PT:n tipsar: Mobilitetsträning för ett bättre löpsteg Image

PT:n tipsar: Mobilitetsträning för ett bättre löpsteg

Med en stabil bål får du en starkare hållning och bättre löpsteg. Testa PT:ns mobilitetsträning för att förbättra ditt löpsteg.

Det finns flera sätt att förbättra sitt löpsteg på, allt ifrån att hitta rätt sko med drop och dämpning som passar dig, till din hållning och fotisättning. PT:n och Puma-ambassadören Caroline Bauer vill slå ett slag för mobilitetsträning som innefattar både balans, styrka och rörlighet.

– För det första så får du en starkare hållning och på så sätt ett bättre löpsteg med en stabil bål. Magträning är A och O för löpare, men balansträning är en annan viktig del. Det stärker vader och fötter som kan resultera i ett starkare och lättare löpsteg, säger Caroline Bauer. 

Caroline Bauer har satt ihop ett mobilitetsprogram som fokuserar på styrka och balans i form av tre olika rörlighetsövningar som innefattar hela kroppen. Det bästa av allt? De är superlätt att göra innan, under eller efter din löprunda. 

Caroline Bauer är kittad i Puma från topp till tå, du hittar jackan i en turkos kulör här, shortsen här och hybridskorna som är en blandning av löparskor och sneakers här

Övning 1: Bench lunges 

12 repetitioner per ben, totalt 4 varv 

Du tränar: Ben, säte och corestabilitet.

Så gör du: Utgå från en höftbred position för att hitta stabilitet i övningen. Sätt det bakre benet på en bänk och gå ned i ett klassiskt utfallssteg. Knät ska vara i linje med den främre foten. Tänk på att pressa fram höften på de bakre benet i toppläget. Upp med bröstkorgen och fokusera framåt!

Övning 2: Plank rotations 

10 repetitioner per sida, totalt 5 varv

Du tränar: Core, säte och axlar.

Så gör du: Ställ dig i en plankposition med händerna rakt under dina axlar och höftbrett isär med fötterna. Inta en neutral hållning i ryggen, varken svanka eller krumma den. Sug in naveln mot ryggraden och lyft sedan ena armen och rotera kroppen till en sidoplanka där armen pekar rakt upp i toppläget. Tänk på att följa sidledsrotationen med blicken.

Övning 3: Single leg balance

30 sekunder per sida, totalt 4 varv

Du tränar: Balans, corestabilitet och axlar.

Så gör du: Ställ dig höftbrett isär med fötterna, aktivera din core och behåll en stolt hållning under hela övningen. Lyft ena benet och hitta balansen. Möt händerna under benet i luften och svep de sedan kontrollerat uppåt så att händerna åter igen möts ovanför huvudet. Fokusera på att göra övningen sakta och kontrollerat i stället för fort och fel. Addera en vikt eller vattenflaska om du vill ta övningen ett steg längre.

LÄS MER: Så klarar du milen under 50 minuter