TEST: Varma underställ i ull för herr och dam Image

TEST: Varma underställ i ull för herr och dam

Oavsett som du ska hänga i skidbacken, vandra eller pendla till och från jobbet kommer ett underställ i ull se till att du inte fryser. Vi har testat säsongens första lager som håller dig varm i vått och torrt.

Ullunderställ utmärks genom sin höga värmande förmåga, även när materialet blir vått. Eftersom det även är ett naturmaterial så är det antibakteriellt och luktar därmed inte. Vi har testat våra absolut populäraste ullunderställ, varav vissa är renodlade underställ i merinoull medan andra är skapade i en materialblandning av ull och syntet. Hittar du din nya favorit i det här testet?

UNDERSTÄLL TILL HENNE:

Mönstermani

KT_DAM_2.jpg

Märke: Kari Traa

Malli: Rose LS och Rose Pant

Materiaali: materiaali: 100% merinoulli.

Passform: Normal i storlek med generösa ärmlängder och normala benlängder. Plus för att tröjan går ned en bit på rumpan. Midjan är medelhög och kan uppfattas som lite för låg baktill, menar delar av testpanelen.

Komfort: "Väldigt bekvämt underställ, det följer verkligen alla rörelser jag gör", säger en testare nöjt och de andra stämmer in. Så vida du inte är supernojig över att klä dig i ett naturmaterial, som kan klia lite grann, älskar du den här modellen.

Suunnittelu: En solklar 10:a! En trendig design där knapparna får ett extra plus i kanten.

Sammanfattning: Rose är ett av våra populäraste damunderställ och hyllas främst för sin värmande förmåga och otroligt snygga design. Kari Traa är ett märke av kvinnor för kvinnor, och det märks när det kommer till passformen. Understället sitter väldigt smickrande på kroppen och har plats för både stor byst och breda höfter utan att modellen sitter illa. Nackdelen med ett underställ helt i ull är att det kan komma att kli lite på känslig hud. Vet du däremot med dig att du inte är speciellt känslig av dig är det här en stor favorit. Varmt, bekvämt, följsamt och extremt fint - Rose är helt klart en vinnare bland ullunderställ.

Ball i burgundy

WYTE_DAM.jpg

Märke: Wyte

Modell: Flora Merino LS och Flora Merino Pant.

Materiaali: Merino Merino Merino: 75 % merinuulia ja 25 % polyesteriä.

Passform: Väldigt stor i storlek så du kan med fördel välja en mindre storlek om du velar mellan två. I övrigt en figurnära passform där tröjan når övre delen av rumpan.

Komfort: Bekvämt underställ som sitter bra på kroppen. Skön resår med logga som ser till att underställsbyxorna hålls på plats. "Extra plus för att tröjans halslinning inte är supertight utan faktiskt ger utrymme för att andas", säger en testare som tycker att många modeller är för tighta vid halsen.

Suunnittelu: Diskret, fin färg som ligger helt rätt i tiden.

Sammanfattning: Ett tunt underställ i materialmix där den största delen består av merinoull och ser till att du håller dig varm när det är kall. Ärmarna är generösa och har hål för tummarna, vilket är perfekt för att se till att du inte får en glipa mellan jackärm och vante när du åker utför. Precis som du ser på bilden ovan är även benlängderna generösa i det här udnerstället från Wyte, perfekt för dig som har långa ben och annars har svårt att hitta ett underställ som inte slutar vid anklarna. Det bästa med det här understället är att det är tunt och därmed väldigt ventilerande. Så det gör inget om du råkar bli lite väl svettig i understället i skidbacken, materialet släpper ut överskottsvärmen så du håller en behaglig temperatur.

För frusna själar

helly hansen ny

Märke: Helly Hansen

Modell: Lifa Merino 1/2 Zip och Lifa Merino Pant

Materiaali: Merino Merino Merino Merino: Materiaali: materiaali: 100% merinoulli.

Passform: Vetoketju, jossa on vetoketju, jossa on puolikas ja pitkä ärmar. Tröjan går ned en bit på rumpan och ser till att du inte får en glipa mellan över- och underdel i midjan. Byxorna är försedda med en bred resår som sitter bekvämt på kroppen.

Komfort: Förutom att vissa sömmar kan kännas något när du precis sätter på dig understället, är materialet superskönt. "Ovanligt skönt för att vara ull", säger en testare som är positivt överraskad.

Suunnittelu: Femtio nyanser av rosa? Delar av testpanelen gillar kulörerna och hur de rimmar med varandra, medan andra är något trötta på att se damkläder i rosa. Som tur är finns understället även i blå/rött.

