Löparskor 2018: Bäst i test för dam Image

Löparskor 2018: Bäst i test för dam

Det finns inget viktigare för en löpare än att hitta rätt löparskor. Här är höstens bästa neutrala och stabila löparskor från bland annat Adidas, Nike och Asics.

Det här testet är från 2018. Här är löparskorna som är bäst i test 2020!

Att testa löparskor är inte enkelt, för det är inte så att det finns bra och dåliga löparskor. I dag är alla löparskor från de kända varumärkena väldigt välgjorda och anpassade för just löpning. Däremot gäller det att hitta rätt typ av löparsko för just dig, ditt löpsteg och dina behov. Behöver du en snabb intervallsko? En uppbyggd sko för långa rundor? Eller kanske en pålitlig mängdträningssko som duger till det allra mesta? Oavsett vad du söker, har vi tips till dig nedan!

löparskorHela Sportamores utbud av löparskor hittar du HÄR. Modellerna ovan är några av höstens hetaste modeller och de som testpanelen har testat.

SE_SALMING_SPEED_DAM.jpg

Testattu: Salming, Speed 6 Shoe W

Rekommenderat pris: 1 495 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Stum, lätt och reflekterande.

Påminner om: Asics Roadhawk FF och Hoka One One Tracer 2.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg och vill springa korta skogsrundor på ett par kilometer, intervaller eller tävlingar.

Vikt: 170 g.

Testpanelen säger:

Den här skon är i gränslandet mellan hård mängdträningssko och mjuk racersko. Det är en lättviktslöparsko som känns ganska stum, utan minsta svampig känsla. Du får god markkontakt och foten får jobba som i en barfotasko. Om du tidigare sprungit i Distance-skorna från Salming kommer den här modellen kännas snabbare, hårdare och lättare. Passformen är ganska bred, men tåboxen är ganska smal. Den här skon är optimaalinen för dig som är lätt i kroppen och hyfsat van löpare, och inget för dig som är tung eller springer långt och behöver mer stöd. Skon kommer mer till sin rätt på grusunderlag än på asfalt, då det blir en lite väl stel och platt känsla. Ovandelen är det som utmärker skon mest. Superfin och spännande tvålagersmesh som reflekterar i regnbågens alla färger ger en flashig discokänsla och är bra ur säkerhetssynpunkt under mörka kvällsrundor. Passar inte alla, men om den passar just dig och din stil kan du få ut väldigt mycket av den.

SE_NB_IMPULSE_DAM.jpg

Test av: New Balance, Impulse W

Myyntihinta: 1 395 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Lätt, snabb och liten i storlek.

Påminner om: Nike Epic React och Adidas PureBoost DPR.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg och gillar snabba pass.

Paino: 195 g.

Testpanelen säger:

Det här är en lätt löparsko som passar för fartlek, intervaller eller bana. Skon är ganska stiff och energiåtergivningen är blixtsnabb, så att du får en känsla av att foten bara snuddar i marken innan nästa steg. Den är till för för dig som landar på fram- eller mellanfoten, så om du har sprungit i väldigt stabila skor tidigare och brukar springa med hälen först kan det här vara en ganska tuff utmaning för dina underben. Med det sagt har skon absolut dämpning trots att det är en lättviktssko, nedtrampet är behagligt och kontrollerat på alla underlag. Plus för att det inte är något djupt mönster i sulan så att inga stenar eller smågrus fastnar. Ventilationen är riktigt god, fötterna svullnar inte när du springer i dem. Tack vare integrerad plös känns det lite som att springa i en mockasin och som att foten blir ett med skon. Logotypen är snyggt integrerad i reflexform och det finns också små reflexdetaljer vid snörningen. Passform och funktion är förstås viktigast för en löparsko, men det gör inte ont att få komplimanger för sina löparskor. Stiligt, New Balance!

SE_NB_FRESH_DAM.jpg

Testattu: New Balance, Fresh Foam 1080 v8

Hinta: 1 695 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Bred, tung och solid.

Påminner om: Asics Gel-Nimbus 20 och Nike Pegasus 35.

Passar dig som: Har ett neutralt löptsteg och vill ha en mängdträningssko av god kvalitet.

Vikt: 276 g.

