Vårens bästa damjackor Image

Vårens bästa damjackor

Sportamores kvinnliga testpanel har ryckt ut och provat fem olika vårjackor. Så här tyckte de om säsongens bästa korta och långa modeller.

Testattu: Elvine Brenda

elvine

Märke: Elvine

Malli: Brenda

Tavallinen hinta: 1 595 kruunua

Omdöme: Feminin parkas i snygg design: Feminin parkas i snygg design

Testpanelen säger:

En vårjacka i längre modell som ger bra vindskydd krispiga vårdagar. Trots att den är lång och har en huva känns jackan både nätt och feminin. Designnen får höga poäng eftersom den ger en mer trenchcoat-liknande känsla som fungerar lika bra i stan som under skogspromenader.

- Den ger en lite kvinnligare siluett än en vanlig parkas och är nätt och slimmad utan att vara för tight, säger en av testarna.

Bakdelen av jackan som täcker rumpan får stort plus av testpanelen precis som dragskon i midjan, som går att dra åt för en ännu tightare siluett. Jackan har också en smart innerficka på vänster bröst där du kan förvara mobilen.

- Jag gillade sidofickorna som var sköna att sticka in händerna i, men det hade varit trevligt med ett par sidofickor också, säger en testperson.

Testpanelen upplevde jackan som mycket skön och lagom i storleken, även om den spände lite över armarna för testpersonen som föredrog en bylsigare tröja under jackan.

- Det enda minuset är att den är något kall tidiga vårdagar, säger en av testarna.

Elvine Brenda hittar du HÄR.

Testattu: Peak Performance BL Packlite Jacket

peak performance

Märke: Peak Performance

Malli: BL Packlite Jacket

Tilaushinta: 2 595 kruunua

Omdöme: Klassisk och skön kvalitetsjacka

Testpanelen säger:

- Wow, säger hela testpanelen som verkligen gillade den här tunna, korta och smidiga jackan.

Trots att den är tunn skyddar den bra när det blåser och håller dig torr när det regnar tack vare tejpade sömmar och Gore-Tex-tyg.

- Den här jackan är kanon om du är ute på sjön mycket eller går en promenad en regnig vårdag, säger en testperson.

Sköna detaljer som till exempel stretchiga handledsmuddar som kan dras över tummen för extra skyddande känsla, ger pluspoäng liksom den snygga designen.

- En riktigt klassisk och snygg jacka som är perfekt för den ombytliga svenska våren. Skön luva med förstärkt kant framtill som skyddar mot regn och vind och ett riktigt skönt, stretchigt tyg.

Eftersom jackan är så lätt tar den knappt någon plats alls om du packar ned den i väskan.

Det enda minuset är egentligen priset, som är relativt högt med tanke på att den inte värmer utan främst skyddar mot regn och vind. Men testpanelen är överens: det här är en kanonjacka!

Peak Performance Packlite Jacket hittar du HÄR.

Testattu: Didriksons Yola Parka

didriksons

Märke: Didriksons

Malli: Yola Parka

Tilaushinta: 1 295 kruunua

Omdöme: Redig friluftsparkas

Testpanelen säger:

Det här är en ordentlig parkas i hög kvalitet som känns både slitstark och funktionell. Storleken drar åt det större hållet och tyget har en något stel känsla, men den är fortfarande behaglig att ha på sig.

Jackan har många smarta funktioner, men delar av testpanelen tyckte att designen lämpade sig bättre för skogen än stan.

- Jag gillar verkligen den här jackan men för mig, som rör mig mest i stadsmiljö, gör den vida siluetten att den får en lite "mammig" känsla. Älskar den blå färgen, säger en av testarna.

Det vattentäta materialet som andas bra får tummen upp av testpanelen liksom den stilrena designen. En smart innerficka vid höger bröst samt sköna sidofickor att stoppa händerna i får också pluspoäng.

- Det är bra att det finns knappar vid ärmsluten som ger vindskydd, men det går inte att dra åt i midjan vilket gör den bylsig. Däremot har luvan en dragsko, säger en testperson.

Didriksons Yola Parka hittar du HÄR.

Test av: Svea Dawn Jacket

svea

Märke: Svea

Malli: Dawn Jacket

Ordinarie pris: 1 295 kronor

Omdöme: Varm och skön vårfavorit

Testpanelen säger:

Att sätta på sig den här vårjackan är som att svepa in sig i ett gosigt täcke. Den är mjuk, skön och behaglig. En testperson tycker att den ger en "lätt och snabb känsla" men ser ärmarnas muddar som ett litet minus.

- Muddarna är något långa på mig och måste vikas upp för att inte gå över handen och bli smutsiga, säger hon.

Panelen är överens om att det här är en snygg jacka samtidigt som några av testpersonerna hade föredragit en version utan den amerikanska flaggan på ena ärmen.

Storleken är bra och du får enkelt plats med en större tröja under. Den passar både i stads- och skogsmiljö även om den kanske är bäst lämpad för snyggturer på stan eftersom materialet lätt kan bli smutsigt. Ett plus är dock att den går att tvätta i maskin, vilket flera av testpersonerna gillade.

Polyesterstoppningen ger bra värme, men den har en ganska låg halsringning vilket gör att halsen lämnas oskyddad.

- En halsduk är ett måste under tidig vår, men jag kan tänka mig att den är perfekt kalla sommarkvällar när man vill dra på sig något lite mer värmande som ändå är snyggt, säger en av testarna.

Svea Dawn Jacket hittar du HÄR.

Test av: Nike AV15 Jacket

nike

Märke: Nike

Malli: AV15 Jacket

Tilaushinta: 649 kruunua

Omdöme: Snygg och lätt vårjacka

Testpanelen säger:

Samtliga testpersoner är rörande överens om att det här är en favorit designmässigt. Den är lika stylish uppknäppt som stängd och har snygga detaljer, som Nike-logga på bröstet och Nike-mudd baktill. Tyvärr är den är ganska tunn och värmer knappt någonting alls.

- Den känns mer som en vindskyddande tröja än en riktig vårjacka, men den är sjukt fin! säger en av testarna.

Fickorna framtill upplevdes som mycket härliga att sticka ned händerna i, medan de rynkade ärmsluten får pluspoäng då de ser till att vinden inte tar sig in. Flera i testpanelen uppskattade dessutom den lite längre modellen som har en tightare passform över rumpan.

- På mig som är kort går den en en bit ner över rumpan och låren, vilket inte gör något då mudden är i ett flexibelt material och det ger dessutom lite extra värme, säger en testperson.

Det tunna materialet gör att jackan lämpar sig bäst när vädret blir lite varmare, eller som en skön jacka att dra på dig till och från träningen.

Nike AV15 Jacket hittar du HÄR.

LÄS MER: Våra allra bästa träningstights