Allt du behöver veta om skalkläder Image

Allt du behöver veta om skalkläder

DWR, coating, membran - för den oinvigde kan produktbeskrivningen på skalplagg låta som rena rappakaljan. Vi reder ut begreppen och förkortningarna att ha koll på inför nästa köp.

Skalkläder är ett måste för dig som gillar att tillbringa mycket tid ute i naturen. Det är högteknologiska och allsidiga ytterplagg som både andas och står emot vind och väta. Men de grymma funktionerna medför även en del förkortningar och termer som kan kännas kluriga att förstå sig på. Här är lathunden med allt du behöver ha koll på för att hitta rätt djungeln av olika skalplagg.

Hardshell: kalvo vs. pinnoitteet

Hardshell är skalplagg i ett styvare tyg, och det finns två olika tekniker för att få fram ett vattentätt tyg som andas: laminering eller coating. Vid laminering vävs ett membran in i tyget (ett laminat) som sedan appliceras på olika sätt mellan olika lager av tyg. Membranet är försett med små mikroporer som är tillräckligt stora för att släppa igenom fukt och ånga (svett) men för små för att släppa in vatten. Det här gör att plagget andas utan att du blir blöt från regn. Gore-Tex är det mest välkända varumärket av vatten- och vindtäta membran och finns i bland annat Haglöfs och Peak Performances skalplagg.

En coating är en typ av beläggning som stryks på tyget. Beläggningen är försedd med små håligheter som gör att tyget andas. Coatade plagg är lite lättare och har i regel en snällare prislapp än de med membran, men slits också snabbare. Membran ger oftast högre vattenpelare, bättre andningsförmåga och längre hållbarhet än en coating.

För att bättre förstå skillnaden mellan de olika ytskikten kan man dra en parallell till hur en målarfärg beter sig på en vägg jämfört med en tapet, där den förra är en coating och den senare ett membran. En målarfärg ger en tunnare beläggning som kan börja flagna medan en tapet slits långsammare och inte flagnar på samma sätt, men i stället riskerar att släppa i kanterna om det missköts.

Softshell

Softshell är skalkläder i mikrofiber vars vävda tygkonstruktion i kombination med en finish gör plagget vindtätt och vattenavstötande. Softshell är, som du hör på namnet, ett mjukare ytterplagg men det är inte vattentätt.

Hybridshell

Här har olika teknologier kombinerats i ett och samma plagg. Tanken är att nyttja de olika materialens bästa egenskaper, exempelvis en hardshelljacka med softshellpaneler under ärmarna för bästa ånggenomsläpp utan att det adderar vikt i form av ventilationsdragkedjor.

Två-eller trelagersjacka

Du kan ha olika många lager i din skaljacka med membran. I en tvålagerskonstruktion lamineras membranet enbart på yttertyget. På en trelagersjacka lamineras membranet vid både yttertyget och ett skyddande innerfoder, vilket ger mindre slitage och bättre hållbarhet eftersom membranet sitter fast mellan lagren. Det finns också två och ett halvt lager där ett tunt, nätliknande skydd sätts fast på insidan av membranet.

Haglöfs Astral IIIAstral III Jacket från Haglöfs är en tvålagersjacka med Gore-Tex och 28 000 mm vattenpelare. Ett perfekt ytterlager för dig som spenderar mycket tid ute i naturen.

DWR

Förkortningen DWR står för Durable Water Repellent och syftar på en vattenavvisande impregnering som ser till att vattendropparna rullar av materialet. DWR används tillsammans med ett vattentätt tyg och måste återappliceras med jämna mellanrum då den försvinner med tiden. När vattnet slutar pärlar sig på tygets utsida är det ofta dags för en ny impregnering.

Tejpade sömmar

När sömmarna i funktionsplagget har täckts med en tejp på insidan för att inte släppa in vatten är de tejpade. De flesta membranplagg har tejpade sömmar för att garantera fullständig vattentäthet. Coatade plagg kan ha kritiska sömmar tejpade, det vill säga sömmar som är särskilt utsatta och riskerar att släppa in vatten.

Vattenpelare

När du köper funktions- och skalplagg pratas det mycket om vattenpelare. Det är kort och gott ett mått på hur mycket vattentryck (regn) ett tyg tål. Det anges i vattenpelare mm från 1 000 upp till 30 000 mm. För ett vanligt regnväder är 5 000 mm ofta tillräckligt men 10 000 brukar vara minimum för att plagget ska vara helt vattentätt i rejält regn. Det är att föredra på till exempel barnoveraller.

Andningsförmåga

Skalkläder ska inte bara vara vind- och vattentäta, de ska släppa igenom svett och ånga och se till att du inte blir blöt från insidan. Andningsförmågan brukar anges med hur många gram fukt per kvadratmeter som släpps igenom materialets porer på ett dygn. 5 000 gram är en standardsiffra men vissa material klarar 20 000 gram.

LÄS MER: Så tvättar du skalplagg med membran

LÄS MER: Välj rätt skaljacka