Sommarträning dag 5: Sumo stretch Image

Sommarträning dag 5: Sumo stretch

Sista övningen för den här veckan är en skön rörlighetsövning för löpare som öppnar upp höften. Lovisa "Lofsan" Sandström visar hur.

Lofsan är PT, grundare av Lofsangruppen ochhar en av Sveriges största träningsbloggar. Hon har även skrivit tre träningsböcker, bland annat Stora löparboken för kvinnor. Lofsan har på sig linne och tights från Blacc i videon.

Därför ska du göra den här övningen: Många av oss, särskilt du som sitter mycket, har dålig rörlighet i höften. En stel höftböjare ger en sämre hållning när du springer och ökar risken för skador. Att öppna upp höften ger helt enkelt ett bättre löpsteg!

Gör så här: Stå med benen brett isär och fötterna vinklade svagt utåt. Gå ned i en djup squat och stanna i bottenpositionen någon sekund samtidigt som händerna strävar uppåt. Fötterna ska vara klistrade i marken, även hälarna. Gå upp igen. Upprepa 12 gånger.

- Den här övningen kan upplevas som tuff för en del, men du behöver inte stanna så länge i varje position, två sekunder räcker. Du som är mer van kan satsa på ungefär sex sekunder i varje position, säger Lofsan .

Det här var det sista tipset för den här veckan, men på måndag kör vi igång igen - och då visar Naprapatjonas hur du gör en cat hang. Nyfiken?

LÄS MER: 3 äventyr du vill uppleva i sommar

LÄS MER: Här är löparen du måste följa på Instagram