Testpanelen säger:

Bra balans mellan komfort, dämpning och support! Generellt är det här en riktigt trevlig löparsko, om det inte gör dig något att den är i det tyngre spannet. Den är också bra för lite tyngre löpare som behöver en väldämpad men inte svampig sko som är stabil. Fungerar för alla typer av rundor, både slött söndagsspring och snabbare tempo, tack vare skons energiåtergivning och framåtdriv. Fungerar för alla underlag. Skon är generös i vidd, så snöra ordentligt! Undvik den här modellen om du har smala fötter. Även om skon är bred och har en ventilerande mesh så känns den stabil runt fotleden när du springer och ingen i testpanelen fick skoskav. Den mjuka framdelen av skon är bra för dig som är känslig för tryck där. Skon kan upplevas som lite stel i början men blir skönare för varje runda!

SE_PUMA_DAM – 1.jpg

Test av: Puma, Hybrid Runner

Ostaja maksaa: 999 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Feminin, plånboksvänlig och stor i storlek.

Påminner om: Reebok Floatride Run och Adidas Solar Drive.

Passar dig som: Har ett neuralt löpsteg, ofta springer på hårt underlag och vill ha en normalt dämpad sko.

Vikt: 263 g.

Testpanelen säger:

Den här skon är helt ny för hösten. Här får du en nätt sko med strumpliknande ovandel som känns väldigt skön från första stund. I stället för plös har skon öglor att hålla i så att du lätt kan ta på dig skon. Hybrid Runner är ganska tung, men det är inget du tänker på när du springer i dem. Det här är ett bra val för dig som bara springer då och då och har löpningen som en del av din totala träning. Du som är en mer avancerad löpare behöver också en mer avancerad sko. De passar bäst för korta rundor på ett par kilometer på vägunderlag, eller för rundor där du stannar till för styrketräning med egen kroppsvikt eller burpees. De har ett högt dropp på 10 millimeter precis som Asics GT-2000 6, men känns inte tillräckligt stabil för ojämna underlag, så undvik stigar med rötter där du kan vricka fötterna. Den coola dämpningen sticker ut med sina pärlor, så kallade NRGY beads, och gör att du mjukt studsar fram. Ovandelen är sval och ventilerande men också mjuk och ger nästan efter för mycket, så snöra ordentligt.

SE_ADIDAS_Glide_DAM.jpg

Test av: Adidas, Solar Glide

Myyntihinta: 1 395 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Ventilerad, ergonomisk och skönt hälgrepp.

Påminner om: Mizuno Wave Rider och New Balance Fresh Foam 1080v8.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg och vill ha en sko med stadga som håller även för långa rundor.

Vikt: 256 g.

Testpanelen säger:

Adidas Solar Glide hamnar lite i skuggan av andra modeller med den hyllade Boost-sulan, men faktum är att även detta är en löparsko från Adidas som det är lätt att bli kär i. Så skön! Ovandelen har ventilerande mesh och följer fotens rörelser utan att släppa på stödet där du behöver det. Hälen är superskön med ett material som tillåter hälsenans naturliga rörelser samt undviker att sätta tryck på hälbenet. Skon har en lite bredare sulbas som bidrar till en grundstabil löptur och fungerar jättebra under längre distanser där den härliga dämpningen kommer till nytta. Trots dämpning så får du bra löpkänsla eftersom sulan inte är för tjock. Gör sig bra på alla typer av underlag och guidar foten till en bra landning, övergång och fråntyck. Foten sitter till och med bättre på plats i den här modellen än i lyxiga Adidas UltraBoost, enligt en av testarna. En sko som sitter som gjutet och som hjälper dig att bli lite rappare i steget under dina längre löpturer.

SE_ADIDAS_Solar_DAM.jpg

Test av: Adidas, Solarboost

Rekommenderat pris: 1 595 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Följsam, dämpad och återvunnet material.

Påminner om: Nike React och Asics Gel-Nimbus.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg och tycker om en snabb känsla under löpningen.

Vikt: 254 g.