Sammanfattning: Är du en frusen själ? Räddningen är här! Lifa Merino är Helly Hansens varmaste underställ, tillverkat helt i merinoull. Det här stickfria understället är med andra ord väldigt varmt och funkar bäst under lågintensiva aktiviteter. Det är en given vinnare under vinterns kallaste aktiviteter och sitter både bra och förvånansvärt bekvämt på kroppen. Testpanelen gillar att det är en halv dragkedja på tröjan i och med att kragen värmer halsen samtidigt som du kan dra ned dragkedjan om du vill släppa ut överskottsvärme.

Varmare än du tror

PEAK_DAM.jpg

Märke: Märke: Peak Performance

Malli: Magic Half Zip och Magic Long John

Materiaali: 50% merinoulli, 46% polyesteri ja 4% elastaani.

Passform: Normal i storlek med normallånga till något långa ärmar och benlängder. Modellen passar därför de flesta. Däremot saknar modellen tumhål vid ärmsluten.

Komfort: Superskönt underställ. Några i testpanelen tycker att vissa sömmar märks av när du precis tagit på dig understället, medan andra inte hittar något alls all klaga på. Komforten är på topp!

Design: Back to black - en clean design möter stilrena detaljer. Här händer det ändå något samtidigt som grunden på understället är svart.

Sammanfattning: Det bästa av två världar möts i det här understället från Peak Performance. En svårslagen favorit hos många i testpanelen. Det som märks först är hur skönt och bekvämt understället är, då det sitter som en smäck och är tunt till tyget sett. Men du ska inte luras av syntetmaterialet i modellen, det här understället värmer minst lika bra som om det enbart var tillverkat i merinoull. "Du måste nästan testa det här understället själv för att inse hur bekvämt det är", säger en testare.

UNDERSTÄLL TILL HONOM:

Där två världar möts

BULA_HERR.jpg

Märke: Bula

Modell: Camo Merino Wool Crew och Camo Meriono Wool Pant Pant

Materiaali: 60 % merinoulli ja 40 % polyesteri.

Passform: Normal i storlek med en något lös passform. Modellen sitter tightare kring armar och ben än vad den gör kring själva magpartiet.

Komfort: Varm och bekväm modell.

Muotoilu: Väldigt snygg design. Testpanelen gillar camo-detaljerna samtidigt som de vill slå ett slag för att understället inte är helt i camo. En perfekt skopa mönster med andra ord.

Sammanfattning: Det här understället med en materialmix av ull och syntet har en hög värmande förmåga. Är du däremot superkänslig för kli kanske det här inte är ditt förstaval. Men om du vet med dig att du inte är helt emot ull funkar den här modellen fint. Den sitter bra på kroppen, följer dina rörelser och är framförallt väldigt snygg. Merinoullen på yttersidan av understället värmer även när plagget är fuktigt samtidigt som polyestern på insidan bidrar till en ökad slitstarkhet. Det här är ett underställ du använder under lugna utomhusaktiviteter när det är riktigt kallt. Extra plus för de platta sömmarna som inte alls känns när du har på dig understället.

Komfortdröm

WYTE_HERR.jpg

Märke: Wyte

Malli: Arvid-pusero ja Arvid-housut

Materiaali: materiaali: 75% merinoull och 25% polyester.

Passform: True to size med en klockren passform. Tröjan är lite kort för de riktigt långa testarna, i övrigt finns det inga synpunkter kring passformen.

Komfort: Riktigt skönt material som sitter perfekt på kroppen. Plus för tumhålen vid ärmsluten som håller modellen på plats och undviker en glipa mellan jacka och handske.

Suunnittelu: Full poäng. Ibland är verkligen det stilrena att föredra och testpanelen är helt eniga här - ett underställ i den perfekta blåa kulören går hem hos alla.

Sammanfattning: Med lovord som "helt perfekt" och "allt igenom superskönt underställ" är Arvid en ny favorit hos många i den manliga testpanelen. Understället i merinoull och syntet är väldigt tunt. Så pass att överdelen till viss del påminner om en vanlig långärmad t-shirt. Underställströjan är såklart varmare än en t-shirt, men den är minst lika skön att ha på sig. Understället värmer dessutom, men är inte supervarmt, utan du kan med fördel ha den både till och från jobbet så väl som när du åker utför. Det som ändå sätter pricken över i:et är att den här modellen till råga på allt också är väldigt plånboksvänlig!

Utstickande design

MONS_HERR.jpg

Märke: Mons Royale

Modell: Olympus 3.0 LS och Olympus 3.0 Leggingit

Materiaali: 93% merinoull och 3% elastan.

Passform: Normal i storlek med en lite rymligare passform. Det finns bland annat lite extra tyg i ben och armar, vilket gör att modellen passar de flesta kroppsformer. Generösa ben och ärmlängder med tumhål på den sistnämnda.

