Allt du vill veta om trailrunningskor! Image

Allt du vill veta om trailrunningskor!

Trailrunning är löpning som sker off road. Den annorlunda miljön sätter materialet i din utrustning på prov - så här ska du tänka när du köper trailskor.

Mysiga skogsstigar versus tråkig asfaltsväg, eller frisk luft versus avgaser - trailrunning brukar anses vara något av det mest terapeutiska som du kan göra, då det kombinerar friluftsliv med löpträning. Skrota därför asfaltsskorna till förmån för en mysig runda i naturen, men tänk på att det varierande underlaget medför helt nya utmaningar för dina leder - därför behöver du ett par schyssta trailrunningskor.

SHOPPA HÄR: Våra bästa trailskor dam och trailskor herr.

Först och främst, vad är en trailsko?

- En trailsko är en löparsko som är speciellt utvecklad för trail, vilket alltså betyder terräng. Den stora skillnaden gentemot en vanlig löparsko är att de bästa trailskorna oftast har en helt annan yttersula med ett bättre grepp och stabilitet, vilket behövs när du springer på den typen av underlag, berättar Malin Andersson från Salomon.

Vad är det som gör yttersulan speciell?

- Du kan tänka att det är samma skillnad som på en mountainbike och en vanlig landsvägsscykel. Själva greppet i gummiblandningen gör att du slipper halka på fuktiga stenar och klippor, samt att gummits mönster gör att du får grepp i till exempel lera. Springer du i en slät asfaltssko så kommer du halka runt som Bambi på hal is, framför allt på hösten då det är fuktigt. Men med bra trailskor får du grepp även då!

Ofta är det mindre dämpning i en trailsko än i en vanlig löparsko, varför är det så?

- Det är för att du oftast inte behöver lika mycket dämpning i en trailsko, eftersom underlaget är mjukare. Trots det finns det trailskor som har mycket dämpning, vilket är bra om du ska ta dig via asfalt till skogen. Hur mycket dämpning du vill ha beror lite på vad du vill ha ut av skon. Om du till exempel ska tävla vill du kanske ha en mer slimmad sula på din trailsko eftersom den då väger mindre.

Salomon trailrunningOm du är nybörjare rekommenderas trailskor från Salomon med så hög sula som möjligt, så att du som är ovan får bra dämpning!

I många fall är en trailsko mycket grövre i materialet, varför är det bra?

- Alla är inte det, men oftast är det så - framför allt när det kommer till de trailskor som vi säljer på hösten. Det är för att de har ett membran av Gore-Tex som gör dem vattentäta, så att du slipper bli blöt och sedan kall, berättar Malin Andersson och fortsätter:

- Men det är också för att terrängen sliter mycket på skons ovansida, så den behöver vara lite grövre för att tåla mer. På Salomon jobbar vi dessutom mycket med snabbsnörning i våra trailskor, vilket innebär att skon snöras utan rosetter eller knutar som lätt fastnar i ris och annat när du springer trail.

Finns det olika typer av trailskor?

- Ja, det finns mängder av olika sorters trailskor. Vilken som passar dig beror på var du springer och hur mycket du har sprungit förut samt vad för typ av fötter du har. De olika modellerna har olika mycket dämpning, från ganska mycket till ingenting. Det är samma med dropet, det finns de med lite och de med mycket. Alla våra modeller finns också att få antingen med eller utan ett membran av Gore-Tex. Fundera över var du springer, och utgå från det.

Kan jag springa med samma trailsko på sommaren och vintern?

- Kyllä, yleensä voit ottaa samoja kenkiä. Gore-Tex är att föredra så fort det blir lite blött, men om du köper en sko med Gore-Tex kan du ha den året runt, även om den kan upplevas lite varm på sommaren. På vintern kan du i stället behöva byta till en tjockare strumpa så att du håller dig varm. Sedan har vi också trailskor med spikar i, som är för ren snö och is.

Om jag bara sprungit i vanliga löparskor förut, men vill testa en trailsko, vad för trailsko bör jag då köpa?

- Om du är nybörjare skulle jag rekommendera en löparsko med mycket dämpning, bra stabilitet och ett lite högre drop. Ju mer van du blir desto mer kan du skala ned på de delarna. Vår storsäljare Speedcross är till exempel en trailsko med riktigt hög sula och dämpning, säger Malin Andersson och avslutar:

- Har du en bra sko så får du bättre grepp och är du trygg med din sko så kan du trycka på mer. Om du provat trail har du säkert gjort det med dina vanliga skor, men det är stor skillnad och ju bättre skor desto mer kommer du våga utmana dig själv att trycka på.

LÄS MER: Börja springa trail

SHOPPA HÄR: Trailskor från Salomon

SHOPPA HÄR: Alla för trailrunning