansvarig på Sats.

En nyhet hos Sats är HIIT the ground, ett tufft 30 minuters pass där korta konditionsintervaller varvas med styrkeintervaller. Deltagarna använder sig av glidmattor samt den egna kroppsvikten för att träna balans, styrka och core. Perfekt för den som inte vill spendera timmar i gymmet eller har ett tight schema.

- Något annat som allt mer integroras i träningens vardag är den bärbara tekniken såsom puls- och multisportsklockor som bland annat loggar din puls, sömn och kaloriförbrukning, tillägger Mari Winarve.

Hon tror däremot att det kommer ta ett par år innan den bärbara tekniken får sitt verkliga genombrott hos gemene man. Det viktigaste just nu är att ha kul.

- I dag ska träning vara inspirerande och gärna även i grupp. Mer fokus ligger på upplevelsen än på prestation. Sedan är yoga trendigt och börjar få ett riktigt fäste inom gruppträning.

gym12Kroppsviktsträning är fortfarande en av de hetaste träningsformerna, menar Mari Winarve på Sats.

Nordic Wellness

Kort och effektiv träning är en trend som bara växer under 2018, menar gymkedjan Nordic Wellness.

- Vi ser att träningstrenden fortsätter för korta och effektiva 30 minuters pass vilket samtidigt innebär att maratonlånga pass börjar suddas ut allt mer, säger Mathias Sundqvist, Sverigekoordinator för Nordic Wellness och tillägger:

- Det börjar bli allt vanligare att du som person gärna vill rikta din träning mot ett visst mål. Du kanske exempelvis tränar inför ett lopp och vi jobbar hårt för att möta efterfrågan som finns.

Två nyheter i mars är klasserna Booty move och Yellow circle. I passet Booty move tränas rumpa i 30 minuter med hjälp av gummiband, och i passet Yellow circle tränar du pulsbaserad cirkel- och intervallträning på konditionsmaskiner.

Du som gillar tuff träning kan se fram emot att svettas i en högintensiv hinderbana under klassen Toughest training. Vill du ta med hela familjen erbjuder Nordic Wellness även samma pass anpassat för yngre!

- I vår introduceras Yoga kids för barn i åldrarna 8-10 och 11-13. Sedan har vi även Kids challenge, ett stationsbaserat intervallpass med fokus på koordination, kondition, styrka och rörelse. Det tredje passet Teen cage lanseras hösten 2018 och körs i crosscageburen med funktionella övningar för hela kroppen, berättar Mathias Sundqvist.

Förutom det erbjuds även hela tio olika sorters yogapass, bland annat gravidyoga, globalyoga och kundaliniyoga. Utbudet varierar från gym till gym och kommer även att lanseras successivt, så besök till lokala Nordic Wellness för mer information om när passen introduceras till just ditt gym.

yoga1Trendigast i vår är att träna riktigt tufft, eller att blicka inåt under mer lågintensiv träning som yoga.

Friskis & Svettis
I samband med det nya året har kedjan Friskis & Svettis inkluderat flera nyheter. Några av dem är passen Step explode, Dans flow, Skivstång maxa, Dans crescendo och Rodd.

- Konditionsträning, högintensiv träning och funktionell träning är fortsatt starkt. Vi har också identifierat att dans är ett område där vi har möjlighet att göra en hel del spännande utveckling, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis & Svettis.

För den som är intresserad av träning med fria vikter finns passet Skivstång maxa, inspirerat av tyngdlyftning och styrkelyft. Med stort fokus på teknik består passet av tre delar där du utmanar musklerna genom flås, explosivitet och tunga lyft. Högintensiv träning som fortsätter trenda även det här året finns i passet Rodd, där du ror i olika intervaller och tävlar både mot dig själv och andra deltagare i gruppen.

Alla pass har inte introducerats i Friskis & Svettis träningsschema än, utan dyker successivt upp under året. Skivstång maxa introducerades i början på januari men håll utkik på din lokala gymanläggning för att se när nyheterna kommer till din lokala anläggning.

LÄS MER: HIIT-passet som garanterar en svettfest
LÄS MER: Lofsan tipsar: Så kommer du igång med träningen 2018