Testpanelen säger:

Det här är en teknisk löparsko som fungerar lika bra för nybörjaren som för den seriösa löparen och långdistanslöparen. Oavsett din vikt kommer du uppskatta den här skons fantastiska dämpning och följsamhet. Sulan ger en otroligt hög energiåtergivning och skon funkar precis lika bra på ojämnt underlag som på asfalt och går att springa långt i! Till skillnad från UltraBoost har den här skon en brygga som stabiliserar löpsteget både på insidan och utsidan av skon. Det känns som att skon pushar dig i steget och hjälper dig att ta din löpning till nästa nivå. Adidas har jobbat tillsammans med Continental som är överlägsna på grepp, så skorna sviker dig inte heller när det är blött och ruggigt utomhus. Du kan lita på de här skorna fullt ut. Minus för att den kan upplevas lite trång över vristen om du har högt fotvalv. Plus för att den är tillverkad på ett sätt som ger minskat spill och att delarna sys ihop med Parley-fibrer, som är uppsamlad plast från havet.

SE_ADIDAS_Ultra_DAM.jpg

Test av: Adidas, UltraBoost

Rekommenderat pris: 1 795 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Skön, välgjord och energigivande.

Påminner om: Nike Air VaporMax Flyknit och Saucony Freedom Iso 2.

Passar dig som: Har neutralt löpsteg och vill ha en mjuk och följsam löptur.

Vikt: 266 g.

Testpanelen säger:

När UltraBoost lanserades blev det en storsäljare, vilket inte är så konstigt eftersom du aldrig vill ta av dem om du en gång har satt på dig dem. Nytt för hösten är endast färgen. Löparskon är unik i sitt slag, tack vare Boost-sulan som ger sinnessjukt mycket energi i löpsteget, i stället för att väcka liv i dina trötta ben får du nästan bromsa. I kombination med den mjuka, stickade ovandelen som ger minimalt med skav och gummisulan som ger optimalt grepp på både vått och torrt underlag är skon ganska oslagbar. Ligger i det högre prisspannet, men har också lång livslängd. Känslan blir att du springer på moln och det känns som du kan springa hur länge som helst, de är allra bäst för medel- eller långdistans. När du har sprungit i Adidas UltraBoost så är risken stor att du är fast för evigt.

zoom fly

Test av: Nike, Zoom Fly

Rekommenderat pris: 1 495 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Lätt, snabb och nytänkande.

Påminner om: Hoka One One Clayton och Hoka One One Clifton.

Passar dig som: Har neutralt löpsteg och letar efter en dämpad men snabb sko för intervaller och tävling.

Paino: 184 g.

Testpanelen säger:

När du ska tävla eller springa snabbt och långt är det här en sko för dig, men tack vare den höga dämpningen är det också ett bra val för den oerfarna motionären som vill utmana sig själv med intervaller och snabbare rundor. Till och med rundor på asfalt känns bekväma i den här skon. Det är en väldigt, väldigt lätt sko med snabb känsla som trycker dig som löpare framåt. Ovandelen är väldigt sval och även prinsessan på ärten-fötter kan må bra i Zoom Fly, du känner hur vinden fläktar igenom vilket transporterar bort värme och fukt. Komforten är verkligen i topp här, så pass att du inte tvekar att ta på dig dem även dagar då du inte ska springa men ska stå och gå mycket. Bred tåbox och smalare häl gör att den känns anatomiskt genomtänkt och passar både dig med normala och smalare fötter. Ta samma storlek som i dina andra Nike-skor.

SE_NIKE_REACT_DAM.jpg

Test av: Nike, Epic React Flyknit

Rekommenderat pris: 1 545 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Fjädrande, insperande och strumplik passform.

Påminner om: Under Armor Hovr Sonic och New Balance Zante V4.

Passar dig som: Vill ha en neutral sko med mycket dämpning som samtidigt är lätt.

Vikt: 184 g.

Testpanelen säger:

Tidigare i år stiftade vi bekantskap för första gången med Nikes nya mjuka skum React, som är både lätt, studsigt och responsivt. Mjukt för att vara Nike, kanske vi ska understryka. Den här lättviktsskon kan hantera både långa rundor och snabba ryck och har hög energiåtergivning i dämpningen, vilket gör att du kan ha den även på hårt underlag. Epic React Flyknit passar löpare på alla nivåer och är en följsam sko som gör löpningen roligare, lite för att designen också känns topmodern. Den stickade ovandelen är sval och luftig, och passar dig med smal till normalbred fot. Skorna är stickade i ett stycke och är ganska svåra att ta på sig då det inte finns någon plös, har du hög läst kanske inte dessa är optimala. När de väl är på sitter de dock som gjutet - glappar ingenting och ger inte skoskav. Ett par av den här modellen har vi testat sen i våras och de håller fortfarande fint, dämpningen är verkligen hållbar och av god kvalitet.

