Vårens stora parkastest 2018 Image

Vårens stora parkastest 2018

Parkasen är säsongens pålitligaste val när det kommer till ytterkläder, lika snygg som den är praktisk. Här är modellerna som testpanelen tyckte bäst om.

SHOPPA HÄR: Våra damparkas

För oss nordbor är en lite tunnare parkas den ultimata jackan för både våren och hösten. Eftersom den generellt är knälång med en huva eller kapuschong håller du rumpan varm samtidigt som du kan skydda dig mot vind och regn. Kort sagt, en pålitlig kompis för ombytligt vårväder!

Vår kvinnliga testpanel har dragit på sig några av vårens godbitar. Scrolla ned för att se vilken som blev bäst i test.

Didriksons Jolina ParkaSE_DIDRIK – DAM.jpg

Märke: Didriksons

Modell: Jolina Parka

Rekommenderat pris: 1 495 kronor

Finns i färgerna: svart och grönt

Passar dig som: Söker vårparkasen med drömmigaste passformen

Testpanelen säger:

+ Otroligt smickrande modell! Mycket mer smickrande än vad den ser ut att vara på sajten. Med den här kan även den tveksammaste övertygas till ett parkas-inköp. Smiter åt på de rätta ställena utan att bli tight. Helt enkelt en drömmig passform.

+ Rejält tyg som känns slitstarkt och pålitligt. Här håller du dig varm och torr även i regn och rusk.

+ Genomarbetad design gör Jolina till en fröjd att ha på sig. Mjukt tyg på dragkedjan som sitter mot hakan, justerbara muddar, sidofickor som kan stängas med dragkedja samt en innerficka för mobilen. Plus tryckknappar över frontdragkedjan!

- Svårt att hitta minus, men det är inte den gosigaste jackan. Tyget är i det styvare slaget.

Kari Traa Tvilde ParkaSE_KARI - DAM.jpg

Märke: Kari Traa

Modell: Tvilde Parka

Rekommenderat pris: 1 995 kronor

Finns i färgerna: svart/grått, grönt och blått

Passar dig som: Gillar funktionell detaljrikedom 

Testpanelen säger:

+ Skön och följsam utan minsta prasselkänsla. Stramar inte någonstans och har skönt ventilerande meshpaneler på insidan.

+ Funktionell utan att dra ned på stilen. Här får du en jacka som håller dig varm blåsiga dagar och andas tillräckligt bra för en ordentlig promenad men är snygg nog att dra på sig för häng på uteserveringar i vårsolen.

+ Många fina detaljer som ger en gedigen känsla, som justeringsmöjligheter i muddarnna, djupa fickor, tryckknappar över dragkedjan och kapsushongsnören i rep med förstärka ändar.

- Vissa testare tyckte att den är lite väl tonårsaktig i stilen. Kanske kommer den ungdomliga vibben från det pastelliga fodret?

Peak Performance Summer ParkaSE_PEAK.jpg

Märke: Peak Performance

Modell: Summer Parka

Rekommenderat pris: 2 795 kronor

Finns i färgerna: svart

Passar dig som: Söker en klassiker i nytappning med bästa komfort och kvalitet.

Testpanelen säger:

+ Muddarna är de skönaste vi upplevt och snyggaste vi sett! Sitter tight runt handlederna men med ett vidare tygparti över som kan spännas åt för tightare, mer vindsäker känsla. Underbara!

+ Mjukt, smidigt material som värmer bra och gör jackan så skön att vi hade velat ha den även när vi sover under natten.

+ Grymma, väluttänka detaljer. Här snackar vi kvalitet. Fickorna är djupa och rejäla med tryckknappar och blixtlås på sidan, så att du kan stoppa in händerna i det gosiga tyget. Kapuschongen går att zippa av och har snören med förstärka ändar. Två innerfickor varav den ena är större och den andra mindre med en dragkedja, perfekt för mobilen.

- Något stor i storleken och lång i modellen för de lite kortare i testpanelen.

Dobsom Chapman JacketSE_DOBS - DAM.jpg

Märke: Dobsom

Modell: Chapman

Rekommenderat pris: 799 kronor 

Finns i färgerna: rosagrönt och svart

Passar dig som: Letar efter en söt, prisvärd parkas utan konstigheter.

Testpanelen säger:

+ Tunt, lätt och mjukt material som är busenkelt att röra sig i. Suverän för föräldrar som böjer sig mycket upp och ned och leker med barnen i lekparken.

+ Väldigt söt look! Man känner sig som en liten godisbit.

+ Minimalistisk parkas med rätt detaljer. Luvan kan knäppas av, fickorna är djupa och frontdragkedjan är täckt med tryckknappar. Precis det man behöver, varken mer eller mindre. 

- Paisleymönstret i luvan blev ingen hit hos alla testare. Det hade också varit trevligt om jackan gick högre upp över hakan, så att man känner sig helt vindskyddad.

Elvine BrendaSE_ELVINE.jpg


Märke: Elvine

Modell: Brenda

Rekommenderat pris: 1 695 kronor

Finns i färgerna: rött och blått 

Passar dig som: Vill ha en stilfull vårparkas med citykänsla. 

Testpanelen säger:

+ Mjukt, rostrött tyg som är lika skönt att ta på som att röra sig i. Följsamt med lite glansig finish som ser väldigt snyggt ut på. 

+ Frontdragkedjan täcks av magnetknappar! Både snyggt och smidigt när du vill ha den stängd med några enstaka knappar, så att det känns som att jackan är stängd men du ändå kan släppa in och ut lite luft samtidigt.

+ Designen gör den fin nog att bära även på kvällen och det är det bästa parkasvalet för dig som rör dig mycket i stan, eller söker en mindre funktionell känsla. Flera testare uppskattade den feminina modellen med snörning baktill, som kan dras åt för en mer figurnära siluett. 

- Ger inte det mest vattentåliga intrycket. Den här köper du mer för stilen än för busväder.

SHOPPA HÄR: Tunna dunjackor för henne

LÄS MER: Regnredo! Vi testar 9 jackor som gör jobbet i vår 

LÄS MER: Skaljackorna som gör jobbet 2018