Längdskidåkning utan armvärk – så gör du! Image

Längdskidåkning utan armvärk - så gör du!

Känns det mest i armarna när du åker längdskidor? Du är inte ensam, men det betyder ofta att du har fel teknik. Här är tipsen som tar dig från armsvag till benstark i längdspåret.

längskidor
Med små teknikjusteringar blir längdturen mycket skönare!

Varför får jag ont i armarna när jag åker längdskidor?

- Det beror förmodligen på att du åker fel. När det gäller längd så handlar det väldigt mycket om teknik. Du ska egentligen jobba mest med bålen, magen och ryggen, inte med armarna, säger Peter Olsson, på Salomon.

Hur undviker jag att ta i med armarna?

- Det är en kombination av att jobba med armar, ben, rygg och bål men väldigt många som har sämre teknik använder bara armarna för att ta sig framåt. Sparka ordentligt med benen och fokusera på kroppens mittparti. Många skulle faktiskt må bra av att ta en lektion i längdskidåkning. Med lite bättre teknik blir det roligare och du orkar åka längre.

Var ska det kännas om jag gör rätt?

- Räkna med att det känns i magen och benen, men ofta är det inte benen man får ont i eftersom man använder dem lite för lite i början. Det du kan tänka på är att använda benen mer och givetvis spannet på skidorna, att du får fast skidorna i marken. Det kanske inte är fel på spannet, utan det är du som inte trycker ifrån tillräckligt med benen. Ju mer du åker, desto bättre blir det.

PETER OLSSONS 3 BÄSTA TIPS

1. Ta det lugnt i början

- Börja försiktigt och känn efter att stabiliteten och balansen finns där. Stå mitt på skidorna, hitta ett flyt och åk i ett ganska lugnt tempo.

2. Hoppa backarna

- Åk på banor som är lite flackare om du vill öva på din teknik och undvik dem som är mycket upp och ned.

3. Använd ben, rygg och bål

- Fokusera på bål och ben så att du inte tar slut i armarna. Det finns inga armar i världen som är så starka att du kan åka längdskidor enbart med hjälp av armarna.

längdskidorMed rätt teknik kommer längdskidåkningen att kännas både lättare och roligare.

LÄS MER: Så köper du rätt längdskidor