SE_Asics_GT2000_DAM.jpg

Test av: Asics, GT-2000 6

Rekommenderat pris: 1 500 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Stabil, hållbar och komfortabel.

Påminner om: Saucony Guide Iso och Asics Gel-Kayano 25.

Passar dig som: Vill ha en stadig pronationssko för längre distanser som fungerar utmärkt på hårt underlag.

Paino: 235 g.

Testpanelen säger:

Om vi ska vara elaka mot Asics GT-2000 6 så är det snikvarianten av Gel-Kayano 25, men med det sagt är det här en pronationssko som ger stöd och komfort i toppklass. Du får en stabil sko som skyddar fot och leder genom att hindra foten från att vika sig inåt när du springer, till ett billigare pris än Gel-Kayano 25. Det är en utmärkt stödjande mängdträningssko som du även kan ha under långa pass. Hållbarheten är även den fantastisk, tidigare versioner av den här skon har hållit fint i flera år. Tänk på att skon är liten i storlek, du behöver minst gå upp en hel storlek. De har en ganska smal passform och känns ganska hårda runt vristen, trots att skon i övrigt uppfattas som flexible. Det här är en bra investering för dig som oroar dig för att trampa fel och vill känna dig säker när du är ute och springer. Ventilationen får också godkänt, så det här är allt annat än en sniken löparsko.

SE_Asics_Kayano_DAM.jpg

Test av: Asics, Gel-Kayano 25

Hinta: 1 900 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Utmärkt stötdämpning, stabil och högteknologisk.

Påminner om: Saucony Hurricane Iso 4 och Hoka One One Bondi.

Passar dig som: Har ett pronerande löpsteg och behöver en stabil och stötdämpande löparsko.

Vikt: 278 g.

Testpanelen säger:

Det här är marknadens mest sålda pronationsskor och det är på många sätt lätt att förstå varför. Asics toppmodell ger mjuk och bekväm stötdämpning samtidigt som den ger stöd och stabilitet, vilket gör att du kan ha den både under korta rundor och när du springer maraton. Hårt underlag är inget problem för den här tungviktaren som väger in på hela 278 gram. Skon är något bredare i modellen och har mycket plats för tårna, vilket är skönt om du springer långt. Eftersom den är avancerad så kan du som bara springer ibland välja Asics billigare modell GT-2000 6, eftersom den påminner mycket om Gel-Kayano 25 men är billigare i pris. Den här skon ger stöd precis där du behöver det och avlastar fötterna och kroppen, vilket känns skönt för kroppen och gör att fotsulorna inte blir trötta. En bra investering för dig som springer mycket och vill hålla länge.

SE_Asics_Nimbus_DAM.jpg

Test av: Asics, Gel-Nimbus 20

Rekommenderat pris: 1 710 kruunua.

Utmärkande egenskaper: Trygg, behaglig och högt dropp.

Påminner om: Saucony Triumph Iso och New Balance 1080v8.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg eller pronerar något och vill ha en uppbyggd löparsko som stöttar dig även under lång landsvägslöpning.

Vikt: 263 g.

Testpanelen säger:

Gel-Nimbus verkar vara en odödlig klassiker bland löparskor, som nu har funnits med i 20 år. Du som gillade den förra versionen kommer uppskatta även den här, det är inga större förändringar men kanske tycker du att hälkappan är snäppet vassare nu och passformen något mer avslappnad. Det som gör den här skon så lätt att tycka om är att den sitter som handen i handsken och har kuddliknande stötdämpning som stöttar även under långa rundor. Otroligt skönt! Den känns rejäl och har hela 13 millimeter dropp. Däremot är det inte den snyggaste eller snabbaste skon på marknaden och den har inte samma pigga energiåtergivning som många av konkurrenterna. Men det gör liksom inget, för det här är en stabil mängdträningssko med hög komfort som passar alla typer av löpare och alla typer av rundor, även om testpanelen blir mest imponerad under långa turer då skon fortsätter att ge hela vägen. Skorna formas och anpassar sig efter foten under löpturen och om du vet att du kommer att springa mycket är det här en hederlig rejäl joggingsko med bra grepp som är värd att investras i.

LÄS MER: Höstens störa löparskotest för män 2018