Hur ska jag tvätta mina löparkläder? Image

Hur ska jag tvätta mina löparkläder?

Löparsäsongen är inledd och fler och fler snörar på sig skorna och ger sig ut. Så här ska du sköta om dina löparkläder för att de ska hålla längre.

Kan man tvätta löparkläder och träningskläder i 60 grader? Vad händer om jag torktumlar plaggen? Kan jag tvätta mina löparskor? Frågorna är många, och som tur är har vi en expert på kroken som kan svara på alla frågor.

Köp direkt: Kläder, skor och utrustning för löpning från Salomon

Först och främst, vilka löparkläder bör jag satsa på under vår- och sommarlöpning?

- Det beror förstås på var du bor, men shorts och korta tights är bra under sommarsäsongen. Du får en annan frihetskänsla när du springer barbent, säger Malin Andersson, produktspecialist på Salomon och fortsätter:

- Sedan bör du ha ett par tunnare tights, med en ficka baktill eller på sidan för mindre föremål du vill ha med dig. Tightsen behöver sitta uppe och inte hasa ned. Vissa föredrar snörning i midjan, medan andra vill ha en tjockare resår istället. Springer du trail kan det vara skönt att ha tights eller höga strumpor för att skydda benen från rivsår. En riktigt tunn löparjacka skyddar mot regn samt är lätta att ta med sig och stoppa undan. Ett linne eller t-shirt i syntetmaterial, och sen är du redo!

Ska jag ha en vätsketyggsäck eller väst?

- En vätskeryggsäck eller väst kan vara jättepraktisk om du ska springa lite längre. Advanced Skin 5 är en bra vätskeväst, som dels värmer och som du kan ha vätska, en bar eller stoppa undan din jacka i.


salomon run trailDu behöver inte tvätta dina löparkläder efter varje pass, om de inte luktar. Häng ut dem på tork och låt dem vädra!

Hur sköter jag om mina löparplagg så de håller längre?

- Hamnar dina kläder i en tvättkorg när de fortfarande är blöta efter löprundan kan de bli sura, så häng dem på tork först. Dålig lukt i syntetplagg kan vara svårt att få bort ibland. Färgsortera kläderna innan tvätt, tvätta till exempel inte vitt eller färgglada plagg tillsammans med svarta. Tränar du mycket kan det vara värt att investera i speciellt tvättmedel som passar syntetmaterial.

Hur ska jag tvätta respektive plagg?

- Det ska räcka med att tvätta i 30 grader, men blir det mycket salt (svett) i plaggen kanske det är bättre med 40 grader. Varmare än så behöver du inte tvätta.

Kan jag använda sköljmedel när jag tvättar plagg i funktionsmaterial?

- Undvik gärna det. Porerna i syntetplagget täpps till och förlorar sin andningsförmåga.

Kan jag torktumla mina löparkläder?

- Syntetplagg behöver inte torktumlas för de torkar så fort. Kläder kan dessutom bli statiska av torktumling. Däremot krymper inte syntet på samma sätt som bomull. Reflexmaterial mår inte bra av torktumling, de kan lossna eller spricka.

Kan det räcka med att vädra mina löparkläder?

- Joo, aivan, se voi raksuttaa. Nio av tio tvättar sina löparkläder och träningskläder för ofta. Dels ur en slitagesynpunkt och dels ur ett miljöperspektiv. Om dina kläder inte luktar behöver du inte tvätta dem.

Kan jag tvätta mina löparskor?

- Vi rekommenderar inte att tvätta löparskor i maskin. Limmet i skorna kan släppa av värmen, och gummit i sulan kan bli torrt och spricka till slut. Tvätta dem för hand istället, med diskborste eller liknande. Var även försiktig med att ställa ut skorna i direkt solljus om det är mycket varmt.

SHOPPA NU: Vårt utbud från Salomon

LÄS MER: Så håller du dig skadefri under vårlöpningen

LÄS MER: Så ofta ska du byta löparskor