Stort test av Icebugs greppvänliga löparskor våren 2017 Image

Stort test av Icebugs greppvänliga löparskor våren 2017

Dubbade löparskor ger grymt grepp i krävande miljöer. Vi har testat fem olika Icebug-modeller, så att du kan hitta det bästa paret för din vinter- eller terränglöpning.

Vill du springa på isiga, snöiga, grusiga tai blöta underlag behöver du en löparsko med dubbar, som samtidigt ger ett avslappnat löpsteg. Med dina vanliga löparskor riskerar du inte enbart att halka och skada dig, det blir även svårare att springa snabbt och ta i ordenligt.

Det som skiljer en terränglöparsko, även så kallad trailsko, från en klassisk löparsko är framför allt greppet. Bäst i klassen under de kalla årstiderna är märket Icebug. Deras särskilda greppteknologier gör att sulan får fäste på många olika slags underlag och i många olika väderförhållanden, även de extra knepiga.

Skor med inbyggda dubbar ger bäst grepp och Icebugs dynamiska dubbar har toppar av karbidstål, samma material som finns i dubbdäck. Varje sko har 15 till 19 dubbar som flexas in och ut ur sulan beroende på underlag, så att du kan springa på allt från snöiga grusgångar till asfalt och blankis.

Innan du väljer modell ska du fundera över hur du främst har tänkt att använda dina skor. Vill du springa långt och mjukt? Löptränar du ofta på blöta och hala underlag, eller är intervallträning din grej? Även om samtliga skor är dubbade och fungerar för de flesta löpare, så har de olika mallerna detaljer som kan lämpa sig väl för just din typ av löpning. Många starter och stopp kräver exempelvis bra grepp vid tån. För löpning i skogen behöver du i stället en dubb under mellanfoten som hugger tag i underlaget, till exempel när du springer över rötter.

Vi har låtit en testgrupp av vinterlöpare testa fem olika Icebug-modeller och sedan utvärdera dem. Förhoppningen är att du ska få lite lättare att hitta rätt greppvänliga löparskor för just din vinterlöpning!

Test av: Anima 5

Anima5

Tulos: Anima 5.2.1: Grymt grepp - den perfekta vinterlöparskon.
Ordinarie pris:
1 795 kruunua.
Omdöme
:

Anima 5 är en trail- och vinterlöparsko anpassad för ett neutralt löpsteg. De dynamiska dubbarna med BUGrip-teknologi är placerade så att du får ett bra grepp på hala underlag utan att förlora mjukheten i steget, vilket testpanelen också höll med om. Det här var även Icebug-favoriten designmässigt.

- Magiskt grepp! Bättre vinterlöparskor får man leta efter, säger en av testpersonerna.

Det är den perfekta skon för vinterlöpning som rekommenderas starkt av hela testpanelen.

- Det märks knappt att du springer på is tack vare de smart placerade dubbarna. Jag sprang en riktigt isig dag helt utan problem, säger en annan person.

Även om skon var mycket skön att springa i, upplevde en av testpersonerna att den var något stor i storleken.

- Ett tips är att köpa en halv storlek mindre än vad du brukar göra, råder han.

Trots snö och slask upplevde merparten av testpanelen att skon höll sig varm och torr. Ovandelens shield-membran stöter bort regn och slask effektivt medan förstärkningar längst fram vid tårna och på sidorna ger foten ett bra skydd vid terränglöpning.

- Perfekt när du springer i skogsmiljö och råkar stöta i en sten med foten, säger en testperson.

Finns i både dam- och herrmodell.

Test av: Zeal2 OLX

zeal

Tulos: Testi on tehty, koska se ei ole vielä päättynyt: Löparsko för tuff terräng och toppen för orientering.
Ordinarie pris:
1 595 kruunua.
Omdöme
:

Zeal2 OLX är en terränglöparsko med en ny typ av mellansula som är formad i ett stycke i stället för i flera sammanfogade delar. Sulans namn, HGMS2, är faktiskt en förkortning för "Holy Grail Midsole Soft & Stable" - ett namn som säger en del om den här unika kombinationen av stabilitet och flexibilitet.

- Fast och följsam sko som hör hemma i riktigt tuff terräng. Den håller måttet oavsett om det är vinter, sommar, isigt eller lerigt, säger en testperson.

Testpanelen tyckte att greppteknologin OLX, med fasta ståldubbar, gör den särskilt lämpad för varierat och tufft underlag. Det förstärkta materialet på skons överdel är som gjort för regn och slask, och du kan springa på ganska vått underlag utan att skon läcker in. Testpersonen som ägnar sig åt orientering var ett särskilt stort fan av den här modellen.

- Det är förmodligen en av de bästa orienterarskorna på marknaden. Grym! säger hon.

