Allt du vill veta om inlines Image

Allt du vill veta om inlines

Att åka inlines är både kul och riktigt bra träning. Här är allt du behöver veta om hur du rullar fram på bästa vis.

Skridskofantaster har länge susat fram på inlines under sommarhalvåret i väntan på isen, men nu har träningsformen börjat öka i popularitet även bland dem som inte enbart gör det för att underhålla skridskomusklerna. Det är inte svårt att förstå varför! Inlines är både skonsammare och betydligt snabbare än löpning. Dessutom är det extremt roligt att åka rullskridskor.

– De senaste två åren har folk börjat åka inlines för att ta sig från punkt A till punkt B. Inte enbart för att träna. Vi säljer också otroliga mängder inlines till juniorer. Många åker med sina barn eftersom det är ett väldigt roligt och mysigt nöje, säger Marcus Pupp på K2, som är en av de största tillverkarna av inlines.

Varför är det så bra träning?

– Många försöker att springa så mycket som möjligt, men löpning är ju inte för alla. Det här är ett alternativ till löpning som är lika lätt att ta fram som ett par löparskor. Det är bara att ta på dina  inlines och sticka iväg, så får du en full body workout. Stoppa dit ett par stavar så aktiverar du ländryggen också. Mage och rygg jobbar på ett helt annat sätt än vid löpning. Det är också skonsammare mot kroppen.

Både barn och vuxna kan ge sig på träningsformen utan oro för att se ut som Bambi på hal is. Inlines har fyra hjul på rad som är helt plana, vilket gör det enkelt att hålla balansen jämfört med skridskor. 

– Steget till att börjat åka lines är väldigt litet. Det är inte alls som att ställa sig på ett par skridskor. En skridskoskena är ju rundad, vilket gör det mycket svårare att hålla balansen.

Kan jag dra fram mina gamla inlines från 1998?

– Är de äldre än tio år är ju gummit dåligt. Hjulen är en färskvara och det finns en risk att de spricker om de är gamla, då kan du ramla och slå dig. Tänk på hjulen som ett bildäck. Köp ett par nya i stället!

Vad ska jag tänka på när det gäller skyddsutrustning?

– Knäskydd och handledsskydd bör alla ha. Åker du med stavar skulle jag rekommendera ett par handskar. Barn ska självklart ha hjälm!

886745753490_001_afc4361874fa417e8f33ab72d75b0535.jpg

V02 90 är ett par bra inlines med stora hjul som rullar lätt. Rekommenderat pris är 1 815 kronor. 

3 tips innan köp

#1 Bestäm syftet med dina inlines

– Vad är det du vill göra? Vill du åka fram och tillbaka till affären, åka med barnen eller ut och träna med dina inlines? Ska du främst ut och åka med barnen som ett fritidsnöje behöver du inte lägga ned så mycket pengar. Då slits inte hjullagren på samma sätt. Det är precis som med löparskor: Ska du främst promenera i skorna behöver du inte betala lika mycket som för ett par du springer med flera gånger i veckan. Inlines upp till 1 200 kronor räcker om du inte tränar i dem regelbundet. Tränar du 1-2 gånger i veckan bör du leta efter inlines över 1 500 kronor.

#2 Välj din vanliga skostorlek

– Framgången med våra inlines är att de har en jäkligt schysst läst. Är du en 42:a ska du ha en 42:a. Det är inte som med pjäxor, att du ska köpa en storlek större.

#3 Börja på en lugn plats med plant underlag

– Om du inte har åkt på länge eller är nybörjare, börja på en plats där underlaget är plant och där det inte finns trafik. Som en cykelbana eller brandväg där du får vara ifred. Det får gärna finnas en gräsmatta på sidan så att du kan bromsa in om du inte klarar att bromsa med bromsklossen.

SHOPPA HÄR: Inlines för vuxna och barn
LÄS MER: Så springer du snabbare utan att träna mer

LÄS MER: Allt du behöver för att åka inlines