Smidigare åkning med vallningsfria skidor Image

Smidigare åkning med vallningsfria skidor

Om du snabbt vill komma ut i längdskidspåren utan att lägga tid på vallning är vallningsfria skidor en smart allt-i-ett-lösning.

Vallningsfria längdskidor har funnits länge men om du förknippar dem med skidor som har mönster på undersidan som hindrar dem från att glida bakåt får du tänka om.

- Folk brukar säga att vallningsfria skidor inte är något för dem. Men då tänker de ofta på dåtidens skidor som var billiga skidor som man åkte på utflykt på med barnen och drack varm choklad och åt apelsin. De var ingenting man tränade med, säger Peter Olsson på Amersport, som äger varumärkena Salomon och Atomic.

SHOPPA HÄR: Vårt utbud av längdskidor

Däremot går det utmärkt att träna med dem nya generationens vallningsfria skidor. Med dem slipper du kladda med fästvalla, utan kan i stället förlita dig på en teknologi där skidans fästzoner i mohair ger bra före.

- Det i kombination med kvalitetsskidor gör att hela upplevelsen blir mycket bättre jämfört med det man förr kallade för vallningsfria skidor. Att åka längdskidor är extremt trendigt i dag och är en skonsam träningsform för kroppen men många känner tveksamhet inför att valla skidorna, att väderförutsättningarna ofta är olika och att det sällan blir riktigt bra. Den nya generationens vallningsfria skidor fungerar däremot i alla fören och du behöver inte fixa med dem innan du skidar iväg.

skidor
Så här ser de vallningsfria fästena på skidornas undersidor ut.

Behöver jag verkligen inte valla skidorna alls?

- Nja, du behöver inte använda fästvalla men däremot ska du valla dem med glidvalla om du vill att skidorna ska gå snabbt. Det finns inga skidor som är hundra procent vallningsfria men om du vill göra det snabbt och enkelt för dig ska du använda snabbvalla som håller ett par timmar, oftast lagom länge för en skidtur.

Kan jag byta ut mohairskinnet under skidorna?

- Kyllä, se on hyvä, jos haluatte saada ganska enkelt. Mohairhuden håller mellan 60 och 100 mil, och du märker när det är dags att byta eftersom materialet inte greppar lika bra längre och du kan se att håren på bitarna börjar bli utslitna. Det finns även syntetiska hudar som fungerar bra.

Hur har skidvärlden tagit emot den nya generationens vallningsfria skidor?

- Som ett träningsverktyg har de tagits emot fantastiskt bra. Det är bra om åkaren har tidsbrist eller om det är riktigt dåligt före, de här skidorna greppar på alla slags underlag. Det är en skida som passar alla från nybörjaren till den duktiga skidåkaren som vill köpa sig enkelhet.

Vad ska jag titta efter när jag köper vallningsfria skidor?

- Du måste fråga dig hur mycket du kommer att använda dem. Ju mer du kommer att träna, desto bättre skidor ska du ha. Du som åker mycket ska ha den lite dyrare varianten som glider lite bättre och du som är nybörjare behöver inte investera för mycket pengar utan den billigare varianten är tillräckligt bra.

skidorIdén med den nya generationens vallningsfria längdskida var från början att tävlingsåkarna skulle kunna köpa sig enkelhet när de skulle ut på dagpass ochha skidorna som ett extra träningspar vid sidan av sin raceskida. "Men det var inte de som köper dem först och främst utan det är hos vanliga Svenssons det har blivit en jättegrej helt plötsligt", säger Peter Olsson.