Snuskchock! Det finns bajsbakterier på din gymväska Image

Snuskchock! Det finns bajsbakterier på din gymväska

I din gymväska trängs inte bara träningskläder och handduk, den är även proppfull med bakterier. I en ny undersökning hittades kolibakterier, som kan orsaka magsjuka, på handtagen på en av tre väskor.

Har du inte tvättat din träningsväska på länge kommer du vilja göra det efter att ha läst det här. Under juni i år tog hygienföretaget Initial detaljerade ytskiktsprover från gymväskor på tre olika platser runt om i Storbritannien. Resultatet är långt ifrån fräscht. Över hälften av väskorna som testades innehöll höga halter av bakterier. En av tre väskor hade dessutom kolibakterier på handtagen, där den smutsigaste hade en bakteriemängd på sju gånger över gränsvärdet. Kolibakterien är en tarmbakterie som kan orsaka sjukdomar som magsjuka och sprida smitta.

Undersökningen visar att både män och kvinnors väskor var lika fulla med bakterier, men däremot hade väskor tillverkade av nylon eller canvas en mindre mängd bakterier jämfört med väskor av läder.

- Vi tar dem med oss gymväskorna hem, till jobbet, har dem i bilen och på kommunala transporter. Om de samlar på sig bakterier och viruspartiklar är det allvarligt eftersom de lätt kan överföra smitta. Vår studie visar hur viktigt det är med bra handhygien på gymmen för att undvika att medlemmarna smittar varandra, säger Peter Barratt, technical manager på Initial washroom hygiene, i en kommentar.

bag
Vill du hålla dig frisk? Tvätta din väska regelbundet eller köp en ny här. Behöver du nya inomhusskor? Kolla in vårt utbud från Adidas och Nike.

Här hittar du expertens tips på hur du håller din träningsväska fräsch längre.