Komfort: Något av det bästa med understället är att det inte alls sticks, som ull ibland har en tendens att göra.

Design: Det är någonting med designen som får många i testpanelen att tänka på löparkläder. Loggan längst med ärmarna är kaxig och gör så att modellen sticker ut.

Sammanfattning: Mons Royale har tänkt till när de skapade det här underställt. Det finns inga onödiga sömmar som skaver, materialet är stickfritt och modellen känns överlag väldigt bra på kroppen. Trots att det nästan är 100 procent ull i understället värmer det på en medelhög nivå och är inget för de superkalla dagarna i Alperna. Precis som du kan förvänta dig av ett underställ i ull är det däremot ventilationen som kommer på efterkälken, se därför till att du använder modellen rätt - det vill säga vid lågintensiva aktiviteter när det är ett par minusgrader. Plus för den coola designen som gör att tröjan är så pass snygg att du skulle vilja ha den även till vardags.

Till den frusna

CRAFT_HERR.jpg

Märke: Craft

Modell: Merino 240 Zip och Merino 240 Pants

Material: 51 % villaa, 36 % polyesteriä ja 13 % polyamidia.

Passform: Normaali - något liten i storlek. Det borde dock inte vara något problem om du kör på din vanliga storlek. Passformen är figurnära men inte tight.

Komfort: Extremt skönt underställ, så pass skönt att du vill glida runt i det i fjällstugan dagarna i ända.

Muotoilu: En avskalad design med lite mönster på underställströjan som livar upp. Det känns väldigt Craft:igt.

Sammanfattning: Är det riktigt kallt? Då kommer du glädjas av Merino 240 från Craft. Den här modellen är supervarm och hör helt klart hemma i fjällen - oavsett om du ska åka utför, vandra eller bara ta en promenad med hunden. Tröjan med dragkedja är bekväm och praktisk genom att du kan dra upp dragkedjan för att släppa ut överskottsvärme. Något av det bästa med understället är att det är riktigt bekvämt. Det sitter bra, utan att kännas för tight, och värmer ordentligt. Men det bästa är ändå att modellen är stickfri och väldigt slitstark.

En klassiker från Peak

Underställ Peak

Märke: Peak Performance

Malli: Magic Half Zip och Magic Long John

Materiaali: 50% merinoulli, 46% polyesteri ja 4% elastaani.

Passform: Normal i storlek med normallånga ärmar och benlängder. Du som är lång kommer att tycka de är något korta. I övrigt en tight passform.

Komfort: Supermjukt material! Det tunna tyget känns mjukt mot huden och det dig, tack vare elastanen, god rörelsefrihet när det vankas utförsåkning.

Suunnittelu: En snyggare version av ett basic-underställ, säger en av testarna om designen på Peak Performance modell.

Sammanfattning: Peak Performances Magic-set är en klassiker bland underställ. Det finns både tröja med och utan dragkedja, beroende på smak och tycke. Vissa föredrar en liten krage med dragkedja för att värma halsen medan andra tycker att dragkedjan får understället att mer likna ett mellanlager. Understället är tillverkat i en materialmix, och det är verkligen magi - för mjukare än så här blir det inte. Underställt sitter bra, känns tunt och svalt men har en hög värmande förmåga. Du får en smickrande passform och den är som gjord för utförsåkning. Nästa gång du ska hänga i backen, eller för den delen på After Skiin, bör du plocka med dig det här understället.

Perussarja

craft ny ny

Märke: Craft

Malli: Merino 180 Set

Material: 47% polyester, 42% ull och 11% polyamidi.

Passform: Det här understället har samma typ av passform som ett par tights med något korta ben och ärmar. Vet du med dig att du är lång bör du gå upp en storlek eller titta efter en annan model.

Komfort: Det här är bekvämt! Kanske att sömmarna känns något när du precis tagit på dig understället, men det är inget du tänker på när du är igång med din aktivitet.

Suunnittelu: Helsvart och cleant. Det här är en modell för de som verkligen inte vill ha ett utstickande underställ utan ett enfärgat. Craft får lite extra poäng för att färgen är något melerad så det ändå händer något, utan att det blir skrikigt.

Sammanfattning: Det här understället är tillverkat i både ull och syntet, samt är väldigt tunt. Det värmer på en medelnivå under de kalla månaderna, men behöver kompletteras med mellanlager och eventuellt ett par till underställsbyxor om du är och åker skidor i Alperna. Du får både byxa och tröja i ett och samma set, vilket dels är praktiskt vid köp men även snällt mot plånboken. Tack vare det tunna materialet ventilerar understället förvånansvärt bra för att vara ull.

SHOPPA HÄR: Alla våra underställ

LÄS MER: Hur tvättar jag mitt underställ?