”Yogan gör mig till en bättre skidåkare” Image

”Yogan gör mig till en bättre skidåkare”

Skidsäsongen är inte långt borta! Inspireras av friåkaren Evelina Nilssons försäsongsträning och sno hennes bästa knep, så är du också redo när snön faller.

Om en vecka släpps filmen Between, Shades of Winter 3 där friåkaresset Evelina Nilsson, 25 år, är en av åkarna. En av hennes främsta meriter är att hon kom på tredje plats i Freeride World Tour Vallnord-Arcalís Andorra, i januari 2016. Just nu pågår hennes försäsongsträning hemma i Åre.

– Under hösten brukar jag komma till en punkt där jag känner starkt att något är fel. Men så fort jag kommer på snö, om det så är den absolut första, isiga konstgjorda snön i Hamrebacken i Duved, så släpper det, säger Evelina Nilsson och fortsätter:

– Jag vill hela tiden utvecklas på berget. För tre år sedan åkte jag inte samma linjer som jag gör idag. Det är svårt att sätta fingret exakt på vad det är jag förbättrar. Det handlar om att få till bättre flow utför, att vara lätt i kroppen där jag behöver vara lätt, kraftfull i svängen ena stunden och rapp och trixig i nästa. Jag tror det handlar om att dels veta sin egen styrka och potential som åkare, dels att man verkligen lär känna berget. Och det är något som tar tid att utveckla.

Som medlem av den svenska friåkareliten är det inte helt otippat att Evelina Nilsson gick på skidgymnasiet i jämtländska Järpen. Skolan satte fast attityden till försäsongsträning i ryggmärgen. Skolningen i puckelpist gav mycket grenspecifik snabbhets- och spänstträning och fokus på hoppstyrka. Det är något som Evelina Nilsson, tillsammans med löpträning på stigar runtomkring Åre, tagit med sig in i vardagen som professionell friåkare. Dessutom satsar hon hårt på yoga.

– Efter att ha testat många olika typer av yoga så har jag landat i en egen yogaform som jag sammanställt för mig själv och som jag utövar både hemma och när jag är ute och reser under säsong. När folk frågar vad för yoga jag kör brukar jag kalla den jediyoga, säger Evelina Nilsson och skrattar.

Det viktigaste, enligt Evelina Nilsson, är att hitta en yogaform som passar just dig bäst, att vara närvarande och att andas. För Evelina Nilsson innebär det en mix av både flow-träning som tröttar ut kroppen och övningar som bygger mer på att statiskt hålla vissa positioner under längre tid för att exempelvis stärka upp bål och ben. Plankan, hunden och huvudstående är några av favoritpositionerna.

– If you bend, you don’t break, har blivit något av ett yoga-mantra, och jag tycker att det är väldigt talande för skidåkare också. Yogan ger mig också ett lugn och en balans i mig själv som jag har otrolig nytta av uppe på berget sedan.

Med yogan kommer också det andliga, och just den mentala förberedelsen är också viktig i försäsongsträningen för en elitåkare.

– Jag hämtar inspiration från naturen. Och så har jag börjat följa en guru på nätet, Bentinho Massaro i Boulder, Colorado. Han är mer som en livscoach, inte en andlig ledare, som pratar om att hela tiden följa din egen sanning och intuition. Vi har alla vår ”grej” och måste hitta den. Det hjälper mig att bli balanserad i allt det jag gör, om det så handlar om skidåkning, att jobba eller att hjälpa andra människor.

evelina nilssonEvelina Nilsson är ambassadör för Peak Performance. Hon åker helst i Heli Vertical Jacket och Heli Vertical Pants eller Radical Jacket och Radical Pants.

LÄS MER: 5 övningar som gör dig redo för skidsäsongen

LÄS MER: Yogaövningarna som gör dina höfter starkare och rörligare