Hitta rätt flytväst Image

Hitta rätt flytväst

Båtsäsongen kastar snart loss på allvar! Det är dags att se till att du har rätt flytväst när du ger dig ut på sjön.

– Över lag är båtmänniskor bra på att använda flytväst när de är ute med båten, särskilt när det är lite sjö och blåser. Är det däremot varmt och lugnt är det fler som struntar i västen, särskilt om de bara transporterar sig i skärgården, säger Johan Isaksson på Helly Hansen.

Du ska alltid ha någon form av flythjälpmedel när du är ute på sjön, att ha rätt modell kan vara skillnaden mellan liv och död. Vad du ska välja beror på vad du ska göra.

– Det finns två olika typer av flythjälpmedel, räddningsväst och flytväst. En räddningsväst fungerar på samma sätt oavsett om den är gjord för ett barn eller vuxen. När du hamnar i vattnet vänder den dig rätt så att ansiktet kommer ovanför vattenytan. Har du slagit i huvudet och blivit medvetslös kan det vara skillnaden på liv och död. En flytväst ger dig bara mer flytkraft men vänder inte på dig.  

När ska jag använda de olika västarna?

– Flytvästarna är till för olika vattensporter som wakeboard, vattenskidor, kajak och optimistsegling. När du rör på dig mycket och kanske hamnar i vattnet mer än en gång. De är smidiga och ger dig rörelsefrihet samtidigt som de hjälper dig att flyta. Räddningsvästen är annorlunda, den aktiveras när du ramlar i vattnet och blåses upp automatiskt. Den måste sen återställas, med andra ord är den gjord för mer skarpa förhållanden.

Hur ska en flytväst sitta?

– Våra flytvästar delas upp efter vikt storleksmässigt, men det viktigaste är att den sitter rätt. Två personer som väger 70 kilo kan vara väldigt olika byggda, att passformen är bra avgör om västen hjälper dig. Flytkraften är samma i alla storlekar, så det enda du behöver bry dig om är att västen sitter så tight som möjligt mot kroppen.

flytvästHelly Hansen Rider Vest är en klassisk flytväst för vattensport. Ordinarie pris 599 kronor. 

– En räddningsväst får absolut inte sitta under något klädesplagg. Den ska sitta ytterst för att fungera. Den känner av att trycket förändras när du hamnar i vattnet och en anpull aktiveras som blåser upp västen. 

flytvästHelly Hansen Inflatable Coastal är en räddningsväst som kan blåsas upp automatiskt och manuellt. Den görs i en storlek för båda könen. Ordinarie pris 1995 kronor.

LÄS MER: Köp rätt flytväst till barnen