Om du har problem med hälsenan kan det här vara en bra modell för dig eftersom den har en lite mjukare hälkappa med reducerad höjd, som minskar trycket på hälsenan.

Modellen finns för både damer och herrar.

Test av: DTS2 BUGrip

DTS2-BUGrip.jpg

Resultat: Ultimat löparsko för långa, lugna vinterpass.
Ordinarie pris:
1 895 kruunua.
Omdöme:

DTS står för Distance Training Shoe och är utvecklad för dig som är en vanlig motionär, som springer ett par gånger i veckan, men är också ett bra val för dig som gärna springer lite längre turer.

Den dämpade sulan, ett relativt högt drop och en bred läst som underlättar när fötterna sväller, gör den till ett bra alternativ för långa distanser. Testpanelen tyckte däremot att den passar lika bra för snabba löpturer.

- Det handlar mer om vad du gillar att ha för stöd för dina fötter. DTS2 ger dig maximalt stöd och funkar i alla tempon, säger en testperson.

Samtliga testpersoner tyckte att skon var skön att springa i samtidigt som den gav ett bra grepp. Den har också en vadderad tunga (plös) och krage som minskar trycket från snörningen, vilket delar av testpanelen uppskattade.

Undersulan har 19 dynamiska ståldubbar med spets av karbidstål som ger ett bra grepp på is, snö och grus. Det gör den också otroligt slitstark.

- Du kan springa många mil på ren asfalt utan att skon skaver eller att den slits ut, säger en testperson som springer mycket i stadsmiljö.

Överdelsmaterialet är en slitstark rip stop nylon som har goda vattenavvisande egenskaper. En testperson sprang en lång löptur i snöslask utan att skon läckte in.

- Komfort i alla lägen! En DTS tappar inte greppet utan garanterar en smoooth ride, som Kelly Slater hade sagt, säger han.

Finns i både en herr- och dammodell.

Test av: Pytho3 BUGrip

Pytho3-BUGrip.jpg

Tulos: - Testi: - - - - - - - - - - - - - - - - - - - En lätt sko för snabba löpturer och intensiv aktivitet.
Ordinarie pris
: 1 795 kronor.
Omdöme
:

Pytho3 BUGrip har samma grepptekonologi som Anima 5 och DTS2 , men en låg mellansuleprofil som möjliggör ett naturligt löpsteg.

- Med sitt drop på fem millimiter kan du bibehålla din framfotalöpteknik! Greppet är oslagbart och vare sig du springer på barmark eller blankis så kan du trycka ifrån till hundra procent, säger en mycket positiv testperson.

Den här versionens uppdaterade stoppning i tunga och hälkrage gjorde att testpanelen upplevde skon som skön och mjuk, utan att det tummade på stabiliteten.

Runt överdelen finns en tredimensionellt formgjuten struktur som omsluter foten. Det betyder att foten hålls på plats på ett skönt sätt, även under intensiv aktivitet. En testperson rekommenderar den därför särskilt till dig som vill springa snabbt eller jobba med intervaller.

- Pytho3 är en kombo av snabbhet och komfort. Den är lätt som en fjäder och har ett grepp som aldrig förr. Den här skon kan du springa riktigt snabbt i, säger hon.

Finns i dam- och herrmodell.

Test av: Acceleritas 5 RB9X

Acceleritas5-RB9X.jpg

Tulokset: Kungen av swimrun och OCR.
Ordinarie pris:
1 295 kruunua.
Omdöme
:

Om du tränar inför ett swimrun är testpanelen överens: Satsa på den här modellen!

- Eftersom du simmar och springer i samma skor läcker det självklart in vatten. Men det häftiga med den här skon är att våtvikten är nästan lika låg som torrvikten, vilket gör att dina fötter känns lika lätta efter en simtur som innan. Acceleritas är kungen av swimrun! säger en testpeson som har kört ett swimrun i just den här modellen.

Acceleritas 5 passar även bra för OCR tack vare sulans RB9X-gummi. Den ger bästa tänkbara grepp på våta underlag och du kan hålla farten uppe i olika slags terräng.

- Med den här på fötterna behöver du aldrig halka på klippor igen, torra som blöta.

Tack vare de smarta diagonala kanalerna i sulans gummi, leds lera åt sidorna enligt samma prinicip som ett traktordäck greppar tag i lera.

Överdelens material är gjort av ett följsamt och luftigt tyg med låg vikt som ger en barfotakänsla, allt för att inte tynga ner skon om den blir våt. Insidan har en ny design och en hälkappa fodrad med mikrofiber för att undvika skavsår. En skön och lätt sko, tyckte testpanelen.

- Jag får lätt skavsår och blåsor, men mina besvär var inte ett lika stort problem med den här skon, säger en testperson.

Finns i både herr- och dammodell.

LÄS MER: Kom igång med traillöpning