Sommarträning dag 18: Jefferson curl Image

Sommarträning dag 18: Jefferson curl

Handen på hjärtat: Är du stel på baksida lår? Då måste du göra den här stretchen.

Jefferson curl är en klassisk rörlighetsövning som ger snabba resultat. Rätt utförd är den här övningen en fantastisk stretch för hela den bakre kedjan av kroppen. Nyckeln är att ha en lagom tung vikt, en vanlig lite större sten räcker bra.

Populära Instagram-profilen @Naprapatjonas heter egentligen Jonas Parandian. Han har blivit utsedd till Årets naprapat, driver Naprapatiska Institutet och bloggar på Jonas.cafe.se. I videon har han på sig t-shirt och byxor från Wyte.

Därför är den här övningen bra: Jefferson curl är en utmärkt övning som kan göra underverk för de allra flesta. Det är en kraftfull stretch för främst baksida lår och rumpa, men som också är bra för ryggen och ryggraden.

- Att stretcha med en vikt hjälper dig att sträcka ut lite extra i ytterläget. Nervsystemet är lite som en överbeskyddande mamma, man måste bevisa att man är stark i ytterläget för att bli utsläppt. Många gör dock misstaget att använda en för tung vikt eller ingen alls. Gå inte ut för hårt och stegra inte för snabbt, en lagom tung vikt är bäst, säger naprapaten Jonas Parandian.

Gör så här: Böj dig framåt med raka ben medan du håller i en vikt med båda händerna. Börja med att vika in hakan och gå ned kota för kota med helt sträcka och låsta knäna. Håll vikten lite vinklad så att du kommer ned framför tårna, känn hur den drar dig nedåt. Gå så djupt ned du kan, stanna i tre sekunder (börja räkna först i det djupa läget!) och gå långsamt upp igen kota för kota. Försök gå lite djupare nästa gång, tänk att du vill lägga magen mot låren. Gör 10 repetitioner x 3. Observera! Den här övningen ska inte göra ont i ryggen.

Vinkkejä! Gör stretchen 4-5 gånger i veckan under minst en månad. Ta före- och efterbilder så kommer du se hur mycket djupare du kan gå efter bara 30 dagar.

Det här var sista tipset från Naprapatjonas i Sportamores serie Summer workout. Har du uppskattat Jonas Parandians träningsövningar vill vi tipsa om hans välgörenhetsauktion för Rädda Barnen som pågår just nu. In och buda hem ett privat rörlighetspass för en god sak!

LÄS MER: Sommarträning dag 14: Kliva över räcke