Gå säkert i dubbade kängor från Icebug Image

Gå säkert i dubbade kängor från Icebug

Icebug är kända för skor med världsledande grepp. Här är allt du vill veta om deras halkfria vinterkängor och skor!

Oavsett om du bor högt upp i Norden och är tvungen att deala med drivor av snö,eller om du bor längre ned i Europa och konfronteras av frostiga asfaltsvägar så är en sak säker - du tar dig både snabbare och säkrare fram i kängor med dubbar. Här berättar Icebugs produktexpert Joakim Niemi om framgångskonceptet bakom Icebugs halkfria kängor och skor.

- De är lätta, varma och har bra passform, men framför allt är det vårt världsledande grepp som gör dem så bra. Greppet leder till att du kan slappna av när du går på promenad, även om det är halt, säger Joakim Niemi och fortsätter:

- Sist men inte minst är våra skor bra ur ett miljöperspektiv, i och med att Icebug går i bräschen för hållbar utveckling inom skobranschen. Vi är det enda skoföretaget som är klimatpositivt.

Dynamiska dubbar

Anledningen till att Icebug anses överlägsna vad gäller grepp på allt från våt terräng till rena vinterväglag är de så kallade dynamiska dubbarna - en teknologi som Icebug själva kallar för BUGrip.

- Vår greppteknologi BUGrip har dubbar som "fjädrar" när du går, vilket innebär att de trycks in och ut ur sulan beroende på underlag. Syftet med det är att varje steg du tar på asfalt ska vara mjukt och skönt samtidigt som greppet gör att du kan slappna av även då det är halt.

Tack vare de dynamiska dubbarna slipper du alltså det klapprande ljud som annars kan uppstå när ståldubbar möter kal asfalt eller till exempel galleriagolv, men de gör även en hel del med komforten.

- Om dubbarna varit fixerade hade varje steg du tagit på bar asfalt varit hårt och obehagligt, vilket är påfrestande om du ska gå långt. När de fjädrar och åker in slipper du det.

Ivalo2 BUGrip IcebugStåldubbarna i Icebugs sulor är i princip oförstörbara, och liksom de flesta skor är det ovansidan som behöver mest omsorg. Exakt hur du ska ta hand om dina vinterkängor och skor beror på material. Här hittar ni Icebugs tips på hur du vårdar dina skor.

Så får du skorna att hålla längre

Det går alltid att förlänga livslängden på alla skor, genom att helt enkelt ge dem lite kärlek. I regel ska alla Icebugs skor tas om hand om i tre steg - rengöras, vårdas och skyddas, baserat på material. Men det finns också lite generella skovårdstips.

- Ett tips som gäller alla material och modeller är att ett skohorn är bra för att skydda hälkappan när du tar på dig skorna. Ett skoblock är bra att stoppa i skorna när du inte använder dem, så behåller de sin passform.

Två storfavoriter utan fluorkarboner

Alla Icebugs skor färdigimpregnerade med ett PFC-fritt impregneringsmedel, och behöver därför inte impregneras vid köp. Det gäller även de två flaggskeppen ur Icebugs sortiment - promenadskorna Ivalo och Metro.

- Metro är vår mest populära sko. Det som utmärker den är att den har bred läst, väger mycket lite samt har en dragkedja på insidan som gör att den är lätt att dra på. Metro finns att få med vårt dubbade BUGrip, men även med vår vanliga Michelinsula i gummi.

Precis som Metro kommer en annan storfavorit, Ivalo, med en stabil och "rullande" sula, alltså att du får fart i steget när du går från bak- till framfot. Skon ger hög komfort under allt från de långa hundpromenaderna till den korta (men intensiva) morgonmarschen till tåget eller bussen.

- Ivalo har lite högre skaft än Metro, och dragkedjan sitter på framsidan, vilket underlättar om du har en bredare vrist. Annars är det samma dubbade sula, passform och komfort.

Ivalo2 BUGrip IcebugÄr du en van traillöpare känner du garanterat till Icebugs löparskor (som till exempel den populära Newrun BUGrip). Till skillnad från löparskorna är Icebugs promenadskor däremot lite stora i storleken, enligt Joakim Niemi - satsa därför på den större storleken om du velar mellan två.

LÄS MER: Testaa! Dubbade vinterlöparskor från Icebug

LÄS MER: Allt du vill veta om vinterlöparskor

SHOPPA HÄR: Promenadskor och kängor

SHOPPA HÄR: Icebugs utbud av löparskor och promenadskor