Träningsövningar: Tuffa cirkelpasset som gör dig glad Image

Träningsövningar: Tuffa cirkelpasset som gör dig glad

Träningsprofilen Hannah ”Fashionablefit” Andersson har tagit fram ett träningspass som ger dig en rejäl dopaminkick. Testa själv!

Träning gör dig inte bara stark, det gör dig glad också! När du tränar frigörs lyckohormoner i kroppen, som gör dig gott i det långa loppet. Björn Borgs vårkampanj, Chase the Exerhigh, vill visa att du inte bara når långsiktigt välbefinnande med hjälp av träning, utan att du faktiskt får en liten lycko-cocktail som kickar igång direkt också. Det euforiska tillståndet "exerhigh" når du som allra bäst vid intensiva pass med monotona rörelser. 

Tillsammans med Björn Borg har populära träningsprofilen Hannah ”Fashionablefit” Andersson skapat det perfekta dopaminpasset för att du ska uppnå din "exerhigh". Här kommer träningsprofilens supertips, för dig som har en dålig dag och vill höja humöret med hjälp av träning.

– Exerhigh för mig är ett samlingsord som beskriver det fantastiska som händer i hjärnan när du rör på dig. Genom att träna kan du bli naturligt "hög" på livet och få förbättrad mental och fysisk hälsa. Jag tycker det är episkt och jag önskar att alla var beroende av den kicken, säger Hannah Andersson. 

Berätta om ditt träningsprogram! 

– Programmet är utformat på ett sätt som gör det anpassningsbart och skalbart. Oavsett om du är nybörjare eller har träningsvana kan du utgå från din individuella nivå och göra övningarna. Passet kan dessutom göras hemma om du har hantlar, du behöver inte ens gå till gymmet. Det tar bara en halvtimme att genomföra och fokus ligger på att du ska bli exerhigh! 

Vad har du för tips till den som testar programmet? 

– Utgå ifrån din individuella nivå. Släpp press och stress relaterat till träning, fokusera i stället på att uppnå en må-bra känsla. Det är just det där energiskiftet och den upplyftande känslan du får efter ett träningspass som är så episkt och viktigt för välmåendet. Jag rekommenderar att du försöker röra på kroppen 30 minuter flesta dagar i veckan, alternativt tre timmar i veckan.  

Vilken typ av träning gör du dagar då du behöver en boost i humöret?

– Löpning är min go-to när jag behöver den där upplyftande känslan träningen ger. Mitt tips när det kommer till just löpningen är att inte ha en massa förväntningar, fokusera i stället på att lyssna in kroppen. Jag får bästa boosten när jag bygger upp passen och inte går ut för hårt. När adrenalinet kickar in och endorfiner börjar flöda ökar jag hastigheten för att bli riktigt exerhigh. 

Vilka är dina favoriter ur vårens kollektion från Björn Borg?

– Jag är inte känd för att älska färg när det kommer till träningskläder. Men jag måste säga att  Calina Tights i grått med neongula detaljer och sport-bh:n Soft Top Seasonal Solids Sahara är riktiga favoriter. 

Hur ska din ultimata träningsoutfit se ut och kännas?

– Jag är riktigt nördig när det kommer till passform och material på tights. De måste vara höga med en bra muddlösning i midjan, som ger support och sitter på plats när jag rör på mig. Jag gillar funktionsmaterial som följer och framhäver mina former. 

Hannah "Fashionablefit" Anderssons träningsprogram som ger dig en dopaminkick

Gör så här: Lägg upp träningspasset som en cirkel. Antingen kan du göra 20 repetitioner på varje övning, eller så kör du 40 sekunder av samma övning. Vila 15 sekunder innan du går vidare till nästa övning. När du kört hela cirkeln med alla övningar kan du vila en minut innan du går in på nästa varv. Kör hela cirkeln 4-5 gånger. 

1.     Thrusters

Björn Borg ExerhighPlacera fötterna axelbrett, tårna framåt. Gå ned i en squat, tänk på att ha rak rygg och knäna lätt vinklade utåt. 

Björn Borg ExerhighNär du ställer dig upp, så ta hjälp av benen för att få fart och kraft till att pressa upp hantlarna över huvudet. Spänn magen! 

2. Hantelrodd

Björn Borg ExerhighPlacera fötterna höftbrett isär och fäll överkroppen framåt med lätt böjda knän. Med hantlarna i händerna, låt armarna vara spända och hänga ner.

Björn Borg ExerhighDra hantlarna och armbågarna upp mot taket. Här är det viktigt att spänna alla muskler i ryggen, aktivera skuldrorna. För armarna neråt mot golvet igen, och upprepa. 

3. Kettlebell swing

Björn Borg Exerhigh

Stå höftbrett isär, böj knäna och lyft upp kettlebellen från golvet. Du ska ha så mycket plats mellan benen att kettlebellen får plats att svingas igenom. Ha rak rygg och rak nacke. Tryck fram höften med kraft så att kettlebellen får fart framåt och uppåt. Du ska inte lyfta kettlebellen med hjälp av armarna, utan all kraft ska komma från höften. 

Björn Borg ExerhighTänk på att inte svinga kettlebellen över axelhöjd. Kontrollera rörelserna genom att spänna magen. När kettlebellen är på väg neråt igen, åker höften tillbaka till utgångsläget. Skjut sedan kraftfullt fram höften igen, så att du upprepar rörelsen. 

4. Raka marklyft med hantlar

Björn Borg Exerhigh

Stå höftbrett isär och ha en hantel i varje hand. 

Björn Borg ExerhighFäll i midjan med lätt böjda knän så att rumpan går bakåt. Låt hantlarna glida mot golvet och håll dem tätt intill benen. Vänd upp precis innan hantlarna nuddar marken. Rörelsen ska vara kontrollerad och tänk på att aktivera musklerna i ryggen och nacken så att du har en rak och stolt rygg. Det ska kännas på baksidan av låren! Spänn skinkorna när du kommer upp igen.

5. (Wo)man makers

Björn Borg ExerhighStarta i plankan med hantlarna precis under axlarna.

Björn Borg ExerhighLyft upp en hantel i taget mot bröstet så armbågen hamnar över rygghöjd. 

Björn Borg ExerhighHoppa sen fram i en squat samtidigt som du låter hantlarna vila på golvet.    

Björn Borg ExerhighStäll dig upp och pressa upp hantlarna över huvudet. Gå sen ner till startposition och börja om med plankan. Upprepa!

SHOPPA HÄR: Björn Borg

LÄS MER: Bli hög av träning med Fashionablefit och Björn Borg