Sugen på sexpack? Gör de här övningarna! Image

Sugen på sexpack? Gör de här övningarna!

Träna magen och orka lyfta tyngre. Och som bonus kanske de eftertraktade magrutorna visar sig.
Träningsexperten Elin Kjos delar med sig av sina mest magstarka övningar och berättar varför det är så viktigt att stärka coren.

Oavsett vad du tränar och vilket ditt mål är så är det viktigt att stärka magen.

– Coren utgör grunden till alla rörelser och ger kroppen stabilitet för att kunna utföra rörelser både i vardagen och under träning. Saknar du styrka i magen blir det till exempel svårt att lyfta saker, säger Elin Kjos, utbildad PT som bloggar om träning på Healthy Living.

Hon har många års erfarenhet från styrketräning och påpekar att hon aldrig går till gymmet för att enbart träna magen.

– Jag tränar magen varje dag genom att jag alltid har med övningar där magen är med, som till exempel frontknäböj, säger hon.

Vilka knep kan du dela med dig av för den som vill ha lika definierade magrutor som du?

– Knepet är att alltid köra tyngre styrkeövningar. Vill du ha större magmuskler så lägg på mer vikt. Magmusklerna fungerar som alla andra muskler, utan belastning blir de inte större, säger hon.

Men att enbart lägga på tyngre vikter räcker oftast inte för att få fram magrutorna.

– Kosten är nummer ett. Jag äter väldigt mycket nyttiga fetter istället för snabba kolhydrater. Många frågar hur jag får energi när jag inte äter så mycket kolhydrater men jag får jättemycket energi av att äta bra fetter. Mitt bästa tips är att äta bra fetter, protein och grönsaker och så givetvis att träna.

Testa Elin Kjos fem bästa övningar för magrutor av stål

– Jag tycker att övningarna är väldigt bra och de är framförallt relativt enkla att köra även om du är nybörjare, säger hon.

1. Plankan. Går att köra med bara kroppen, eller med vikt på ryggen om man vill ha tyngre.

plankan

2. Sidoplankan. Bra och enkel basövning. Går också att variera väldigt mycket till exempel genom att stå på knä, lyfta ett ben upp i luften – bara fantasin sätter gränser. 

sidoplanka

3. Benlyft. Kan utföras på antingen hängandes i armarna som på bilden eller i en ställning som finns på de flesta gym.

mage

4. Indrag med TRX. En övning som det är lätt att hitta kontakten i magen med men tänk på att inte hamna för mycket i svank.

trx

5. Frontböj. Knäböj med stången på framsidan av kroppen. Grymt bra övning för att belasta magen med vikt. Det här är min bästa övning för att bli starkare i magen och för att få fram magrutorna.

frontböj

LÄS MER: Testa det här tuffa helkroppspasset